REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
16.4° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Experți: Criza energetică în Europa poate deveni o oportunitate pentru România

Experți: Criza energetică în Europa poate deveni o oportunitate pentru România

Replica API 27 iulie 2022 | 00:00 424

Criza europeană și mondială în energetică poate deveni o oportunitate pentru România și alte țări, care ar avea ca efect fortificarea, în măsura deplină, a independenței și securității sale energetice. La această concluzie au ajuns un șir de experți din domeniul energetic, anunță libertatea.ro.

Conform publicațiilor de pe site-ul de specialitate se menționează că România a devenit prima țară, care a început exportul energiei electrice din Ucraina, după ce a sincronizat sistemul său energetic cu sistem european de energie ENTSO-E. Rezultat al acestui fapt, acum România are posibilitatea să procure energie electrică la un preț cu mult mai mic de cât cel de pe piața internă, 78,5 EUR pentru 1 MWh/h în comparație cu 301,5 EUR. Având în vedere că potențialul de export al energiei electrice din Ucraina , deja până la finele anului poate crește până la 1000 MWh/h, România are posibilitatea de a majora volumul achizițiilor. Acest pronostic a fost dat de către Dmitrii Torner - expert, consultant într-o serie de companii europene în domeniul energiei, chimiei și tehnologiei. Însă, conform expertului, acest fapt se va produce treptat, citează stiripesurse.ro.

“Aceasta rezultă din faptul că ENTSO-E a solicitat Ucrainei instalarea STATCOM, ce reprezentă niște compensatori speciali, care balansează sistemul cu scopul de a evita fluctuațiile majore ale tensiunii în rețea. Este de importanță vitală asigurarea funcționalității stabile a sistemului european de energie”, menționează dl Torner.

Conform opiniei Ministrului Energiei din Guvernul României, Virgil Popescu, o altă măsură pentru asigurarea independenței energetice urmează să devină majorarea volumului energiei electrice produse de centralele termice. Despre acest fapt ministrul a menționat pe pagina sa de Facebook.

Totodată, experții din domeniul energetic menționează despre necesitatea dezvoltării domeniului energiei regenerabile, făcând referință la obligațiunile asumate de România în majorarea volumului acestui segment. De menționat că ținta României de a ajunge la o cotă de 30,7% surse regenerabile până în 2030 este cel mai mare angajament luat de o țară din Europa centrală și de sud-est

În acest sens, Răzvan Niculescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, a menționat:

„Energia regenerabilă e energia viitorului. Costurile au scăzut încât energia regenerabilă e una dintre cele mai ieftine modalități de a produce energie.”

În același timp, expertul Dmitrii Torner, a menționat că potrivit datelor raportului recent publicat, circa 33% din gospodăriile din România suferă de „sărăcia energetică”, fiind nevoite să achite mai mult de 10 la sută din totalul veniturilor sale pentru achitarea facturilor pentru energia electrică. Conform opiniei expertului, această problemă poate fi soluționată, pe termen scurt, din contul surselor de energie regenerabilă. Conform afirmațiilor dlui Dmitrii Torner, Guvernul trebuie să implementeze într-un mod mai activ programele de susținere a populației care aleg să utilizeze surse energetice alternative, de genul energiei solare sau eoliene.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212