REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.2° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
15.2° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Femeile reprezintă 50% dintre artiştii invitaţi să devină membri ai Academiei de film americane

Femeile reprezintă 50% dintre artiştii invitaţi să devină membri ai Academiei de film americane

Replica API 3 iulie 2019 | 00:00 392

Academia de film americană, instituţia care decernează premiile Oscar, a devenit luni puţin "mai feminină" în structura sa, întrucât femeile - inclusiv Lady Gaga, Claire Foy şi Josiane Balasko - reprezintă 50% din promoţia de artişti invitaţi să devină membri ai acestui prestigios for de la Hollywood, care a stabilit astfel un record istoric în materie de paritate, informează AFP.

Zece dintre cele 17 categorii profesionale reprezentate la Oscaruri, inclusiv cea a regizorilor, au recrutat chiar mai multe femei decât bărbaţi, a subliniat într-un comunicat Academia de film americană (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - AMPAS), care a ales în acest an 842 de membri noi provenind din 59 de ţări.

De asemenea, 29% din această promoţie este alcătuită din "persoane de culoare", altfel spus toate acele persoane care nu sunt strict de origine europeană (rasa neagră, asiatici, latino-americani, arabi, polinezieni, metişi, etc.), conform definiţiei obişnuite folosite în statisticile din Statele Unite.

În 2016, după mai mulţi ani de critici usturătoare ce au vizat compoziţia categoriilor sale, considerate prea masculine şi prea albe pentru a reflecta diversitatea societăţii americane actuale, AMPAS a anunţat o dublare a numărului de femei şi a membrilor provenind din minorităţile etnice până în 2020.

Instituţia avea nevoie de "sânge proaspăt": în acea perioadă, 93% din totalul celor 6.000 de membri ai săi erau persoane caucaziene, 76% erau bărbaţi, iar vârsta medie a membrilor academiei era de 63 de ani.

Dacă noii membri vor accepta invitaţia adresată luni (în general aşa se întâmplă, cu excepţia notabilă a cineastului Woody Allen şi, recent, a actriţei Emmanuelle Seigner, care a protestat faţă de excluderea soţului ei, Roman Polanski), procentul de femei incluse în AMPAS va ajunge în acest an la 32% (în 2015, acest procent era de 25%).

Academia şi-a ţinut deja promisiunea de a dubla procentul "persoanelor de culoare", care vor reprezenta 16% din totalul membrilor săi începând din acest an (doar 8% în 2015). Printre noii sosiţi în rândurile instituţiei se numără artişti din distribuţia filmului "Black Panther", precum actorii Sterling K. Brown, Winston Duke şi Letitia Wright, dar şi din echipa care a produs "Crazy Rich Asians" (regizorul Jonathan Chu şi actriţa Gemma Chan).

Actriţa mexicană Marina de Tavira, nominalizată la Oscar pentru rolul din filmul "Roma", a mulţumit Academiei americane prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, precizând că invitaţia care i-a fost adresată reprezintă pentru ea o mare onoare.

Lady Gaga va trebui să aleagă între categoria actorilor şi cea a muzicienilor

Vedeta promoţiei de invitaţi din 2019, diva pop Lady Gaga va intra în rândul membrilor AMPAS. Ea va trebui totuşi să aleagă între categoria "actriţe", care nu i-a purtat noroc la Oscarurile din acest an cu filmul "A Star Is Born", şi cea a "muzicienilor", care i-a adus preţioasa statuetă pentru cel mai bun cântec original ("Shallow").

Dacă va alege a doua categorie, Lady Gaga se va alătura unor muzicieni celebri, precum Annie Lennox - membră a fostului grup pop britanic Eurythmics şi câştigătoare a unui Oscar pentru cel mai bun cântec cu o piesă inclusă pe coloana sonoră a celui de-al treilea film din franciza "Stăpânul inelelor", cântăreaţa Adele, la rândul ei premiată cu Oscar, şi producătorului şi compozitorului Mark Ronson, colaborator al unor interpreţi de valoare, precum Amy Winehouse şi Bruno Mars.

Din rândul actorilor invitaţi în acest an, presa de specialitate le-a remarcat pe actriţele Claire Foy (cunoscută în cinematografie cu rolul din "First Man" şi în televiziune cu rolul din serialul "The Crown") şi Elisabeth Moss (protagonista serialului "The Handmaid's Tale").

Tânărul Tom Holland, interpretul personajului Spider-Man pe marile ecrane, a fost invitat să devină membru al AMPAS alături de veteranul Jean-Louis Trintignant, în vârstă de 88 de ani, o legendă a cinematografiei franceze, devenit celebru datorită rolului jucat alături de Brigitte Bardot în filmul "Et Dieu... crea la femme" (1956).

Pentru a-şi creşte diversitatea, Academia de film americană a ales să recruteze de pe plan internaţional, fapt care a fost în avantajul artiştilor francezi.

Aceştia sunt bine reprezentaţi în rândurile scenariştilor, unde au fost invitaţi Josiane Balasko, duoul format din Jean-Pierre Bacri şi Agnes Jaoui, dar şi Coline Serreau, Cedric Klapisch şi Maiwenn.

În foarte lunga listă a noilor membri invitaţi să se alăture academiei la categoria "animaţie", se remarcă prezenţa japonezului Katsuhiro Otomo, creatorului legendarului volum de manga "Akira" şi al adaptării sale cinematografice. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272