REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

FĂGĂDĂU a scăpat de EXCUTAREA silită. CHIȚAC va MOȘTENI amenzile aplicate în hotărârile judecătorești?!

FĂGĂDĂU a scăpat de EXCUTAREA silită. CHIȚAC va MOȘTENI amenzile aplicate în hotărârile judecătorești?!

Replica API 3 octombrie 2020 | 00:04 5064

Primarul ales al Constanței, Vergil Chiţac, va avea o misiune destul de la grea la Primăria Constanța! După cum el însuși a anunțat, după preluarea ștafetei va chema Curtea de Conturi pentru a lua la puricat documentele primăriei, va cere rapoarte de activitate tuturor șefilor direcțiilor etc. însă, nu a luat în calcul un alt aspect la fel de importat: ar putea moșteni și amenzile survenite după ce Decebal Făgădău nu a pus în aplicare mai multe hotărâri judecătorești. Și spunem asta pentru că, într-unul din dosare, încă primarul în funcție DecebalFăgădău a scăpat de executarea silită pornită împotriva sa de către ANAF. Decizia este definitivă. Și nu sunt deloc modice! 419.010 lei, respectiv 415.095 lei, sumă urmărită de ANAF cu titlu de venituri din amenzi pentru neexecutarea hotărârilor instanței.

Decebal Făgădău a fost executat de ANAF, în februarie 2019, după ce un investitor din Constanţa nu a putut realiza o investiţie în Faleză Nord.

De ce ANAF a pornit executarea!

Executarea a survenit după ce Făgădău nu ar fi pus în aplicarea deciziile instanței, adică nu ar fi votat, alături de consilieri, în ședință, un PUZ pentru un teren din cartierul Faleză Nord, necesar pentru construirea unui bloc cu 4 etaje, elaborat de familia Puiu. Geta și Puiu Nicolae, în calitate de proprietari ai terenului situat în Mr. Şofran nr. 24B-24C, în suprafață de 352 mp, au solicitat, în 2012, eliberarea certificatului de urbanism necesar construirii unui imobil cu patru etaje. Prin C.U. 1341/2012, cererea a fost respinsă sub pretextul că pentru terenul respectiv există interdicții temporare de construire până la elaborarea și aprobarea PUZ. Astfel, a fost deschisă o acțiune în instanță, în decembrie 2012, solicitând anularea hotărârii de respingere a certificatului de urbanism și obligarea Primarului Municipiului la elaborarea PUZ în termen de 30 de zile și la obligarea Consiliului Local la aprobarea lui, sub sancțiunea unei amenzi civile de 20%, obligarea la plata de daune în cuantum de 1000 EURO/zi întârziere.

Făgădău, executat pentru aproximativ 900.000 lei

Decizia a rămas definitivă în 2015. Însă, hotărârea nu a fost pusă în aplicare. Fapt pentru care constănțenii au depus o nouă acțiune în instanță, solicitând sancțiunea edilului pentru neexecutarea hotărârii. Între timp, administrația locală a elaborat PUZ-ul, a ajuns în consiliu, în martie 2016, însă din cei 27 consilieri, unul a votat „pentru ”, iar restul s-a abținut.

ANAF a demarat procedurile de executare până la concurența sumelor de 419.010 lei, respectiv 415.095 lei. Făgădău a contestat-o, iar pe 31 ianuarie, Judecătoria i-a admis cererea, anulând titlurile executorii. Instituţia a formulat recurs, însă, magistrații l-au respins pe 10 septembrie.

