REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.1° Constanța Dum., 16 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6762
18.1° Constanța Duminică, 16 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6762
 

Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, la Constanța

Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, la Constanța

Replica API 11 noiembrie 2021 | 23:50 957

Ambasada Republicii Elene în România, în colaborare cu Primăria municipiului Constanța și cu sprijinul partenerilor naționali și locali, respectiv Uniunea Elenă din România, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC și Comunitatea Elenă Elpis Constanța, organizează la Constanța, în perioada 11-30 noiembrie, “Expoziția personalităților grecești care au jucat un rol în istoria românilor, din Antichitate până în zilele noastre”.

Exponatele pregătite cu această ocazie vor putea fi vizitate de către persoanele interesate, în perioada respectivă, în fața clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța / MINAC (Piața Ovidiu), precum și în Sala Pictată aflată la etajul I al Muzeului.

Vernisajul expoziției va avea loc la Sala Pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, joi, 11 noiembrie 2021, ora 12.00, cu respectarea regulilor și măsurilor actuale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. La vernisaj vor participa reprezentanți ai organizatorilor, inclusiv Excelenţa Sa doamna Sofia Grammata, Ambasador al Republicii Elene în România şi domnul Dragoş Gabriel Zisopol, preşedintele Uniunii Elene din România.

Expoziția este organizată pentru a marca bicentenarul începerii Războiului de Independență al Greciei/Revoluția greacă (1821). După prezentarea inițială a expoziției respective la București (la Parlamentul României și la Academia Română), aceasta este itinerată în principalele orașe din România – în special cele cu prezență istorică semnificativă a comunităților grecești.

Totodată, expoziția este prezentată la Constanța, cu sprijinul Primăriei, ca parte a programului de acțiuni al municipalității menite a celebra Ziua Dobrogei/14 Noiembrie; ea deschide, de facto, programul de acțiuni al Primăriei dedicat celebrării Zilei Dobrogei.

Cu această ocazie, municipalitatea evidenţiază rolul fundamental al comunităţilor etnice (cea grecească în particular) în dezvoltarea locală şi naţională, iar celebrarea Zilei Dobrogei reprezintă o oportunitate deosebită pentru a releva importanţa acestor comunităţi în viaţa municipiului Constanţa, a judeţului Constanţa, a regiunii Dobrogei şi a ţării.

Expoziția conține 30 de portrete ale unor personalități de origine greacă cu rol substanţial în istoria şi cultura românilor, printre care Regina Elena, Jean Moscopol, Apolodor din Damasc, Maria de Mangop, Despot Vodă, Gheorghe Duca, Constantin Mavrocordat, Alexandru Ipsilanti, Grigore III Ghica, Athanasios Christopoulos, Costache Aristia, Constantin Caracaş, Andreas Embirikos, Demostene Russo etc. Textele de prezentare a personalităţilor respective au fost realizate de domnul Tudor Dinu, profesor doctor habilitat la Universitatea din București.

Persoanele interesate pot vizualiza, de asemenea, filmul video al expoziției la linkul: https://drive.google.com/file/d/1uhnZZHE1QwVD2IFKt5Wq6gwc1YumlDGy/view.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ocupa-te mai bine de pesedei. La istorie ai lipsit.
2
0
fanariotii si arendasii care au jefuit tara sint pe acolo?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
281541142331
5/49
2274181623
joker
123216151112