REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ferma 5 din Murfatlar a angajat zilieri pe care îi ţine ca pe vite, câte 16 într-o cameră

Ferma 5 din Murfatlar a angajat zilieri pe care îi ţine ca pe vite, câte 16 într-o cameră

Replica API 10 iulie 2013 | 00:00 657

Copilul unui muncitor din Călăraşi a ajuns la spital cu enterocolită şi hepatită

Copilul unui muncitor din Călăraşi a ajuns la spital cu enterocolită şi hepatită

Au venit să muncească pe litoral, dar sunt ţinuţi în condiţii insalubre. Un singur dormitor adăpostăşte chiar şi 16 suflete, iar toaleta este defectă, cel puţin asta reclamă zilierii. Muncitorii spun că s-au deplasat din Călăraşi până la Ferma 5 din Murfatlar pentru a face rost de bani, s-au angajat să presteze activităţi agricole, însă modul în care sunt trataţi lasă de dorit. O femeie a ajuns deja cu copilul la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Micuţul a fost internat cu enterocolită şi hepatita A, o boală infecţioasă cunoscută ca "boala mâinilor murdare". Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a declanşat o anchetă în acest caz.

"Acolo există trei clădiri, cu câte patru dormitoare, dotate cu mobilier din fier. Suprafeţele de cazare sunt cuprinse între 45 şi 50 de metri pătraţi. Există duşuri şi latrine, dar în număr insuficient. Pereţi s-au degradat din cauza infiltraţiilor de apă. În fiecare cameră sunt cazate câte cinci adulţi şi cam tot atâţia copii. Nu există contract cu o firmă de catering, pentru asigurarea hranei, muncitorii îşi gătesc singuri", au declarat inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa. Urmare a controlului, administratorii fermei sunt obligaţi să cazeze lucrătorii în camere salubre. "S-a dispus suspendarea activităţii de cazare, reparaţia şi igienizarea celor trei clădiri, efectuarea operaţiunii de dezinsecţie, dezinfecţie, dar şi supravegherea lucrătorilor de către medicul intreprinderii. Muncitorii vor putea fi mutaţi în dormitoarele în care au fost cazaţi iniţial abia după ce vor fi salubrizate, reparate şi igienizate", a declarat dr. Constantin Dina, directorul Directorul Direcţiei de Sănătate Publică. În cazul în care deţinătorii Fermei 5 din Murfatlar nu se conformează măsurilor impuse de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în teritoriu se poate ajunge inclusiv la dosar penal. "După aplicarea măsurilor de DSP vor mai ajunge şi alte persoane la spital şi vor spune că au fost ţinuţi în aceleaşi condiţii insalubre, atunci vorbim de un caz penal, vom sesiza organele de poliţie, pentru nerespectarea dispoziţiilor date de echipa de control", a explicat dr. Dina. Menţionăm că Ferma 5 aparţine de Crama Murfatlar. Reprezentanţii presei au fost ţinuţi la distanţă de bodyguarzii celor care administrează ferma. Laura Muşat, purtătorul de cuvânt al Cramei Murfatlar, spune că: "lucrurile sunt sub control". "S-au luat toate măsurile de siguranţă, nu este vorba de nici un incident", a mai declarat Laura Muşat.

Alexandra VASILE, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272