De ce a considerat instanța că Făgădău nu trebuie să fi executat silit de ANAF

Instanța a reținut că amenda fost aplicată Primarului Municipiului Constanța, acesta având calitatea de debitor. Plătitor este persoana care, în numele contribuabilului, conform legii, are obligația de a plăti sau de a reține și de a plăti ori de a colecta și plăti, după caz, impozite, taxe și contribuții sociale. Așadar, debitor plătitor este Primarul, au reținut magistrații, creanța fiscală luând naștere în patrimoniul acestei instituții, subzistând indiferent de persoana fizică aflată în funcția aceasta la un moment dat. ”Ca funcție de autoritate publică, funcția primarului este exercitată de-a lungul timpului de persoane fizice, alese în condițiile legii, pentru o perioadă determinate de timp, fără a se face confuzie între primar, ca autoritate executive a administrației publice locale, și persoana fizică ce exercită funcția publică de primar. În cauză, obligația de plată a amenzilor revine Primarul Municipiului Constanței, ca autoritate a administrației publice locale, și nu numitului Decebal Făgădău, persoana fizică ce exercită la momentul sancționării cu amendă funcția publică”, a reținut instanța.

Cu alte cuvinte, Făgădău a scăpat de executare și de conturile blocate, însă ce se va întâmpla cu amenzile, cine le va plăti? Va moşteni primarul succesor, Vergil Chițac, debitul?

Potrivit avocatei Felicia Ovanesian, amenzile nu le va plăti primarul care-l succede în funcţie pe Făgădău, Vergil Chiţac.

