REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

FACE cineva CEVA pentru Vila ELENA?

FACE cineva CEVA pentru Vila ELENA?

Replica API 8 martie 2021 | 00:22 2919

Vila Elena, construită acum 100 de ani pe actualul bulevard Ferdinand, a ajuns o ruină cu vedere la bulevard. Se pare că nici în anul 2021 nu-şi asumă nimeni responsabilitatea pentru stadiul avansat de degradare în care se află, cu toate că proprietarul este Ordinul Arhitecților din România. Totuşi, nicio schimbare nu se zăreşte la orizont pentru salvarea acestui monument.

Achiziţionată pentru suma de 200.000 euro

Vila Elena este un monument pe care toţi constănţenii îl ştiu. Este imobilul vechi pavat cu piatră, situat pe Bulevardul Ferdinand, numărul 75. Cu toate că este un monument faimos în rândul cetăţenilor, starea de degradarea în care se află este avansată, stârnind, de cele mai multe ori, mila trecătorilor. A fost lăsată în paragină zeci de ani, iar în decursul anului 2012 a fost achiziționată de Ordinul Arhitecților din România pentru suma de 200.000 euro, urmând să devină sediul “Casei arhitecților”. Amintim că imobilul a fost achiziționat din cotizațiile membrilor. Dar, de atunci şi până acum vila s-a tot degradat, fără să fie luate măsuri măcar pentru conservare. La ora actuală, această construcție este un focar de infecție.

Primăria a emis o autorizaţie de lucrări de investiţie în primă urgenţă

Ordinul Arhitecților se chinuie de ani de zile să obțină fonduri pentru a reda strălucirea Vilei Elena. În 2019 Primăria Constanţa a emis o autorizaţie de construire ce prevedea „executare de lucrări de investiţie în primă urgenţă, sprijiniri ale elementelor structurale şi nestructurale avariate, demolări parţiale şi consolidări la structura de rezistenţă, îngrădire teren şi organizare de şantier“. Însă lucrurile au bătut pasul pe loc.

Istoricul clădirii care se degradează pe zi ce trece

Imobilul de pe bulevardul Ferdinand, nr. 75, având un teren cu o suprafață de 633 mp și două corpuri de clădire (cu o suprafață la sol de 236 mp.), a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de "Vila Elena". De altfel, pe frontispiciu este înscris "Vila Elena" și anul construcției - 1923. Ȋn anul 1942, Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care nu a locuit aici decât opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat. După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial si apoi, să-l recupereze integral.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
arhitectul balan e o catastrofa si ca arhitect si ca sef al arhitectilor
5
1
Aveti incredere ca in viitorul mandat primarul vostru ales Chitac va rezolva problema vilei Elena. Asa ca veti plati o taxa modica de cativa euro, de fiecare data cand veti trece prin fata vilei Elena si va garanteaza ca banii vor fi utilizati pentru igienizarea zonei. Asa da, cum sa nu iti doresti un astfel de edil.
4
4
Daca o iei la pas prin cartierele de case nu prea poti sa crezi ca prin aceaasta zona functioneaza codul civil, legea. constructiilor sau de urbanism.Vila Lenuta abia acum face istorie.Este un simbol al urbanismului de aici,Singurul lucru care se poate face este o placa care sa explice turistului simbolistica ei.A fi construit de un nene si vanduta la altul nu repreinta nici o istorie, poate barfa.
3
3
De unde se chinuie Ordinul Arhitectilor sa obtina fonduri? De la Primarie sau de la vreun minister? Au avut bani sa o cumpere,sa o si renoveze acum! Sau sa o demoleze si sa ridice una noua care sa pastreze arhitectura actualei cladiri! Daca eu imi cumpar o casa,ce fac,cer bani statului sa o renovez ?
9
1
la cate vile sunt prin constanta chiar mai frumoase, facute de baronii vremurilor noastre asta care e facuta de baronii altor vremuri nu mai poate fi decat demolata!! oricum si aia si astia le-au facut din bani furati sau facuti pe carca poporului!!!
2
5
pai voi le cereti tocmai arhitectilor care au distrus orasul sub domnia mascariciului bolnav psihic...
17
1
Eu dac moale
1
2
Fac eu unu mic, elegant cu motz, jos la gard.
6
3
Chitac,nu? Hahaha
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218