REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
15.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

EXTREMISTUL István Beke, condamnat pentru TERORISM, NU poate fi ELIBERAT

EXTREMISTUL István Beke, condamnat pentru TERORISM, NU poate fi ELIBERAT

Replica API 25 februarie 2021 | 00:01 3745

Istvan Beke, extremistul maghiar condamnat definitiv în 2018 la 5 ani de închisoare pentru terorism, nu poate fi eliberat, a decis Tribunalul Constanța. Bărbatul plănuia alături de un complice un atentat cu bombă la parada de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015. Teroristul a fost judecat la Constanța după ce s-a îmbolnăvit de Covid-19.

Tribunalul Constanța a respins definitiv pe 23 februarie cererea de liberare condiționată depusă de Beke Istvan Attila, confirmând astfel o sentință similară luată pe 9 decembrie 2020 de Judecătoria Medgidia.

”In baza art. 425/1 alin.7 pct.1 lit.b C.p.p. in referire la art. 587 C.p.p. respinge, ca nefondată, contestatia formulata de condamnatul BEKE ISTVAN ATTILA, împotriva sentintei penale nr.2592 din data de 9.12.2020, pronuntata in dosarul nr. 8303/256/2020 al Judecatoriei Medgidia. In baza art. 275 alin.2 C.p.p. obliga inculpatul contestator BEKE ISTVAN ATTILA, la plata sumei de 200 lei, cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă. Pronunţată în sedinta publică, astăzi, 23.02.2021”, se arată pe site-ul instanțelor din România.

Istvan Beke a fost condamnat în iulie 2018 de către Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare pentru terrorism, pentru că plănuia să detoneze o bombă la parada organizată pe 1 decembrie 2015, de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc. Potrivit agenției de presă maghiare Hirado, aceeaşi decizie definitivă a fost luată pe 1 februarie şi de Tribunalul Braşov, în cazul celuilalt secui condamnat pentru terorism, Zoltán Szőcs.

Cauza eliberării condiţionate a lui István Beke a fost judecată în judeţul Constanţa deoarece bărbatul condamnat s-a îmbolnăvit de coronavirus şi a fost transferat de la închisoarea din Codlea la spitalul închisorii Poarta Albă. A doua cerere de eliberare a lui István Beke a fost respinsă în primă instanţă de Judecătoria Medgidia. Instanţa a decis şi cu privire la următoarea posibilitate de cerere a eliberării condiţionate, care poate fi depus cel mai curând pe 25 mai.

Curtea de Apel Brașov: unul nu realizează gravitatea faptelor sale, celălalt nu a avut când să se îndrepte

Cei doi bărbaţi din Ţinutul Secuiesc au cerut deja de două ori eliberarea condiţionată, invocând faptul că au executat deja o parte a pedepsei şi că au avut o purtare bună în închisoare. În ambele cazuri, decizia în prima instanţă a fost punerea în libertate a lui Zoltán Szőcs, însă cererea lui István Beke a fost respinsă de fiecare dată. În urma recursurilor, sentinţele definitive au fost nefavorabile pentru ambii condamnaţi. Potrivit informaţiilor cotidianului Háromszék din Sfântu Gheorghe, motivaţia Curţii de Apel Braşov a precizat că Zoltán Szőcs “nu realizează încă gravitatea actelor sale”, iar în cazul lui István Beke “nu a trecut încă timp suficient pentru ca acesta să se îndrepte”.

În data de 4 iulie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de la Bucureşti l-a condamnat pe István Beke şi pe Zoltán Szőcs la câte 5 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea de acte teroriste şi instigare la acte teroriste.

Ungaria spune că cei doi sunt victimele unui proces înscenat

Sentinţa pronunţată împotriva preşedinţilor filialelor Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM) din Târgu Secuiesc respectiv din Transilvania a provocat indignare generală în rândul maghiarilor din Transilvania, deoarece Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de primă instanţă, a considerat că rechizitoriul redactat de parchet este în mare parte nefondat, şi a hotărât să pedepsească inculpaţii cu doar 11, respectiv 10 luni de închisoare, adică la perioade egale cu timpul deja petrecut în arestul preventiv.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost trimişi în judecată de către DIICOT, după ce autorităţile române au concluzionat – pe baza convorbirilor interceptate purtate de aceştia şi a petardelor descoperite în locuinţa lui Beke – că cei doi ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară organizată în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de ziua naţională a României.

Agenția de presă Hirado arată că organizaţiile politice maghiare şi presa maghiară sunt de părere că cei doi sunt victimele unui proces înscenat.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mancati cacao bai,ori nu ati fost in moghior vasarhei,toplita,luizi calugara,ori va place sa va dati loviti in coasta de Drac precum spagoveanu
0
0
Daca ceri o cana de apa in Sahara unui beduin primesti daca faci acelasi lucru unui maghiar sigur mori de sete !,Judecati si singuri
3
0
mai asta de sub mine, tot bolsevic ai ramas, nu uita ca ceea ce gandesti tu au gandit si sovisticii cu Berlinul de vest, l-au izolat, dar n-au murit aia de foame, li s-a parasutat mancare si ce aveau nevoie.Si tranzitul il poti interzice doar ridicand ziduri, ceea ce nu m-ar soca, mai mult ma socheaza placerea ta sadica de a lasa pe altii sa moara de foame, aia daca mananca, mananca din munca lor, nu din ce le dai tu.
6
0
eu le as da autonomie , le as ingradi granitele cu interzicerea dreptului de a intra pe teritoriul Romaniei , le as interzice tranzitul si tot ce inseamna aprovizionare si m as uita cum mor de foame sa ii vedem atunci mai vor ei sa faca stat in stat cu Romania
5
6
si eu sunt de alta natie, minoritari asa cum ne injositi voi romanii, si nu ma simt in tara mea pentru ca intodeauna ati avut grija sa luati masuri sa ne constientizati ca traim in tara voastra.
5
7
Din nefericire situatia este atat de grava in tara noastra incat sincer prefer sa traiesc intr-un Ardeal autonom in cadrul Ungariei decat in mizeri asta securista si tiganeasca. Orban Viktor nu panarama aia de ludovic nu sta la discutii nici cu imigrantii islamici marca mUE nici cu tiganii. Daca ungurii erau suficient de destepti sa nu calce pedala asimilarii la maxim, acum Adealul era in zona civilizata. Cu durere in suflet ...vezi nick-ul.
1
7
A fost condamnat prea putin iar presa maghiara in loc sa incurajeze extremisti unguri ar face mai bine sa le spuna minoritarilor maghiari din Romania ca Ardealul nu este Ungaria si sa respecte legile tari in care traiesc iar pe cei care iubesc atat de mult Ungaria sa ii cheme sa traiasca in tara mama,exact cum a facut si Germania cu nemti din alte tari carora le-a spus ca usa tari lor de bastina este mereu deschisa pentru ei nu a incurajat colonisti germani sa nu respecte legile tari in care traiesc,spun asta pt.ca Ungaria considera Germania un model de urmat cand vorbesc despre civilizatie.
13
0
De la peiiri criminale si dispretuitoare la injuraturi in bozgo pe fata... Fereazca sfantu sa faci pana in jigodia secuiasca saubsa ai nevoie de ceva...cacaleas sufletele alea de jeguri umans
14
3
Adevarul e ca , ori de cate ori trec cu masina prin Tg Secuiesc , nu prea ma simt in tara mea,,,,e cazul ca cineva sa ia ceva masuri,,,!
25
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212