Explozie la o magistrală de gaz din Vrancea: 4 oameni au murit, iar 5 au ajuns la spital. Video
Explozie la o magistrală de gaz din Vrancea: 4 oameni au murit, iar 5 au ajuns la spital. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎn această dimineață, în dreptul localității Călimănești din județul Vrancea, a avut loc o explozie la o magistrală de gaze, aflată pe un șantier de lucru de pe autostrada A7.
Evenimentul a fost soldat cu 9 victime, după cum urmează: 5 victime transportate prin diferite forțe la CPU Adjud cu arsuri pe suprafața corporală și 4 persoane carbonizate găsite de forțele de intervenție la fața locului și declarate decedate.
Odată cu activarea Planului Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la fața locului au fost angrenate următoarele forțe de intervenție : 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă ISU Vrancea,1 autospecială transport personal și victime multiple, 4 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de stingere de la SVSU Mărășești și 5 ambulanțe SAJ. 2 elicoptere SMURD (București și Galați) asigură transportul a două dintre victime de pe Aeroportul Bacău la Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni din București, respectiv Spitalul Clinic de Urgență București.
Totodată, a fost stabilit un perimetru de siguranță pe o distanță de aproximativ de 500 de metri în jurul zonei afectate, iar echipele de intervenție au lucrat la localizarea incendiului. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului Ro-alert.
Planul roșu de intervenție a fost dezactivat la ora 3:30, iar echipajele de intervenție rămân active pentru investigarea completă a cauzelor și gestionarea consecințelor acestui incident.
Incendiul a fost lichidat.
Doi dintre muncitorii răniți în explozia din Călimănești, aduși cu elicopterele la București
Doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, victime ale exploziei de la magistrala de gaz de la Călimăneşti, urmată de incendiu, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, au fost preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti, a informat, joi dimineaţă, SAJ Vrancea.
Cele cinci persoane rănite în urma exploziei de la Călimăneşti au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Adjud cu mijloace proprii. "La ora 01,12, Dispeceratul SAJ Vrancea a primit o solicitare, în localitatea Călimăneşti, pentru o explozie urmată de incendiu la o conductă de gaze. S-a activat Planul roşu la ora 01,53. SAJ Vrancea a alocat cinci echipaje tip B în zona incendiului. Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la CPU Adjud. Trei victime au fost internate în spital. Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgenţă tip C2. O victimă conştientă, de sex masculin, în vârstă de 61 ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 65% din corp, a fost preluată de echipajul SAJ cu medic şi transportată la Aeroport Bacău, unde a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul 'Bagdasar Arseni' din Bucureşti. A doua victimă, conştientă, de sex masculin, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 40% din corp, a fost preluată de al doilea echipaj SAJ cu medic şi transportată la Aeroportul Bacău, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD pentru transfer la Spitalul Floreasca Bucureşti", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vrancea, Gabriela Moroş.
Video:
Video:
Prefect: Magistrala de gaze nu ar fi fost la o adâncime corectă
Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat, joi, pe şantierul Autostrăzii A7 de la Călimăneşti, unde în cursul nopţii a avut loc o explozie la magistrala de gaze, că adâncimea la care se afla conducta nu ar fi fost cea corespunzătoare, de cel puţin 1,8 metri. "Clar este vorba de o eroare umană. Compania ştia că există această magistrală, dar aceasta n-ar fi fost la adâncimea corectă. Înţeleg că s-ar fi intervenit în 2017 ultima oară pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu degradare mai mare de 40%. Această magistrală a fost verificată în 2016 şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari. Pe ea aveau, în timpul exploziei, 35 de bari, aşa o ţineau, deci sub 10 atmosfere decât cea dată din verificări. Da, e posibil ca şi factorul noapte să fi contribuit la acest incident. Organele de cercetare penală vor stabili acest lucru. Grav este în primul rând că au murit patru oameni, iar alţi cinci au fost răniţi. (...) Compania ştia că există această conductă şi aici va trebui să fie clarificat faptul că, după cum aţi putut observa într-o anumită măsură, şi eu - nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare. Cel puţin, la ce văd şi dintr-o estimare, până într-un metru are adâncimea. În mod normal, specialiştii spun că trebuia să fie la 1,80 metri de la nivelul primului strat de la autostradă", a arătat prefectul Nicuşor Halici.
El a precizat că lucrările la autostrada A7, în zonele care se suprapun cu traversarea magistralei, nu vor mai fi făcute decât după o analiză atentă.
"Sunt vreo 14 devieri ce trebuie făcute pe acest tronson de la Ţişiţa la Adjud şi era cunoscut (existenţa magistralei - n.r.). Până nu se va identifica exact, nu va mai fi efectuată nicio lucrare pe coridorul care se suprapune cu cele 14 zone de traversare a magistralei. Nu vreau să mă antepronunţ, asta este treaba organelor de cercetare penală să vedem magistrala dacă era la adâncime, nu era la adâncime, care era adâncimea", a spus Halici.
Dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimăneşti
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au întocmit un dosar penal în cazul exploziei de la magistrala de gaze de la Călimăneşti, în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, dar şi pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă sau nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.
"La locul producerii exploziei, din cursul nopţii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, se află o echipă complexă formată din ofiţeri specialişti - Serviciul Investigaţii Criminale şi criminalişti care efectuează cercetarea la faţa locului pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul. În această cauză a fost întocmit un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News