REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

FĂGĂDĂU se LAUDĂ cu proiectul imobiliar FIN.CO.GE.RO - o pierdere de 14 milioane de euro pentru Primăria Constanța

FĂGĂDĂU se LAUDĂ cu proiectul imobiliar FIN.CO.GE.RO - o pierdere de 14 milioane de euro pentru Primăria Constanța

Replica API 25 septembrie 2020 | 11:33 9684

În ultima emisiune televizată din campania electorală, primarul Decebal Făgădău s-a lăudat pe un post local cu investițiile străine pe care le-a atras în oraș. El s-a lăudat cu cartierul Santa Marina Bay construit de compania italiană Fincogero în zona Faleză nord. În același context Făgădău a explicat că afacerea a generat fost multe litigii cu Primăria dar el ar fi rezolvat situația. Afacerea Fincogero-Santa Maria Bay este de fapt o rușine pentru administrația constănțeană care în prezent plătește 14 milioane de euro către Fincogero după ce avocații primăriei au pierdut un proces din prostie sau incompetență cu investitorul italian. Cel mai elegant cartier de pe faleza constănțeană este fără doar și poate Santa Maria Bay.

Pierdere de peste 14 milioane de euro la bugetul local

În anul 1999, Romeo Nunzio, împuternicit al firmei italiene Fincogero, a ajuns la Constanța și în împrejurări necunoscute l-a cunoscut pe fostul primar Gheorghe Mihăieși. Din această relație a rezultat un lung litigiu cu Primăria Constanța și un cartier de vile construit, în final, pe banii primăriei de italieni. Inițial era vorba de un proiect de dezvoltare a unor zone cu deschidere la mare (Faleza Nord și Strada Mihai Eminescu). În PUG- ul de atunci, care încă este valabil, nu era prevăzut un astfel de cartier, se puteau face doar câteva vile, iar în rest era vorba de parcuri și alei. La începutul anului 2000, prin două Hotărâri de consiliu local respectiv 75 și 76 au fost aprobate concesionarile a două terenuri, unul de 10650,05 mp în zona Mihai Eminescu (mai exact între Spitalul Militar și capătul Nordic al Străzii Mihai Eminescu) și o altă suprafață de 51870,79 mp în zona unde a fost construit Santa Marina Bay, către firma Fincogero.

Gheorghe Mihăieși

Cu câteva zile înainte de încheierea mandatului, fostul primar Gheorghe Mihaieși a încheiat contractele de concesiune nr. 38134, din 15.06.2000 având ca obiect suprafața de 51870,79 mp în zona Faleză Nord și Contractul de concesiune nr. 38133, din 15.06.2000 având ca obiect suprafața de 10620,05 mp în zona Mihai Eminescu. Contractele de concesiune aveau drept scop amenajarea terenurilor și nu construirea de blocuri ori vile. Noua conducere a administrației locale, condusă de Radu Mazăre, a refuzat să predea amplasamentele și implicit să emită autorizații de construire, motiv pentru care FINCOGERO s-a adresat instanțelor de judecată.

Autoritatea locală, în loc să-și decline competența, întrucât terenul constituia domeniul public al statului, și-a arogat dreptul de proprietate privată, încălcând astfel prevederile Constituției ROMANIEI, ale Legii 107/1996 (legea apelor), Legea 213/1998 privind proprietatea publică, Legea 18/1991 a fondului funciar, Legea 597/2001 și multe alte acte normative. Mai concis, falezele aparțin doar domeniului public al statului, iar primăria nu putea nici măcar concesiona acest teren. Astfel terenul cuprins în contractul de concesiune nr. 38133/2000 în suprafață de 10620,05 mp (terenul avea destinația de FALEZĂ) a fost atribuit în compensare unor persone deși făcea obiectul unei concesiuni.

Acesta făcea obiectul cercetărilor din dosarul Retrocedărilor. Autoritatea locală și FINCOGERO nu ajunseseră la nici o înțelegere nici pentru terenul de 5 hectare, însă după luna octombrie 2008, când DOSARUL RETROCEDĂRILOR a fost trimis în judecată de procurorii DNA, s-a ajuns la o înțelegere deoarece la data de 28.05.2009 FINCOGERO a amenajat terenul și a purces la construirea de fundații pentru vilele ce aveau să fie ridicate. În contractul semnat de Primăria Constanța cu Fincogero, autoritatea locală se angaja să realizeze toate lucrările de infrastructură din zonă cu tragerea utilităților, iar italienii să consolideze coasta și să construiască câteva vile și un parc. Contractul cu numărul 38.133 avea ca obiect concesionarea terenului din suprafaţă de 51.870,79 mp, în zona Faleză Nord, iar contractul cu numărul 38.134 avea ca obiect concesionarea unui teren în suprafaţă de 10.620,05 mp, în zona Mihai Eminescu, așa cum am mai arătat, doar că ultimul dintre terenuri avea deja probleme.

