REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Facerea de bine: Un navigator din Tomis Nord a rămas și fără casă, și fără bani

Facerea de bine: Un navigator din Tomis Nord a rămas și fără casă, și fără bani

Replica API 10 mai 2018 | 00:00 1263

Până unde se poate ajunge pornind de la un împrumut

Până unde se poate ajunge pornind de la un împrumut

Ce ţeapă şi-a luat un constănţean, după ce şi-a făcut milă de doi oameni în vârstă: a pierdut banii daţi împrumut şi un apartament adjudecat prin licitaţie, cu girul judecătorilor. După mai multe procese care au durat 20 de ani, instanţa i-a dat câştig de cauză parţial, dar nu şi-a mai putut recupera niciodată acel apartament, nici banii. Această speţă poate fi o lecţie pentru multe persoane, pentru a se feri de astfel de situaţii.

În speţă, este vorba despre un constănţean, Ion Radu, navigator, care, în 1995 a împrumutat cu o sumă mare de bani pe Nicolae şi Maria Pătrăhău, o familie probabil aflată în dificultate şi care au girat cu apartamentul proprietate personală, situat pe strada Badea Cârţan, bloc K8, scara A, etaj 2, apartament 10, potrivit contractului de împrumut 35516 din 11.08.1995. De precizat că Ion Radu nu era nici cămătar, nici nu avea un obicei din a obţine bani din astfel de manevre.

Pur şi simplu a împrumutat o sumă mare de bani, printr-un contract încheiat în faţa notarului, pentru care a cerut o garanţie. La un moment dat, cei doi soţi nu au mai reuşit să îşi achite datoria, sau poate nici nu au vrut, iar atunci s-a ajuns în instanţă, aşa cum era firesc.

Printr-un titlu executoriu apartamentul a fost scos la licitaţie publică, în vederea recuperării debitului. Cel care şi-a adjudecat imobilul a fost chiar Ion Radu, cel care le împrumutase banii. Astfel, el a intrat în posesia actului de adjudecare care i-a dat şi dreptul de proprietate. Aceasta se întâmpla prin 1997.

Facerea de bine = incest

Omul nu a dorit să îi evacueze pe cei doi soţi Pătrăhău, mai ales că lui nu îi trebuia apartamentul în acel moment, fiind mai mult plecat în voiaje. I-a lăsat, astfel, să locuiască acolo pentru o perioadă determinată de un an, fără să le ceară chirie. După un timp, i-a anunţat că vor trebui să evacueze apartamentul, le-a dat şi termen să-şi găsească o altă locuinţă, iar de aici au început problemele.

Cei doi soţi au refuzat să mai plece din apartament, spunând că este casa lor, asta după ce tot ei nu i-au mai restituit suma de bani datorată. În 2009, Ion Radu i-a dat în judecată, pentru a obţine ordin de evacuare, asta după 10 ani în care soţii Pătrăhău au locuit în continuare acolo, deşi nu mai erau proprietari. Judecătoria Constanţa a admis, pe fond, acţiunea de evacuare formulată de Ion Radu, însă Nicolae Pătrăhău a formulat apel împotriva sentinţei civile.

Numai că, probabil sfătuiţi de cineva, până să se judece apelul, pe data de 30.07.2010, cei doi soţi au vândut, pur şi simplu, apartamentul, prin notariat, unei persoane trecută de 80 de ani, Leman Selim, deşi, după cum spuneam, ei nu mai aveau drept de ptoprietate încă din 1997.

Urmare a acestui fapt, Ion Radu a formulat plângere penală împotriva soţilor Pătrăhău, acuzându-i de înşelăciune şi fals, întrucât au declarat în faţa notarului, în momentul vânzării, că ei sunt proprietari pe imobil.

Operaţia reuşită, pacientul mort!

Astfel, soţii Nicolae şi Maria Pătrăhău au fost trimişi în judecată pentru aceste infracţiuni, ba au fost şi condamnaţi la câte un an şi două luni de închisoare cu suspendare. Şi cam atât! Instanţa a concluzionat că apartamentul nu trebuie să îi revină celui care l-a adjudecat în urma unei licitaţii, pentru că nu l-a intabulat în acel moment!

Potrivit avocatului Florin Scupra, cel care l-a reprezentat în instanţă pe Ion Radu – partea vătămată – pe vremea când cel din urmă şi-a adjudecat apartamentul în urma licitaţiei, încă nu exista Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru a-l intabula (acesta a fost înfiinţat 7 ani mai tâziu, n.r.). Mai mult decât atât, Ion Radu a urmat procedurile legale aflate în vigoare la momentul respectiv, adică a înscris apartamentul în Registrul de Inscripţiuni şi Transcripţiuni Imobiliare al Judecătoriei Constanţa, pe data de 4 martie 1997.

