REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
11° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Federația Tinerilor din Constanța, plângere penală împotriva ministrului Tineretului și Sportului

Federația Tinerilor din Constanța, plângere penală împotriva ministrului Tineretului și Sportului

Replica API 13 august 2021 | 00:13 1120

Federația Tinerilor din Constanța depune plângere penală împotriva secretarului de stat pe tineret, Kacsó-Doboly Izabella și a ministrului Tineretului și Sportului, Carol-Eduard Novak.

Carol-Eduard Novak

Aceștia încalcă legea de aproximativ 2 luni, refuzând să trimită spre avizare regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002. Mai exact, din cauza acțiunilor secretarului de stat și a predecesorilor, fostul patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist a fost devalizat de către reprezentanții fundațiilor de tineret, în lipsa unei reglementări corespunzătoare a acestora.

În România există mai multe județe unde patrimoniul UTC a fost închiriat sau folosit în scopul îmbogățirii persoanelor aflat la conducerea fundațiilor și în niciun fel pentru tineri. Printre acestea se numără Constanța, Vâlcea, Alba, Olt, Municipiul București și altele care, fie au fost desființate, fie nu au nicio activitate. Deși în 2002 s-a încercat stoparea acestui fenomen prin adoptarea Legii nr. 146/2002, Ministerul Tineretului și Sportului a refuzat timp de aproape 20 de ani să trimită spre avizare regulamentul de aplicare a legii.

De-a lungul timpului, modul defectuos în care a fost administrat patrimoniul UTC a fost constatat și de organele de urmărire penală, existând dosare penale împotriva fostului președinte al Fundației pentru Tineret a Municipiului București, Ticu Plăcintă, precum și împotriva fostei președinte a Fundației Județene pentru Tineret Constanța, Carmen Drăghici, pentru delapidare.

Anul trecut, Federația Tinerilor din Constanța a depus o sesizare penală împotriva fostului ministru al Tineretului și Sportului și a secretarului de stat pe tineret, Andra Costache pentru abuz în serviciu. Federația Tinerilor din Constanța se luptă de 5 ani pentru întoarcerea patrimoniului UTC din județul Constanța către tineri. Ancheta penală este în curs, fiind deja audiate mai multe persoane.

„Joi, 12 august, este Ziua Internațională a Tinerilor, motiv pentru care ne dorim să accentuăm faptul ca tinerii au nevoie de spații în care să socializeze și să își petreacă timpul liber, locuri în care să se întâlnească în afara orelor de curs, să se dezvolte și să contribuie la dezvoltarea orașului. Clădirile aflate în administrarea fundațiilor pentru tineret sunt locuri perfecte pentru înființarea unor centre de tineret, dar ele trebuie întâi curățate de corupția generalizată.

Federația Tinerilor din Constanța atrage atenția asupra acțiunilor președintelui Comisiei pentru Tineret și Sport din cadrul Camerei Deputaților, Tudor Pop, care în cadrul unei întâlniri organizate de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș a afirmat că devalizarea patrimoniului tinerilor este „un narativ care trebuie combătut”, negând astfel ceea ce tinerii din mai multe județe din țară pot observa cu ochiul liber și alăturându-se grupului de interese din spatele fundațiilor de tineret. Acesta blochează de câteva luni proiectul legislativ privind dizolvarea fundațiilor de tineret într-un mod netransparent și părtinitor.

Solicităm secretarului de stat pe tineret să trimită spre avizare de urgență regulamentul de aplicare a Legii nr. 146/2002 și să oprească devalizarea patrimoniului UTC. Totodată, solicităm președintelui Comisiei pentru tineret și sport să se sustragă din grupul de interese care a furat clădirile tinerilor și să pună pe ordinea de zi a următoarei ședințe a comisiei proiectul de lege privind dizolvarea fundațiilor de tineret.“ au transmis reprezentanții FTC.

„De prea multă vreme vorbim despre patrimoniul UTC, pierdut în negura timpului, închiriat pe bucăți, toate pentru îmbogățirea unor persoane obscure. Există o lege care poate să stopeze acest fenomen, dar conducerea Ministerului Tineretului refuză să o pună în aplicare, fiind complice la furtul generalizat. Nu vom mai tolera amânarea demersurilor serioase din partea autorităților și vom lua toate acțiunile legale pentru ca cei ce au fost complici la acest fenomen să fie trași la răspundere. Ne dorim ca tinerii din Constanța și din restul țării să aibă spații ale lor, iar acest lucru nu e posibil fără eliminarea acestor himere numite fundații pentru tineret.” a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte FTC

Fundațiile pentru tineret au fost înființate prin Decretul-lege nr. 150/1990 pentru a acționa drept moștenitoarele Uniunii Tineretului Comunist. Acestea au primit în administrare patrimoniul fostei organizații comuniste cu scopul de a-l folosi în beneficiul tinerilor. De-a lungul timpului, clădirile au sfârșit drept săli de nunți, hoteluri, spații de închiriat, iar terenurile au devenit prada rechinilor imobiliari.

Federația Tinerilor din Constanța (FTC) este o organizație înființată în 2016, de către Asociație Elevilor din Constanța și Asociația Studenților din Constanța cu scopul de a apăra drepturile tinerilor și a contribui la politicile de tineret județene și naționale.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
seamana cu mr bean
1
0
Care pot cere asta sunt generatiile care au contribuit nu tocmai benevol pe vremea regimului comunist,doar ca sa ignorat atunci,iar dupa incet incet acest patrimoniu a inceput sa dispara.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212