Litigiu din care municipalitatea plătește 15 milioane de euro către Fincogero

Contractul inițial de Concesiunea se poate pune în sarcină lui Mihăeși, dar a fost continuat de administrația ulterioară. Ca să dreagă busuiocul, Primăria condusă la acea vreme de Radu Mazăre, a făcut ulterior o alipire. Terenul care a intrat efectiv în posesia FINCOGERO este de 81348 mp, cu 29378 mp mai mult față de suprafața concesionată inițial pe primul amplasament (51870,79 mp). Suprafața în plus reprezintă o compensare pentru litigiul generat pentru concesiunea din 2000 din Mihai Eminescu (care oricum nu putea fi retrocedat deoarece fusese deja atribuit prin alte metode tot ilicite). Alipirea s-a făcut prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 258/23.04.2009.

Ulterior, prin încălcarea tuturor legilor cu referire la emiterea de autorizații, primăria a emis mai multe autorizații de construire, unele fiind atacate în contencios chiar de către Prefectura Constanța. Pentru a merge și mai departe cu abuzul, PRIMĂRIA CONSTANȚA a înscris o suprafață de 98182 mp (9,82 ha) care constituia Domeniul public al Statului . Pentru pierderea urmelor au procedat ulterior la alipirea nr. cadastrale atribuite în anul 2000, și apoi au procedat la dezmembrarea imobilelor pentru tot atâtea vile câte au construit. Pentru a duce în derizoriu problema de fond și anume aceea de intrarea în posesie a unui teren care constituia domeniul public al statului, autoritatea locală, probabil la înțelegere cu FINCOGERO, a intrat înt-un joc interesant atacându-se reciproc în instanță.

Sentințe judecătorești pe bandă rulantă

Dovada acestei afirmații sunt SENTINȚELE date de instanțele de judecată. Fincogero a generat o serie de procese civile care s-au încheiat în 2006 cu o decizie definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție în favoarea italienilor. Primăria Constanța trebuie să plătească acum peste 14 milioane de euro. De fapt itaienii au construit un cartier pe banii constănțenilor pe care acum il vând cu milioane de euro. Cam cu asta se laudă Decebal Făgădău! Cum s-a ajuns aici. În 2008 cei de la Fin.Co.Ge.R.O. s-au apucat de construit, iar primăria nu a reușit să-și onoreze obligațiile, adică nu au asigurat utilitățile și căile de acces. Italienii le-au construit pe banii lor și după s-au îndreptat împotriva primăriei. În cei aproape zece ani de procese au avut loc mai multe negocieri între cele două părți dar nu s-a ajuns la nicio soluție de compromis. După realizarea mai multor expertize și a altei hotărâri a judecătorilor, Primăria Constanța are să plătească ca despăgubiri firmei Fincogero. În 2012, Curtea de Apel Constanţa a dispus „eşalonarea plăţii din titlul executoriu” pe o perioadă de 15 ani, în rate anuale egale, începând cu anul 2013, până cel târziu 30 decembrie ale fiecărui an, fiind vorba de suma de 14.255.558,817 euro, sumă ce va fi achitată la cursul BNR din data plăţi. Ulterior italienii au concesionat creanța către societatea House 3000 Real Estate Investment SRL. Între timp și-au mai încercat norocul în instanță solicitând despăgubiri de ordinal sutelor de milioane de euro dar pe acestea le-au pierdut. Prinzând gustul construcțiilor în zone foarte bune, italienii au intrat și în posesia parcării situate pe maulul lacului Siutghiol, în zona Cazino din Mamaia unde urmează să construiască un complexul tursitic Le rose de Lago P+8-9E! Autorizația le-a fost emisă în 2019, de Decebal Făgădău.