Alte acte executorii, contestate

Pe 3 septembrie 2019, lui Făgădău i-au fost comunicate alte titluri executorii, stabilindu-se în sarcina sa obligația de plată a creanței fiscale în cuantum de 34.280 lei cu titlu de venituri din amenzi. Acesta este reprezentat de sentința civilă nr. 18/01.02.2019. Concret, este vorba despre un alt PUZ pentru un teren situat în Faleză Nord, în intravilanul municipiului Constanţa, zona blocurilor PA2-PA4, lot 7, investitor Mihai Valentin. Numai că, pe fond, Făgădău a pierdut, completul de judecată considerând că, amenda se aplică conducătorului unității, acesta fiind singurul responsabil în condițiile legii, pentru neexecutarea hotărârii. Ori, conducătorul instituției nu poate fi, raportat la circumstanțele cauzei, decât persoana fizică, adică Decebal Făgădău. Rămâne de văzut ce va decide instanța de recur şi în acest caz.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Primarul PNList nu a putut administra bani din casa aau pierdut 24 miliarede acum a pierdut dar lipsa banilor nu se simte ink
2
0
Chitac este Fagadau in versiune liberala.
3
0
Ar trebui ca toate amenzile luate in mandatul de primar sa fie platite de Fagabou din buzunarul lui. Din ei 10 euro primiti spaga pt fiecare stalpisor montat cu 600 lei bucata.
1
1
Jo's palaria pentru familia Puiu a castigat prin instanta ca nu a vrut sa ii dea spaga lu Fagadau. Acest Fagadaua dus Constanta cu 20 ani in urma. Babu Encica, Fulvia, Serban, Narcis niste escroc de meseria aghiotanti lui Fagadau
6
3
Te doare cacatul....labagiilor...
1
0
In roata aia "ca la Londra" se mai da cineva ?
4
0
de ce nu se comenteaza la felix?
5
1
pt cipani!!!! la tulcea cu oile !!!
8
0
Raspundere patrimoniala pemtru fatalau si babuin. Iar nepunerea in aplicare a hotararilor judecatoresti este fapta penala. Dar na cum procurorii si judecatorii sunt cu psd in suflet era normal ca fatalau sa nu pateasca nimic.
10
5
...toti spagarii de directori din Primarie...out...atentie si la sefii de serviciu !!!
14
1
Acum o sa inceapa cu greaua mostenire si o s o tina asa tot mandatul. O sa fie justificare pt toate. Pe de alta parte chitac nu a venit cu un program ci cu jos cu psd. Asa ca cei care l au votat habar n au ce va face amiralul de carton. Poate macaracum ne va spune. Stroe nu mai este la Raja, asteptam scaderea pretului apei! La fel si cu parcarile. o sa fie maaare dezamagire dragi pnlisti si usristi. Toti nedorim mai bine, dar, din pacate, asemenea specimene nu sunt o alternativa buna la psd.
16
6
Este cit se poate de corect, sa vina in primarie, o echipa noua formata din oamenii lui Chitac. Cu cine sa lucreze, cu cei din psd, majoritatea machidoni?
10
4
judecatorii muisti si spagagii ! Aia ar trebui pusi sa plateasca da-le-as cacatul la lins !!!
11
4
Daca scapa Machidonii dupa conducerea asta...ne meritam soarta!
12
3
Machedonii au distrus xartierul cu blocurile lor ilegale, au trantit 8 etaje de au luat yoata vederea la mare, problema nu e ca a respectat legea si nu q acordat puz de bloc intre case, ci de ce a dat PUZ-uri altor blocuri pe filuera machedoneasca BABU, spagile le incasa viceprimarul BABU
12
3
Si ce daca Fagadau numai este primar,fapta a fost facuta de el si instanta la comandat pe el,unde scrie ca daca pierzi functia de primar scapi de executarea silita,ce fel de lege mai este si asta?,fapata este fapta si nu se iarta daca faptuitorul nu mai are o functie sau daca a ramas in functie.
8
5
Nu va face absolut nimic. Aveti nevoie de dovada? Mai tineti minte asociatia Constanta Altfel? Cea in care Chitac cu Ovanesian erau tartori? Si cum s-a laudat ea ca in instanta a obtinut anularea platii parcarii prin SMS? Apoi, Fagadau impreuna cu consilierii lui si ai lor au reintrodus-o? Ei bine, azi Chitac este primar. Stiti voi sa fi anulat plata prin SMS? Una-i vrajeala pentru prosti, alta-i realitatea. Si realitatea e ca il doare in cascheta de cetatean. Ei se bat pt numiri in serviciile primariei, pe cine sa dea afara ca sa puna de-ai lor. Prima lor grija. Nu voi!
30
8
Mai Oracle,mai repetentule,pune mana si invata la gramatica ca nici Dracu nu se uita in gura ta de prost.
8
1
Toooti cei care pupati azi rect de Comanescu scuze marioneta Chitac care zisese ii primar ve-ti avea o maaare dezamagire.Da da nu nu peste mult timp.Asa ca mai usurel cu pupiici in rect.
8
12
pana intra chitac in paine, ginerica mort vinde tot, face contracte paguboase, da autorizatii pt blocuri in zone de case...
17
4
Sa se duca invartindu-se. Bine ca am scapat de clanul mazare.
16
6
Cu siguranta amiralul va bloca doar documentele ilegale ...nu va angrena primaria in litigii aiurea pe banii nostri...cu siguranta nu va repeta gre greselile lui bula
18
6
Si cu batranii care trebuie sa dea banii inapoi de la subventia pt incalzire, pt ca au avut 3000 lei in cont pentru inmormantare, ce ne spuneti???
8
4
Cu siguranta va fi o schimbare in bine. Nu se poate peste noapte, dar cu siguranta o vor simti locuitorii Constantei. Veti vedea!
15
15
Cam asta se va intampla in perioada urmatoare. Chitac va bloca tot. Oamenii pe buna dreptate vor da primaria in judecata. Ovanesian va primi un contract baban pe firma de avocatura sa apere interesele primarie. fie ca pierde sau castiga banul intra in buzunar.
17
6
Nu poporul este de vina,marionetele care ne conduc si ne lasa impresia ca poporul alege.Constanta nu-si va reveni niciodata,o sa fie mai rau.Singura solutie emigrarea.Mai rau ca aici nu poate fi.Daca era o subventie data cetenilor inmediat era executat amaratul,chiar daca avea dreptate ca primaria a furat 75 % din subventii.Cetatenii nu au primit chitante de la primarie cu sumele care le-au fost date subventii,nu au acte nu pot dovedi sumele furate de primarie in instanta.Administratorul blocului fugit in America. Iar judecatorii sunt alti hoti iau de bun toate minciunile spuse de primarie.
12
7
vor domni prin rotatie in aceasta tara de maimute primitive, prostii nu trebuie sa aiva un viitor mai bun pentru ca prostii si o..... freaca cu a lor mana... nesiiliti de nimeni, popor de retardati
22
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614