REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11.2° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Federaţia TINERILOR a dat în JUDECATĂ Prefectura Constanţa

Federaţia TINERILOR a dat în JUDECATĂ Prefectura Constanţa

Replica API 13 iunie 2020 | 15:30 1939

Federația Tinerilor din Constanța a demarat o acțiune în instanță împotriva Instituiei Prefectului Județului Constanța. Conform președintelui federației, George Farauanu, prefectura tot amână momentul desemnării unui reprezentant în comisia de evaluare şi control a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa.

Valeriu Mîtîcă și Carmen Drăghici, fosta soție a lui Valeriu Mîtîcă, sunt administratorii afacerii numite Fundația Județeană pentru Tineret Constanța. Patrimoniul a fost închiriat de-a lungul anilor pentru diverse entități precum școli de șoferi sau cabinete notariale, prin intermediul unor societăți comerciale deținute chiar de administratorii fundației. Federația Tinerilor din Constanța cere să facă parte din comisia de evaluare şi control a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa.

Casa Tineretului din Mangalia

Activitatea Fundaţiei Judeţene pentru Tineret e recunoscută în prezent ca fiind una obscură, în afara cadrului legal, iar situaţia patrimoniului UTC în judeţul Constanţa este una jalnică. Reprezentanții federației se luptă de ani de zile pentru facilitățile ce ar trebui să le revină însă sunt blocați în permanență de autoritățile locale sau de anumite persoane ce își urmăresc interesele. „Solicităm aprobarea de urgentă a Regulamentului pentru aplicarea Legii nr. 146/2002 pentru oprirea jafului acestui patrimoniu care, conform legii, este destinat tinerilor. Ne-am săturat de tot felul de combinaţii ale unor persoane condamnate sau urmărite penal care folosesc acest patrimoniu pentru propria bunăstare, în timp ce tinerii nu beneficiază de acesta, contrar legii" a declarat George Farauanu, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa. Legea nr. 146/2002 îşi propune să reglementeze mai clar activitatea acestor fundaţii şi să instituie un control din partea statului asupra acestora.

Cum stă problema de fapt și cum s-a ajuns aici

Fundaţiile judeţene de tineret sunt entităţile care au fost create în anul 1990 prin Decretul-Lege nr. 150/1990 şi cărora le-au fost transmise patrimoniul UTC de la nivelul fiecărui judeţ. Scopul prevăzut de acea lege al acestor fundaţii este de a elabora, organiza şi finanţa programe specifice pentru tineri, pentru instruirea, educarea şi formarea tineretului în spiritul tradiţiilor umaniste, al valorilor democraţiei şi aspiraţiilor societăţii româneşti. Federaţia Tinerilor din Constanţa a fost înfiinţată în anul 2016 la iniţiativa elevilor şi studenţilor din Constanţa, şi are ca scop reprezentarea drepturilor şi intereselor tinerilor din judeţul Constanţa, fiind singura organizaţie reprezentativă a tinerilor din judeţul Constanţa.

Bogdan Bola, în comisia de evaluare și control a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa

În anul 2017, Federaţia Tinerilor din Constanţa a solicitat instituţilor publice menţionate la art. 29 din legea nr. 146/2002 necesitatea de formare a acestei comisii de evaluare, supraveghere şi control a Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa. Ca urmare a acestor solicitări, Consiliul Judeţean Constanţa l-a desemnat pe Bogdan Bola, prin hotărârea nr. 82/31.03.2017, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa pe Marian Ţuţuianu, prin adresa 1158/30.03.2017 şi Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa pe Marcu Valentin Gabriel prin adresa 16978/9.05.2017.

Președintele FTC s-a întâlnit cu prefectul Niculescu

În contextul în care federația este împiedicată de ani de zile de Instituția Prefectului Județului Constanța să își definitiveze comisia, la începutul luni iunie, preşedintele FTC, George Farauanu, a avut o întâlnire cu prefectul George-Sergiu Niculescu pentru a discuta despre refuzul acestuia de a desemna reprezentantul în comisia de evaluare şi control a fundaţiei pentru tineret Constanţa iar în urma întâlnirii, punctul de vedere instituţional a fost menţinut.

Mai exact, acesta nu ar dori să desemneze un reprezentant din pricina faptului că acest fapt nu ar fi legal. În urma acestei întâlniri, Federația Tinerilor a decis să dea în judecată Instituția Prefectului, obligare emitere act administrativ fiind obiectul chemării.

Citeşte şi:

Federaţia Tinerilor din Constanţa cere oprirea delapidării patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
omida, asa sant, ma tarasc ca nu pot sa merg ca doar nu sant om.
5
0
La munca tineri!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212