După ce instanţa i-a găsit vinovaţi pe soţii Pătrăhău pe latură penală, nu şi-au mai bătut capul să soluţioneze şi latura civilă a procesului, mai ales că bătrâna care a cumpărat imobilul, Leman Selim, nu s-a constituit parte civilă, de unde rezultă o posibilă înţelegere prealabilă între Pătrăhău şi aceasta, adică o tranzacţie fictivă. În acest mod, Ion Radu a rămas şi fără banii împrumutaţi în urmă cu 23 de ani, şi fără apartamentul peste care devenise proprietar, în timp ce soţii Pătrăhău au rămas şi cu banii împrumutaţi, şi cu apartamentul. Sentinţa definitivă „Operaţia reuşită, pacientul mort” a fost dată pe data de 20 decembrie 2017.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jigodi ordinare
0
0
"De precizat nu era nici CAMATAR"
0
0
Nu Radu este cel in cauza , de fapt este un camatar in spatele acestei afaceri
2
0
nu stiu de ce va mai bateti capul cu atatea comentarii,traim in ROMANIA,si totul e posibil!ce n-ati inteles?
1
0
cel care a scris acest articol este Daniel ALBU, un make-up "HARTIST", si a mazgalit si el pe aici asa cum spoieste fetzele la cocote.
6
2
Cel care a scris acest articol nu detine informatiile corecte despre acest caz. "Operatie reusita, jurnalist mort". Vai de capul vostru.
10
3
sigur batraneii erau mafioti din clanurile mafioto-securiste PNL-epre si USR.
13
3
Am crezut ca e vorba de prostu lde Mafy din tomis nord ca el e asa dobitoc.
5
0
Nu pot sa cred ce a patit omul acesta. Am ramas socat
5
3
Si io sant navigator bogat cu 4500 de dolari pe luna da io nam bagat banii an bosorogi perversii io cu banii stau pa barosaneala si fut tot ce prind
3
6
Idioti - pensionarii jeguri nerecunoscatori pt binele primit. Idiot - naviigatorul fraier ca nu i-a aruncat in strada ca pe niste carpe cand a fost momentul. Filme cu prosti.
11
4
Bai nene, omul ti-a explicat destul de clar: aia au imprumutat bani de la ala, apoi nu i-au mai dat banii, iar el le-a luat casa. Aia apoi au ramas cu banii si au vandut si casa. Cine a avut de suferit? Spune-ne si noua ca sa nu murim prosti.
8
1
Domnule reporter vezi toate datele problemei inainte de a publica. Vezi cazul Butusanu daca tot vrei sa dai o lectie de vigilenta oamenilor. Vezi cine e "bunul samaritean" si cine a avut cu adevarat de suferit. Articol nedocumentat, poveste expusa eronat.
13
2
Mi se rupe pl de navigator! Ce articolu pizdii e asta!!!!!
7
6
Mafia pensionarilor la puscarie. Ei au votat 27 de ani hotii pt ca si ei sunt hoti.
9
2
iar in 2010 sotii Patrahau au putut scoate acel apartament la vanzare pentru ca in acte tot ei erau proprietari, doarece acel Ion Radu detinea din 1997 doar un act de adjudecare.Concluzie? notarul care a facut vanzarea apartamentului in 2010 nu este vinovat pentru ca pe dinaintea lui s-a pus un act de proprietate VALABIL, de unde sa stie acel notar ca acel apartament a fost adjudecat in 1997, iar acel act de adjudecare ii da drept de proprietate acestui Ion Radu.Vinovat este acest Ion Radu ca nu a facut imediat actul de proprietate, si nu i-a dat afara din apartament.
7
2
fiti atenti ca spune asa in acest articol :in 1997 a intrat in posesia actului de adjudecare al acelui apartament, actul acesta dandu-i drept de proprietate.DECI EL PRACTIC NU A INTRAT IN POSESIA ACTULUI DE PROPRIETATE.Si din 1997 pana-n 2009 sunt 12 ani, ce a facut in 12 ani? de ce nu i-a dat afara imediat din apartament?si-a facut mila de ei?asta e, trebuia sa fie mai vigilent, acum prinde orbu scoate-i ochii
12
2
trebuia chemat sa raspunda notarul, cel care a aprobat asa ceva, poate ca nu e tarziu nici acum
20
1
Au invatat ceva de la infractorul dragnea
6
2
La notar iti cere certific de intabulare--notarul e de vina a fost superficial dar si navigatorul a fost neglijent cu actele proprietatii sale
14
0
Ce nu inteleg eu, ce notar a aprobat vanzarea? Notarul nu are nici o vina in cazul asta?
17
0
probabil sunt bosorogi pomanagii votanti pesede
14
4
Mare IDIOT esti
11
1
asa se face justitie in romania.
23
0
Tipic romanesc. Iau imprumut si apoi se dau victime. Aviz amatorilor samariteni. Nu mai poti avea incredere in nimeni.
26
2
navigatorul pulii
9
38
Daca eram ala ii impuscam
18
2
Traiasca justitia independenta si statul de drept. Poate doar asa o sa-si dea seama unii si se vor trezi la realitate ca in Romania securistii fac ce vrea muschii lor iar oamenii de buna credibta mor cu dreptatea in mana. Tara tuturor posibilitatilor
33
2
Aiurea, partial procuratura a mai miscat ceva, in schimb putorile astea corupte si sinecuriste de judecatori ar merita deportati in masa direct la mina in coreea de nord
49
1
doamneee in ce tara traim?
34
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614