REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele ANCMMR: '80% - 90% din produsele expuse la vânzare sunt biodegradabile'

Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele ANCMMR: '80% - 90% din produsele expuse la vânzare sunt biodegradabile'

Valentina CAMARA 24 noiembrie 2022 | 00:00 237

O cotă cuprinsă între 80% şi 90% din produsele expuse la vânzare sunt biodegradabile, conform legii, în timp ce produsele din plastic reprezintă 10-20%, principala cauză fiind faptul că produsele biodegradabile sunt puţin mai scumpe, iar o parte dintre cumpărători preferă plasticul, a declarat, miercuri, Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).

Feliciu Paraschiv

"Încă se mai vând undeva la 10-20% produse din plastic. Cauza este simplă: pentru că produsele biodegradabile sunt un pic mai scumpe şi, de regulă, cumpărătorii mai puţin educaţi cărora nu le pasă de mediu preferă plasticul", a menţionat Feliciu Paraschiv, la dezbaterea profesională Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC): Legea anti-plastic - beneficii pentru mediu, provocări pentru firme.

El a subliniat că Ordonanţa 6/2021 care transpune Directiva europeană 904/2019 interzice la comercializare strict anumite categorii de produse foarte bine definite, dar gradual, potrivit Agerpres.

"Până în 2026, beţişoarele de urechi, tacâmurile, farfuriile de unică folosinţă, paharele, paiele vor trebui reduse cu 20% faţă de 2022, ca an de referinţă. Lucrul acesta a început să funcţioneze, cu toate că este destul de greu iar ce este mai mare greu duce industria. Este foarte greu să modifici o fabrică din a produce nişte produse din plastic în a produce nişte produse din hârtie, carton sau biodegradabile. Cu siguranţă, trebuie cu totul alte maşini. Maşinile vechi trebuie probabil aruncate deoarece nu pot fi adaptate. Sunt alte temperaturi de lucru, alt ciclu de funcţionare", a explicat Feliciu Paraschiv.

Potrivit acestuia, comercianţii s-au adaptat repede, în condiţiile în care trebuie să aibă "alternativa reutilizabil".

"Ca să mai putem vinde produse din plastic, ar trebui să avem şi alternativa reutilizabil. Acest lucru a fost simplu pentru că ne-am adaptat imediat. Noi înţelegem care este direcţia în care mergem, direcţia în care merge planeta asta - şi putem să manipulăm, prin expunere mai mare a produselor biodegradabile, în detrimentul celor din plastic, ca să influenţăm decizia de cumpărare la raft sau poziţionarea la raft, mai dezavantajoasă pentru produsele din plastic - pentru că ne dorim o planetă curată pentru copiii noştri. Noi ne-am obişnuit cu ea aşa murdară, dar ea probabil se va murdări şi mai tare", a mai spus vicepreşedintele ANCMMR.

El a precizat că, din 3 iulie 2024, nu vor mai putea fi comercializate recipiente din plastic al căror dop nu rămâne ataşat în timpul consumului.

"Dopul acela se pierdea, dispărea şi ajungea tot în mediu - şi nu se mai ocupa nimeni să recicleze dopul. Din 2025 toate pet-urile vor trebui să aibă în componenţă plastic reciclat, iar din 2030 trebui să aibă 30% plastic reciclat", a subliniat a subliniat Feliciu Paraschiv. El a menţionat că 85% din deşeurile marine sunt formate doar din plastic, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614