REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Fără precedent! Românii care nu s-au vaccinat pot primi despăgubiri de la stat

Fără precedent! Românii care nu s-au vaccinat pot primi despăgubiri de la stat

Cristina BĂRBUCEANU 19 noiembrie 2022 | 18:49 2729

Înalta Curte ia o decizie în premieră. Le dă dreptul tuturor celor care nu s-au vaccinat și s-au simțit lezați sau îngrădiți de măsurile restrictive luate în pandemie să se întoarcă împotriva statului și să ceară despăgubiri în instanță.Totul după ce Instanța Supremă a menținut o sentină a unui magistrat de la Curtea de Apel care a anulat certificatul verde și l-a suspendat pentru cei care au făcut reclamație. 

Înalta Curte de Casație și Justiție a spart gheață în materie de anulare a abuzurilor regimului Iohannis-Arafat împotriva românilor care au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19.

Dacă până acum ICCJ s-a remarcat prin respingerea definitivă sau trimiterea la rejudecare a sentințelor prin care diverse curți de apel din România au anulat – total sau parțial – hotărârile de Guvern privind instituirea sau prelungirea stării de alertă, de dată această instanța supremă a menținut definitiv o sentința prin care a fost anulat așa-numitul „certificat verde” (cunoscut și că „pașaportul de vaccinare”), prin care Executivul a încălcat drepturile și libertățile cetățenilor nevaccinati – în primul rând, libertatea de mișcare.

Concret, miercuri, 16 noiembrie 2022, judecătorii supremi Horațiu Pătrașcu, Mariana Constantinescu și Beatrice Mariș au menținut definitiv sentința prin care judecătorul Amer Jabre de la Curtea de Apel București a anulat pasajele referitoare la certificatul verde din HG nr. 1183/2021. Este vorba despre hotărârea de Guvern care a prelungit starea de alertă din noiembrie până în decembrie 2021.

Siteul Lumea Justiției a prezentat anul trecut atât acțiunea reclamanților – avocata Corina Ciuchi și fotograful Dan Puiu –, cât și spectaculoasă motivare prin care magistratul CAB Amer Jabre nu doar că a anulat certificatul verde, dar l-a și suspendat pentru reclamanți, invocând direct Declarația Universală a Drepturilor Omului. E adevărat: suspendarea a fost dispusă doar în ceea ce-i privește pe reclamanți, dar ea a constituit o premieră, în condițiile în care, până în acel moment, instanțele se loveau de art. 5 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, care interzice suspendarea actelor administrative emise în contextul unor epidemii.

Minuta deciziei ICCJ nr. 5486/2022 din dosarul nr. 7277/2/2021:

„Respinge recursul declarat de recurentul-părat Guvernul României împotriva sentinței nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, că tardiv formulat.

Respinge, că neavenit, recursul declarat de Ministerul Afacerilor Interne prin Direcția Generală Juridică împotriva aceleiași sentințe.

Respinge recursul declarat de recurentul-părat Comitetul Național pentru Situații de Urgență reprezentat de DSU împotriva sentinței nr. 1796 din 3 decembrie 2021 pronunțate de Curtea de Apel București – Secția a IX-a contencios administrativ și fiscal, că nefondat.

Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 16 noiembrie 2022”.

Iată minuta sentinței nr. 1796/2021 pronunțate de CAB:

„Respinge excepția nulității cererii de intervenție accesorie, că neîntemeiată. Respinge că inadmisibilă în principiu cererea de intervenție accesorie, formulată de petentul Ministerul Afacerilor Interne, în interesul păratului Guvernul României. Respinge excepția inadmisibilității cererii de pronunțare unei ordonanțe președințiale, că rămasă fără obiect. Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a păratului Guvernul României în privința capătului de cerere având că obiect anularea HCNSU nr.101/2021, că lipsită de obiect. Respinge excepția lipsei de interes în promovarea acțiunii, că neîntemeiată.

Admite în parte acțiunea. Anulează în parte HG nr.1183/2021 și HCNSU nr.101/2021, în privința dispozițiilor din anexe care condiționează participarea la diverse activități de vaccinare / imunizare sau de testare pe cheltuiala proprie a persoanei în cauza. În baza art.6 din CEDO, a art.47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a deciziei CCR nr.392/2021, suspendă executarea față de reclamanți, a dispozițiilor din anexele HG nr.1183/2021 care condiționează participarea la diverse activități de vaccinare / imunizare sau de testare pe cheltuiala proprie a persoanei în cauza, până la dată de încetării aplicabilității acestui act normativ.

Respinge cererea de suspendare a executării HCNSU nr.101/2021, că inadmisibilă.

Cu recurs în 5 zile de la comunicare în privința cererii de suspendare. Cu recurs în 15 zile de la comunicare în privința cererii de anulare. Recursul se va depune la Curtea de Apel București, sub sancțiunea nulității. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților, prin intermediul grefei instanței, azi, 03.12.2021”, conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tina, nu plange, sacrificiul tau nu e inutil, in curand cand vei da ortul din cauza vaccinului iti vom face statuie frumoasa, ca ai fost cobai supus
0
0
Pai, Tina, d-asta te-ai vaccinat, sa nu faci "boala" sau sa faci o forma usoara!! De ce sa te mai temi, te-ai protejat prin vaccinare!! N-ai inteles nimic! E varza logica ta!
1
0
VAI DE CAPUL TAU SI AL NOSTRU! DE ACEEA O DUCEM ASA DE BINE! PENTRU CA PREDOMINA OAMENII CU GANDIRE CA A TA CARE SE CRED EDUCATI SI DAU LECTII LA ALTII DESI EI SUNT VAI DE MAMA LOR. DACA NU AI CREIER IN CAP DEGEABA ESTI EDUCAT... E CA SI CUM AI INCERCA SA EDUCI O GAINA... IMI PARE RAU CA TREBUIE SA TI-O SPUN ASA DE DIRECT DAR FACI UMBRA PAMANTULUI DEGEABA DOAR CA SA II INCURCI SI PE CEI CARE MAI AU UN STROP DE GANDIRE NORMALA.
3
0
Dar noua, celor care s au vaccinat, nu ne a fost teama de cei care deși nu erau vaccinați, și care umblau dezlegați oricum, sa nu ne îmbolnăvim datorita inconstientei și lipsei de educație medicala, minime, desigur?
0
6

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614