Cam astea sunt afacerile imobiliare girate de Decebal Făgădău. În loc să facă plângeri penale pentru ultimile abuzuri ale lui Mazăre în această speță și să oprească acțiunile civile a preferat să închidă ochii și să continue afacerile imobiliere cu firma care face profituri de milioane din combinațiile lui Radu Mazăre.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pacat ca nu s a decis italianul sa candideze la primarie ca va lua fata de ne nu va vedeati . Pateticilor care sunteti! Voi sunteti niste victime cu totii! Sunteti niste incapabili si cand sunteti in joc si cand sunteti pe margine. Tot timpul e altul de vina. Cand sunteti pe margine blamati, cand sunteti in joc sunteti inutili si ineficienti. Norocul nostru ca mai gasim niste nebuni care sa se puna de a curmezisul si sa mai ramanem naibii si noi cu ceva. Suntem la circ, nu alta !!!
4
0
Fagadau - pierde , i se confisca averea ascunsa , merge la mentorul lui Mazarica !
6
0
Singurul loc din oras care arata civilizat. Toata lumea din toate cartierel vine aici sa se plimbe, lasa mizerie si gunoaie. Masinile merg cu viteza. Poate ar trebuii sa ne civilizam , dupa sa cerem locuri civilizate. Asa conducere, asa si cetatenii.
3
3
Sunteti niste muieri! Cat va consumati energia si va pierdeti timpul voi cu mocirla asta poate ii mai lasati niste zone in grija italianului sa ne aranjeze si noua cineva orasul, ca am avea nevoie . Macar de ar arata asa tot orasul
7
1
Amice :Fergus Muie sa-i zici Ciumei Galbene de PNL-isti Ca Merita pe de plin Multa Muie si Lasa in Pace Psd-ul ce Rau ti-a facut Tie si nu mai Injura ca Taranul Prost de la Vaci si stai cuminte in banca ta ca de nu-ti dau doua dupa ceafa de nu te vezi bai Maimutoi Tolomac si blegoman!
2
3
sa-l pis in freza
4
1
Intotdeauna vor exista idioti sa se bucure de banii furati, d aia suntem saracii EU, ce bine ar fi daca ae exista Iad, pai, Mihaiesi asta a dat terenul la italieni de parca era a lui ma sa iar primaria au pierdut prosele pentru ca s a luat spaga mare, de ce tu firma privata sa construiesti pe banii tai? Constantenii ce fac cu banii lor? Italienii sunt oameni de stepti nu idioti ca romanii iar cei care va laudati cu acel cartier ridicat din furaciune sa va duceti dracului, Covid sa va ia rapid, prostii naibii
5
0
Cred ca am inteles cu totii ca manipularea asta este josnica. Faptele dovedesc mai mult decat o fac o mie de cuvinte. Astazi italienii au facut pentru Constanta mai mult decat au facut o romanii care ar fi avut ocazia. Penibil pentru noi dar ne au cam dat o lectie ! Pana la urma am ajuns sa ne bucuram cu totii de un loc civilizat si decent .....nu ne au lasat toti primarii la un loc ce ne lasa ei . Suntem surzi dar suntem si orbi ???!!!?
10
3
Lasa ne sa comentam si la Murad! Ne dorim sa i aratam cat de mult il iubim, dar si unde vrem sa l iubim!
7
3
Votati SRI la Cons Jud, votati Mihai Lupu !
1
9
Laudaros dar fara realizari! DEMN DE MILA SI INTELEGERE! ATATA POATE!
2
3
In ultimi ani in presa au fost publicate sute de articole pe aceasta tema, trebuie sa deschidem ochii si sa vedem ca ceea ce au resuit sa faca cei de la Fincogero nu a resuit nimic . Dintr-o paragina a reusit sa construiasca acest Cartier minuant de care astazi se bucura toti Constantenii si nu numai. Este cel mai curat si decent loc din oras apreciat si vizitat zilnic de sute de familii cu copii care se plimba de placere . Un alt aspect important este acela ca lucrarile facute de italieni dupa mai bine de 10 ani sunt intacte spre diferenta de alte lucrari realizate in oras.
15
2
