REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

"Expo APA" - Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est, la a 16-a ediţie

"Expo APA" - Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est, la a 16-a ediţie

Replica API 17 iunie 2014 | 00:00 71

A început numărătoarea inversă pentru localităţile fără apă şi canalizare

A început numărătoarea inversă pentru localităţile fără apă şi canalizare

Asociaţia Română a Apei şi Patronatul Apei au organizat, luni, la Palatul Parlamentului, un complex de manifestări reunite în cadrul "Expo APA" - Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est. Ajuns la a 16-a ediţie, evenimentul a reuşit şi anul acesta să reunească reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, autorităţilor centrale şi locale, institutelor de cercetare sau cele mai mari companii producătoare de tehnologii şi echipamente de profil.

Anul acesta, evenimentul s-a deschis într-un cadru deosebit în compania unor reprezentanţi de marcă, din Camera Deputaţilor, Guvernul României, precum ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, ministrul Mediului, Attila Korodi, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor din Spania, Italia şi Olanda sau Constantin Becciev, Preşedintele Asociaţiei Apă-Canal din Moldova. Absent de la eveniment, prim-ministrul Victor Ponta s-a bazat pe prestaţia Doinei Pană, care a prezentat în startul conferinţei mesajul şefului Executivului. "Exploatarea raţională a resurselor ţine de guvernare şi de cei implicaţi în circuitul apelor. Va trebui să reuşim să găsim cele mai bune soluţii, pentru că circuitul apei nu ţine cont de graniţe. Guvernul României înţelege cât de importantă e implicarea în acest domeniu. Congresul reprezintă o bună ocazie pentru a dezbate problemele din domeniu. Felicit organizatorii pentru iniţiativa de a pune specialiştii în contact, de la nivel internaţional", a precizat Ponta, în mesajul adresat organizatorilor, iar Pană, ca gest firesc, a completat. "Mă alătur şi eu mesajului premierului şi am convingerea că ghidul de bune practici va beneficia de o îmbunătăţire substanţială", a precizat Pană, ministrul fiind urmat ulterior de locţiitorul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, deputatul Marcel Ciolacu. Prin intermediul lui Ciolacu, Zgonea a atras atenţia asupra schimbărilor climatice, care afectează resursele apei potabile, dar a şi punctat importanţa companiilor de stat din domeniu, care au demonstrat că pot fi exemple de succes. "Mulţumesc pentru invitaţie domnului Felix Stroe, preşedintele ARA. Transmit mesajul preşedintelui Valeriu Zgonea: Cu toţii înţelegem importanţa resurselor de apă, mai ales în această perioadă a schimbărilor climatice. În pofida aparenţelor, România nu beneficiază de o resursă consistentă de apă, sub media europeană. Toate autorităţile competente trebuie să se aşeze la aceeaşi masă pentru asigurarea debitelor de apă pentru asigurarea debitelor necesare. Subliniez faptul că operatorii regionali de apă au rezultate remarcabile şi constituie un exemplu, care arată că companiile de stat pot fi profitabile", a precizat Ciolacu.

Mai puţin de 1% din apa de pe glob este bună de consum

Datele statistice sunt îmbucurătoare şi nu prea. Dacă ministrul Attila Korodi se arată încrezător, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici este supărat nevoie mare. "Una dintre cele mai preţioase resurse, însă mai puţin cunoscut pentru cetăţean este că resursele de apă sunt epuizabile. Mai puţin de 1% din apa de pe glob este bună de consum, aproape 1/5 din populaţia lumii nu are acces la apă potabilă. Europa este pe o poziţie foarte fericită. Singurele probleme sunt cele ale calităţii, secetei. Eforturile şi politicile sunt direcţionate către extinderea accesului populaţiei la resursele de apă de bună calitate. Vorbim de fonduri alocate pentru programul operaţional sectorial - 2,8 miliarde de euro. Din 2007 am reuşit să extindem reţeaua cu 1770 km şi încă 25 de noi staţii, în 110 localităţi din România. 7,7 milioane de români vor beneficia de servicii cu apă noi sau reabilitate. De când am preluat conducerea ministerului, atragerea fondurilor europene este, pentru mine, prioritatea. Garantăm ca rambursările să fie făcute şi rata să crească", a declarat Korodi. De partea cealaltă, Teodorovici aduce date sumbre şi susţine că intenţionează să acţioneze în forţă în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi speră la "o trezire în al 12-lea ceas". "Din păcate, banii europeni nu sunt utilizaţi aşa cum trebuie. Astăzi, din 41 de operatori de apă, avem doar 13 documentaţii în curs de a fi licitate, 15 întârziate, iar 17 se află la analize şi aprobare. Toate acestea, pentru a semna contractele cu acei consultanţi, asta înseamnă că, dacă merge perfect, probabil că în primăvara 2017 vom avea primele lucrări. Partea bună, în 2014, în noul cadru financiar, vom avea plăţi care se vor realiza. (...) Prim-ministrul m-a desemnat ca fiind coordonatorul unei echipe ministeriale, din care fac parte ministerul Justiţiei, ANI, toţi cei implicaţi în această zonă, pentru ca în 2014 să terminăm absolut tot ceea ce înseamnă reformă în achiziţii publice", a precizat Teodorovici.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272