REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Familie de EVAZIONIŞTI din Constanţa: a prejudiciat statul cu peste 1 milion de euro

Familie de EVAZIONIŞTI din Constanţa: a prejudiciat statul cu peste 1 milion de euro

Replica API 18 martie 2020 | 00:00 4927

Trimisă după gratii!

Trimisă după gratii!

Trei indivizi, aşa zişi afacerişti, din Constanţa, au reuşit să prejudicieze statul cu peste un milion de euro, în urmă cu 10 ani. Socrul, ginerele şi nepotul au administrat o societate ce avea ca domeniu de activitate „Intermedieri în comerțul cu mobilă, articole de menaj și de fierărie”, însă au „uitat” să declare toate veniturile. În 2014 au fost cercetaţi pentru evaziune fiscală, iar, în final, şi-au aflat şi pedeapsa: nepotul a fost achitat, deşi pe fond a primit 5 ani cu executare, iar ginerele cu socrul au ajuns după gratii. Unul din ei a fost ridicat de poliţiştii din cadrul Serviciului Investigații Criminale luni, 16 martie a.c. şi introdus în penitenciar.

Vasile Body Oprea, în perioada 16.01.2009 – 06.05.2010, în calitate de asociat și administrator al S.C. ADIMETIN Com din Constanţa, a întreprins în documentele contabile ale societății operațiuni comerciale fictive, constând în achiziții de mărfuri de la societăți comerciale inactive sau neplătitoare de TVA, provocând împreună cu alţi doi coinculpați, Ion Tocilă şi Leonard Şerban, un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 4.957.665,18 lei.

Societatea a fost înregistrată în registrul comerțului la data de 16.01.2009, având ca asociat unic și administrator de la data înființării pe inculpatul Vasile Body Oprea, având ca domeniu de activitate „Intermedieri în comerțul cu mobilă , articole de menaj și de fierărie ”La data de 25.06.2009, Vasile Body Oprea, în calitate de asociat unic și administrator al societății, l-a împuternicit pe inculpatul Ion Tocilă, socrul său, să întreprindă orice acțiune în calitate de asociat și administrator al societăţii. Un an mai tarziu, Oprea a cesionat integral părțile sociale în favoarea inculpatului Leonard Şerban, care era nepotul socrului său, devenind astfel asociatul unic și noul administrator al societății. După această modificare, obiectul principal de activitate al societății și sediul social al acesteia au rămas neschimbate.

Tribunalul Constanţa

Inspectorii fiscali din cadrul Activității de Inspecție Fiscală Constanţa s-au deplasat la sediul social declarat al societăţii și au constatat faptul că societatea nu funcționa la sediul social declarat, iar asociații și administratorii societății nu au prezentat organelor fiscale documentele de evidență contabilă sustrăgându-se de la efectuarea verificărilor fiscale. Asta, după ce societatea nu a depus la organul fiscal nici un document oficial de prezentare a situației economico financiare, respectiv bilanțul contabil întocmit în condițiile legii, deși în perioada 2009 – 2011 a realizat venituri și cheltuieli, așa cum rezultă din deconturile de TVA depuse pentru aceeași perioadă fiscală. În urma unor ample verificări, s-a constatat că societatea a efectuat, în perioada ianuarie 2009 – iunie 2011, achiziții de pe piața internă de la diverși furnizori, în sumă totală de 29.118.069 lei, fără însă să fi fost identificate facturile fiscale sau alte documente de livrare din care să reiasă natura operațiunilor efectuate. S-a mai constatat că societatea a derulat, în perioada ianuarie 2009 – iunie 2011, pe baza a 205 facturi fiscale, operațiuni comerciale impozabile constând în livrări la intern în sumă de 16.350.620,46 lei, din care valoarea fără TVA de 13.563.043,47 lei cu TVA colectată aferentă de 2.787.578,22 lei. Pe baza verificărilor efectuate, organul de inspecție fiscală a stabilit faptul că, societatea a înregistrat în contabilitate documente care nu au la bază operațiuni reale sau a evidențiat alte operațiuni fictive, evidența contabilă a societății nefiind organizată și condusă conform prevederilor legale. Au fost identificate 35 de borderouri de achiziții legume-fructe care au stat la baza retragerilor de numerar efectuate de administratorii societății, în sumă totală de 1.697.426,00 lei. Toate aceste borderouri de achiziții privind achiziționarea unor cantități de legume fructe prezentate drept documente justificative pentru retragerea în numerar a sumei de 1.697.426,00 lei, au fost completate pe baza unor formulare care nu cuprind și nu furnizează informațiile prevăzute de lege din care să reiasă sursa de proveniență a produselor comercializate, contrar prevederilor legale, nu conțin și nu furnizează toate informațiile prevăzute de lege din care să reiasă realitatea operațiunilor efectuate în raport cu persoanele fizice menționate în borderouri și nu întrunesc calitatea de documente justificative.