Este bine cunoscut cazul de fata pentru toata lumea: aceasta poveste a fost vehiculata de mult prea multe ori in presa si a facut obiectul a sute de dosare civile si penale care au validat contractele, lucrarile, persoanele etc. Este ridicol ca in anul 2020, opinia publica sa primeasca astfel de informatii ... care printre altele sunt si eronate!
7
3
foarte bun , profesionist, la dat limbi
5
2
Daca ne intoarcem putin in timp si ne reamintim bine , dna avocat OVANESIAN a fost in trecuta avocata celor de FINCOGERO , dansa a facut actiunile in instanta prin care FINCOGERO a castigat si Primaria a fost obligata in baza unei sentinte sa efectueze lucrarile de insfrastructura in caz contrar instanta a autorizat pe Fincogero sa le faca in numele si pe seama primariei si tot odata obliga Primaria la predarea terenurilor.
10
1
Ati fost sa vedeti ce este acolo? Mergeti si pe urma sa spuneti daca este o pierdere sau un castig pentru orasul asta. S-au pierdut ori s-au furat sute de milioane dar in cazul asta Constanta a ramas cu ceva. Nu degeaba sute de oameni merg in fiecare zi sa se plimbe pe acolo. Nici nu ai impresia ca te afli in romania si voi vorbiti de gauri. SI NU, ASTA NU ESTE MERITUL LUI FAGADAU! Ei s-au opus tot timpul ca nu isi luase Mazare spaga de rigoare iar acum se lauda cu ce nu a facut.
11
6
avocati iprimariei au fost de partea lupului. Nu ma mira ca au pierdut. cercetati cu atentie dosarele pierdute in istanta. Oare si acolo si-o fi bagat coada cineva?
8
5
Nu stiu daca acest informatiile din acest articol ma minuneaza sau nu! Zi de zi, ceas de ceas, asta fac baietii destepti. Combinatii! Ei nu se gandesc ce sa faca pentru oras, pentru cetateni ci de unde sa le iasa ceva; nu zeci, sute de mii de euro ci milioane. Primii 15 ani in Romania dupa revolutie a fost ca un sat fara caini. Justitia mana in mana cu infractorii. Normal ca primarii, consilierii nu aveau frice de nimeni si nimic. Nu ca acum ar fi altfel. Simplii cetateni sunt niste fraieruti. Iesiti la VOT duminica pe 27! Nu mai fiti fraierii acestor nenorociti!
9
2
ovanesian mana dreapta a lu chitac a fost avocata italienilor Asa ca muie replica muue chitac
5
15
PSD,FAGADAU,MAZARE SINT CLANURILE CARE AU FURAT BANII PUBLICI AI CONSTANTENILOR PRIN TAXE SI IMPOZITE FOARTE MARI STIM FOARTE BINE CA FIN-CO-GE-RO A FOST UN PION DE JOC LA MANEVRAREA LUI MAZARE O FOSILA VECHE CARE A DECAPITAT BANUL PUBLIC SI A CUMPARAT TERENURI FACINDUSI BUNGALOURI IN MADAGASCAR BRAZILIA IN ANTANANARIVO IAR FIN-CO-GE-RO CARE A JUCAT FOARTE IN INSTANTA A DEVENIT LIPITOAREA BANULUI PUBLIC AL CONSTANTENILOR DIN CARE SI FAGADAU SA INFRUPTAT FOARTE BINE VEDETI SI GINDITI CONSTANTENI CUM AU FOST BATJOCORIT BANII NOSTRI DE PSD 20 DE ANI LA PRIMARIE PSD VA RUGAM SA PARASITI PRIMARIA.
25
6
Deci Mihaesi si Fagadau au luat spagile, Mazare a blocat un timp si italianu a construit si pe banii primariei, adica pe banii constantenilor. Muie psd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
4
De nu l-ati tocat pe fagadau cum a-ti vrut voi despre paralelul si marioneta Chitac nu spine-ti nimic ce avere are de cinstit ce este a divortat si de nevasta-sa e tare cult mananca administratie pe paine e priceput omu fi-v-ar marioneta de ras.
5
8
Este pe alta planeta! Se lauda si mimte in acelas timp. A mai facut o.
16
4
in afara de fagadau si stoe felix, care ne da cea mai scumpa apa din Romania, PSD mai are alti candidati deghizati prin alte partide cum ar fi : stelian ion, mircea dobre, murad mohamed, corina martin, horia constantinescu, muscina si mai nu stiu cum si cine mai stie, dar sunt al naibi de multi.
18
4
sunteti cam disprati... vorba cantecului, ne vedem la nivelul -mandatul- urmator.
8
7
De aici si a luat spaga Fisagau ! Oare BMWul din ce bani ? Rusine fatagau !
16
3

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102