REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Falsul AVOCAT care a AMENINȚAT un JUDECĂTOR și un PROCUROR, ACHITAT într-un alt DOSAR

Falsul AVOCAT care a AMENINȚAT un JUDECĂTOR și un PROCUROR, ACHITAT într-un alt DOSAR

Replica API 28 aprilie 2021 | 15:13 2656

Nicușor Teodorescu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de exercitare fără drept a unei profesii, folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „U.N.B.R.” ori „Uniunea Avocaților din România” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei în alte condiții decât cele prevăzute de lege în formă continuată. Acesta este acuzat că a folosit o împuternicire avocațială și a exercitat fără drept profesia de avocat, prin întocmirea și semnarea împuternicirii avocațiale nr. 19/06.05.2016, ce poartă în antet titulatura de „Uniunea Naționala a Barourilor din România”. În baza acesteia, declinându-și calitatea de avocat, a solicitat printr-o cerere scrisă Judecătoriei Tulcea mai multe date în ceea ce privește pe clientul F.A.

Ce a făcut Nicușor Teodorescu

În calitate de avocat al lui F.A., inculpatul a solicitat Judecătoriei Tulcea comunicarea copiei sentinței nr. 56/18.01.2013, comunicarea unei copii certificate a unui mandat european de extrădare care ar fi stat la baza arestării numitului F. A. pentru două zile, în anul 2016, în Italia, indicarea în scris a datei înființării Judecătoriei Tulcea, organigrama acestei instituții, data înființării secțiilor a registraturii, a arhivei, a secțiilor și de asemenea solicita comunicarea de copii ale statelor de funcții și de personal de la Judecătoria Tulcea, începând anul 2008. Acestei solicitări i-a fost atașat un înscris denumit „împuternicire avocațială”, având nr. 19/2016 din 06.05.2016, document consemnat olograf, în original, acesta având în antet mențiunile „Uniunea Naționala a Barourilor din România- Baroul lași - Cabinet de Avocat”, purtând si ștampila cu inscripția „Baroul lași - Cabinet de avocatură-Avocat Nicușor Teodorescu”. La aceeași dată, în urma verificărilor efectuate de către Judecătoria Tulcea, în baza site-urilor aparținând Baroului Iași și Baroului Galați s-a constatat faptul că numitul Nicușor Teodorescu nu figurează printre membrii instituțiilor respective. Mai mult decât atât, acesta nu figurează înscris în vreun Barou, nu are calitatea de avocat și nu poate exercita în mod legal, profesia de avocat.

Ce a spus instanța

Potrivit dispozițiilor legale menționate, profesia de avocat se exercită numai de avocații înscriși în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naționale a Barourilor din România, denumită U.N.B.R.. Constituirea și funcționarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise, actele de constituire și de înregistrare ale acestora sunt nule de drept, iar nulitatea poate fi constatată și din oficiu. În cauză, instanța constată că sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de exercitarea fără drept a unei profesii și folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „Uniunea Naționala a Barourilor din România”, „ U.N.B.R”, ori „Uniunea Avocaților din România” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei în alte condiții decât cele prevăzute de lege în forma continuă, sub aspectul laturii obiective. În ceea ce privește latura subiectivă a celor două infracțiuni, instanța apreciază că există un dubiu privind vinovăția inculpatul Nicușor Teodorescu, în condițiile în care situația juridică a barourilor paralele a fost una echivocă, existând o practică judiciară contradictorie a instanțelor și parchetelor, fiind numeroase soluții de achitare sau de netrimitere în judecată. Instanța a constatat că față de inculpat au fost dispuse soluții de achitare, după caz de clasare pentru comiterea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități ulterior anului 2015. Aceste premise au creat convingerea inculpatului că structura din care făcea parte a fost constituită cu respectarea prevederilor legale și că îndeplinește toate condițiile pentru a exercita profesia de avocat. Instanța a decis achitarea lui Nicușor Teodorescu pentru săvârșirea infracțiunilor de exercitare fără drept a unei profesii, folosirea fără drept a denumirilor „Barou”, „U.N.B.R.” ori „Uniunea Avocaților din România” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei în alte condiții decât cele prevăzute de lege în formă continuată.

Cine este Nicușor Teodorescu

Nicușor Teodorescu i-a amenințat cu decapitarea pe judecătorul și pe procurorul care îl cercetau într-un dosar în care era acuzat că practica ilegal avocatura și a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu executare, de către Curtea de Apel Iași. Inițial, judecătorii bârlădeni îl achitaseră pe avocat, din lipsă de probe.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272