REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Facturile la energie ar putea crește cu 50%

Facturile la energie ar putea crește cu 50%

Andreea VREJOIU 3 noiembrie 2022 | 00:00 1020

Social democrați ar putea propune în Coaliție o nouă variantă pentru modificarea Ordonanței pentru prețurile din energie care ar elimina actualele plafoane de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Astfel, prețul energiei electrice ar urma să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, iar sprijin ar urma să primească de la stat doar persoanele cu venituri mici și medii, susțin surse din partid.

Mai exact, propunerea ar putea duce la creșterea facturilor cu până la 50% pentru cei care până acum s-ar fi încadrat în plafonul de consum de 255 de kW pentru care plăteau un preț de cel mult 0,8 lei/kWh.

PSD vrea reglementarea prețului la 1,2-1,3 lei/kWh atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru consumatorii non-casnici. S-ar renunța astfel la actuala schema de compensare, de care beneficează toți consumatorii care se încadrează într-un plafon de 255 de kW, urmând a fi acordată compensarea în funcție de venit, pentru fiecare familie în parte, raportarea făcându-se în funcție de salariul minim.

„În Coaliție nu s-a discutat acest lucru”, a declarat luni, la Digi24, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe. Acesta a precizat că „Partidul Național liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”.

„Există disponibilitate din partea noastră, ordonanța pe energie este perfectibilă. Dacă sunt propuneri serioase ele trebuie promovate intern. Dacă se discută despre un eventual preț de 1,3 lei acesta este mult mai mare de cel de 0,68 lei. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”, a spus acesta.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat și că în acest moment nu se poate afla care sunt veniturile unei gospodării pentru a aputea acorda compensări pentru prețul la energie în funcție de aceste venituri.

„Știm foarte bine că în momentul de față nu există o procedură clară astfel încât să putem să facem legătura între numele abonatului și gospodăria în care se consumă. Un proces ca acesta trebuie susținut informatic. Singura premisă care ar putea sta la baza unei astfel de soluții e digitalizarea ANAF, un astfel de proces trebuie susținut informatic”, a mai spus acesta.

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineață, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, susține că „o măsură complementară măririi pensiilor, astfel încât bunicii noștri să fie protejați și mai bine, este reglementarea pieței energetice.”

„Trebuit să punem pe agenda coaliției diverse măsuri, astfel încât românii să nu plătească factura petrecerilor potentaților din energie. În schimb, nu am observat un interes prea mare în reglementarea pieței energetice și stabilirea unui preț cât mai mic, bun pentru români și economie”, a transmis Paul Stănescu, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba politicienilor nu sunteti decat niste golani nenorociti. Ati nenorocit natia asta prin incompetenta de care dati dovada. O sa vedeti in pwla procente de 30- 40% la alegeri ratatilor. Nu stiti decat sa faceti pomeni socialiste si sa va dati pensii speciale boraturilor.
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272