REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fermier din Constanţa, supărat: ‘Vreţi bani europeni? Vă întreabă şi cât de des plantaţi fasolea!’

Fermier din Constanţa, supărat: ‘Vreţi bani europeni? Vă întreabă şi cât de des plantaţi fasolea!’

Replica API 16 ianuarie 2018 | 00:00 907

Fermierii constănțeni, cât și cei care dezvoltă alte tipuri de afaceri în mediul rural pot beneficia de sprijin finaciar, din fonduri europene, pentru a-și pune pe picioare sau pentru a-și moderniza activitățile economice. „Înarmați” cu un plan de afaceri bine pus la punct, se îndreaptă către Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Constanța, instituția desemnată să gestioneze fondurile investite, dar mai ales să supravegheze cum sunt folosiți banii respectivi.

Un fermier constănțean, care a apelat la OJFIR Constanța, pentru a obține astfel de fonduri pentru o cultură de fasole, își ridică semne de întrebare cu privire la selectarea dosarelor care primesc finanțarea și, mai ales, reclamă fermierul, la pregătirea în domeniul agronomic, al celor care realizează verificările pe teren, la fața locului.

„Am depus un proiect la OJFIR, pentru o cultură de fasole. Mi-a fost aprobat proiectul, am primit prima tranșă din bani, iar „surpriza” a apărut în momentul celei de a doua vizite, când trebuia să primesc a doua tranșă de bani. A venit o doamnă, contabil de profesie, care a avut să îmi reproșeze faptul că fasolea ar fi fost plantată prea des și că afecta dezvoltarea culturii. Mă întreb în ce măsură era îndreptățită să facă astfel de observații, fără studii de agronomie.

Ulterior, am luat legătura cu un alt angajat de la aceeași instituție, pentru a-i sesiza faptul că nu mi se pare corect să mi se impute că fasolea este plantată prea des. De data aceasta, persoana respectivă mi-a replicat, în timpul discuției, că el este un artist, o persoană sensibilă și să nu ridic tonul. Ce pregătire au acești oameni? Dacă tot lucrează pe proiecte agricole, nu ar trebui să fie agronomi, să știe despre ce vorbesc?”, ne-a sesizat fermierul constănțean.

Explicația oferită de directorul OJFIR Constanța

Referitor la cele sesizate și în special cu privire la pregătirea pe care o au cei care realizează verificările pe teren în proiectele depuse la Oficiul Județean pentru Investiții Rurale Constanța, directorul instituției, Dorin Dumitru Opreanu, a explicat pentru „Replica de Constanța” că, deși nu toți angajații au studii de agronomie, există anumite proceduri și cerințe pe care trebuie să le respecte.

„Un criteriu de verificare, mă refer la vizita pe teren, este situația culturii în luna respectivă, în care este realizată verificarea. E adevărat că doar jumătate dintre colegii mei au terminat Agronomia, ceilalți fiind economiști, dar fiecare dintre ei respectă procedura. Potrivit acesteia, culturile trebuie să aibă anumite caracteristici, în fiecare lună de dezvoltare. Nu avem facultate pe tema aceasta, pur și simplu sunt niște proceduri care ne ajută să evaluăm dacă respectiva cultură este bine pusă la punct.

Procedura nu stipulează că trebuie să fie cea mai bună cultură din anul respectiv, dar că trebuie să fie preocupare pentru dezvoltarea afacerii și îndeplinirea planului de afaceri prezentat. E drept, oricând se poate întâmpla o calamitate, sens în care se prezintă acte de la comisia agricolă. Dar, așa cum asiguratorii nu te despăgubesc dacă nu ai documentele necesare, nici noi nu putem finanța dacă nu demonstrezi că problemele nu au apărut din vina ta”, a afirmat Dorin Opreanu.

Cât privește remarca specialistului care a făcut evaluarea, directorul OJFIR consideră că a fost mai mult un sfat, nu un aspect care să-i afecteze finanțarea fermierului. „Un specialist de la AFIR ar putea spune că fasolea este plantată prea des ca un sfat, nu putem să picăm proiectul pe acest aspect, dar putem să îi arătăm că există riscul ca din această cauză să nu ajungă la proiecția financiară pe care și-a propus-o, la cultura pe care și-o dorește. Iar dacă nu este plantată corespunzător, dar nu există un sistem de irigații adecvat, o plantare corespunzătoare, pot să apară probleme”, a mai explicat directorul Dorin Opreanu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
toti care ati scris aici degeaba, neavand legatura cu subiectul sunteti niste janghine de oameni PUNCT. Meritati sa va moara familiile in cancer. Prostilor, sunteti ca la poarta curtii. Habar nu aveti sa faceti treaba niciunul dintre voi. Va certati ca niste prosti cu partidele voastre. Nu o sa incetez niciodata sa ma minunez de prostia omeneasca privind capra vecinului. Ceea ce gandesti te caracterizeaza ca om bai janghine de oameni. Ati incercat vreodata ca experiment sa nu va mai pese ce face vecinul ? Prostilor, barfitorilor, tiganilor !
4
0
Ce oameni elevati are partidul alde! Cata decenta! Cat bun simt! Adevarati eruditi!
4
2
Bugetarii sunt pusi acolo sa medieze furaciuni.
3
3
Dorin Oprean gaborul corupt care a fost prins cu tigari in izneme ?! Asta e sef la fonduri europene pentru agricultura ?! Bai ne meritam soarta de popor iobag! Multa muie celor care tin un asa specimen ca director !
6
5
Mare om, mare caracter !
5
2
Nu era mai bine sa mergeti la intalnirea cu beneficiarii organizata de ojfir constanta decat sa aruncati cu noroi in angajatii acestei institutii?? intreb si eu. dar in mod cert cei care comenteaza urat nu au fost in stare sa acceseze nimic ptr ca sunt oameni mici si de nimic.
10
9
In primul rand, sunteti agramat. Cand veti invata sa scrieti corect, va puteti da cu parerea despre orice. Aviz amatorilor!!!
5
5
la agricultura , fotbal si politica tot romanu-i priceput
2
2
Ce declara in presa Dorin Opreanu este consemnat in procesul verbal de constatare facut in prezenta fermierului ca un sfat?? Sau astea sunt vitejii dupa razboi , ca sa dreaga busuiocul.Asa se pare din articol.
9
8
Da, D-le solicitant de fonduri europene, trebuie respectata tehnologia pentru ca obiectivele prevazute in Planul de afaceri pe cate il aveti sa fie respectat.Primiti bani europeni,dar ii primiti numai respectand ce va-ti propus in Planul de afaceri.Cultura d-tra de fasole va trebui sa fie infiitata conform normelor tehnologice in asa fel in cat dea lungul implementarii proiectului,alaturi de celelalte cerinte prevazute in Planul de afaceri sa fie respectate.Numai asa puteti primi bai europeni, respectand regulile europene...
13
11
Bai daca dorin opreanu care fura tigari cand era gabor la frontiera ne da sfaturi cu proiecte europene si cum sa plantam fasole, inseamna ca ne-am dus naibii. mai bine i-ar face un test adn copilului ca nu prea seamana cu el..
15
14

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614