Agenția Națională de Administrare Fiscală – SAF, Activitatea de Inspecție Fiscală Constanţa a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în 2011, cu privire la faptul că, în perioada 16.01.2009 – 29.03.2011, S.C. ADIMETIN Com, al cărei administrator era Leonard Şerban, a desfășurat mai multe relații comerciale, respectiv achiziții de mărfuri de pe teritoriul național de la mai multe societăți comerciale declarate inactive sau neplătitoare de TVA. Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, iar în februarie 2017, cei trei „afacerişti” au fost condamnaţi definitiv. Oprea, la 6 ani cu executare, iar ceilalţi doi la câte 5 ani. Curtea de Apel a admis recursul lui Leonard Şerban, acesta din urmă fiind achitat. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Constanţa pe 13 martie e definitivă. Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.957.665,18 lei

Vasile Body Oprea, RECIDIVIST!

Oprea are 39 ani, necăsătorit, fără ocupație, fără loc de muncă, studii 8 clase și școala profesională, stagiul militar satisfăcut, a uzat de dreptul la tăcere, din fișa de cazier judiciar a inculpatului acesta nu este la primul conflict cu legea penală, în anul 2013, inculpatul a mai fost condamnat pentru săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.

Şerban Leonard nepotul lui Ion Tocilă, iar Body Oprea e ginerele lui Tocilă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai cu ce bani s-a ridicat blocu ala
0
0
Daca aveam o lege pentru subniarea economiei national lui R Mazare si rudelor sale le lua statul tot si stateau acum cu chirie in cartierul H.C la rude ma refer si lista e lunga R.Mazare este doar unu dar asa vorba lui GIOVANI BECALI mafiotu"pai ce ma eu o sa stau sa astept pensia,fur cateva milioane de euro de la stat dupa care ma odihnesc cativa ani la puscarie si cand ies raman cu bani",dar legea asta nu o sa fie niciodata in Romania pt.ca parlamentari fac legile.
2
0
Cand legile sunt facute de 'hoti' pentru hoti, la ce va asteptati in tara asta? Si cand avem astfel de 'autoritati', platite destul, sa faca ordine in tara, dar sunt complici cu evazionistii si penalii, in general, cum sa avem un buget echilibrat? Autoritatile au grija sa-si faca salarii nesimtite, pagubind in acelasi timp bugetul!
7
0
stati linistiti ca statul nu recupereaza nimic . ceai furat al tau ramane
7
2
dupa alegeri se va intra masiv in dosarele grele, urmeaza ani grei de temnita
3
3
Ion Tocila este in anglia fugit de 2 ani sta acolo cu sotia.
4
2
E bine ca ati gasit trei agarici.Dar ce facem cu stroe,comanescu,mazare,strutinski,borfasimea camarila lui mazare?
12
0
Tare Oprea asta sr pricepe la ciordeli si are numai 8 clase,va da ti seama daca avea facultate terminata la ASE ce bani facea asta??
11
1
Foarte urat din partea lor. Sa plateasca impozite la fel cum platim noi din amaratele de salarii pe care le avem.
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272