REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cum fac față fermierii din Dobrogea secetei severe

Cum fac față fermierii din Dobrogea secetei severe

Replica API 6 iulie 2022 | 00:00 2450

Având în vedere că seceta e în floare în România, evident că nici Constanța nu a rămas nepedepsită de vara aprigă și valul cald din Africa de Nord. Problemele în agricultură cresc, iar fermierii nu mai fac față lipsei de apă și lipsei de matrii prime pentru a reuși să scoată profit din recoltele lor. Agricultura e singura afacere care se confruntă cu creșteri de 200-300% în piață.

Fără sisteme de irigații în Constanța

În Constanța există 420.000 de hectare de pământ arabil dintre care doar 20.000 au sisteme de irigații, iar asta dăunează foarte mult culturilor de floarea soarelui și porumb.

“Culturile de primăvară au început să sufere. Procnozele meteo sunt pesimiste. Fermierii au 40% din culturile de porumb afectate. Unii dintre ei chiar sunt pregătiți să înceapă demersuri pentru despăgubiri. Irigatul nu e în regulă deoarece județului Constanța nu i-au fost alocați bani pentru sistemele de irigații.”, a declarat Răzvan Filipescu, președintele PRO România, filiala Constanța.

Observăm că cea mai mare problemă este sistemul de irigații care există și nu există, pentru că pe hârtie sunt toate aranjate frumos și cu semnătură, dar în viața reală, realitatea este alta. Fermierii nu mai au cum să scoată la capăt nici culturile de primăvară nici pe cele de toamnă, care, potrivit spuselor lui Răzvan Filipescu, au scăzut și acelea cu 20%. Ne referim aici la producțiile de grâu și orz.

Cine ajută fermierii aflați în impas?

“Pe fermieri nu îi ajută nimeni. Se ajută ei între ei și eventual noi, care facem demersuri pe langa Minisetul Agriculturii să reușim să rezolvăm în județul Constanța problema irigatului. Plus că după sistemele de irigat, o altă problemă majoră o reprezintă costurile materiilor prime care s-au dublat și chiar triplat. Nu mai vorbim de carburanți. Agricultura este singura din sistem care se confruntă cu creșteri de 200-300%. ”, a declarat Răzvan Filipescu.

Constanța este la capatul puterilor când vine vorba de agricultură, deși există mult pământ și sol cu adevărat bun în Dobrogea nu ne ajută vremea și evident că nici singuri nu ne putem ajuta, dacă nu există buget pentru problemele reale ale țării. Răzvan Filipescu ne-a mai declarat că există un proiect, pe care l-au mai făcut și alții, să inducă artificial precipitațiile, ca să reușească să combat seceta. Această procedură se poate realiza folosind avioane sau rachete pentru a semăna în nori catalizatori, cum ar fi gheață uscată, iodură de argint și praf de sare, pentru a face nori de ploaie sau crește precipitațiile.

Lipsa unei agriculture bune, afectează și zootehnia

Evident că seceta aduce odată cu ea această reacție în lanț și pe langă plante au de suferit și animalele pentru că prețurile la nutrețuri s-au dublat și ele. “E clar că zootehnia este afectată și ea având în vedere că nutrețurile s-au scumpit. Nu mai vorbim de schimbările de preț pe care le vor suferi alimentele, având în vedere că producțiile vor fi din ce în ce mai mici, iar fermierii își doresc și ei profit. Carnea o să fie din ce în ce mai scumpă, painea, porumbul.”, a declarat Răzvan Filipescu.

Ariana MANTA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Grea munca agrcultura asta mai Filipescule dasta a scazut pretul hectarului de pamant arabil in untimi 20 de ani ca tot cauti sa scapi de el dar nu gasesti nici un client.Sau nu este asha ?,spune tu cum este pentru ca stii mai bine.
0
0
ciupanezilor!!!!!!!
0
1
Nasol, si trebuie sa le dea statul subventii cand ei fac agricultura medievala fara irigatii si au luat terenurile pe doi lei. Hai in plm sa subventioneze statul afacerile paguboase ale tuturor. Vreau si eu
0
0
Este cum de avem seceta in dobrogea cand a plouat de a rupt pana la jum lui iunie. Nu cred ca era zi fara ploaie.
0
0
Asigurare!
0
0
Cand Soare Cistea Filipescu au luat toti porci din judet era bine ? Fara bani si au mai vandut dupa ce nu au mai avut porci si fierul era bine ? Asa este cand tata a fost la securitate
0
0
Ghici cine sunt cei mai buni clienti la dealerii auto, agricultorii astia milionari care se plang in fiecare an! Apropo nu vor in leasing, banii jos ca au de unde!!!! Ba baieti si agricultura ca si alte domenii sunt afaceri care merg sau nu merg. Voi mulgeti in fiecare an si tot sunteti nemultumiti vreti ajutoare de la stat!
0
0
Cand trageati tepe la stat tu cu tactu si cu Soare era bine ? Acusi te vaiti
2
0
Pai asa se face agricultura? Ca acum 100 de ani la dispozitia capriciilor vremii? Ia faceti voi niste investitii in sisteme de irigat si alte cele si mai vorbim dupa!
0
0
cum nu ploua astia plang tot timpul, tot cer ajutoare subventii, dar e se plimba in masini luxoase,gipane, si abia platesc angajatii, niste penali, daca esti fermier pune banii tai in joc nu astepta pomana si ajutaore de la stat, unitiva si cumparati instalatii de irigat performante, toti ciobanii sau facut fermieri asta e alta problema, nu au studi ptr asa ceva, dar anul asta e grau de la ukraina full asa k o sal cam dea mai ieftin sau chiar la juma de pret, rusine fermierii
4
0
Sarmanii. Nu or sa mai aiba banii pe panamere. Bah, ma lasati cu vrajeala asta? Daca se face sau nu productie, e fix pix pentru cetatean. Ei il exporta pe bani grei. Ce daca s-a facut productie record, s-a ieftinit painea? Nu. S-au comandat masini noi. Asa ca, sa nu se mai planga, ce eu ma plang ca nu am clienti?
0
0
Canalul Dunare-M.N. a fost facut si pentru irigarea Dobrogei. Acesti fermieri sunt interesati numai de jaful subventiilor si rahaturile lor de Amarok-uri
0
0
A fost furat cu ajutorul lor.a acestor asa zisi fermieri.treceti la bulgari sa vedeti cum fac aia agricultura.la aia nu e seceta ma golanilor.vreti numa subventii si bani de la stat sa va mai ridicicati cate un bloc.cate blocuri are jegu asta de Filipescu?in toate fermele gasesti tevi de irigat gasesti motoare de la statiile de pompare cumparate de la hoti.nu va e ma rusine sa vb?aveti canale aveti infrastructura puneti mana de la mana si reparati l tu va n gat de hoti.ca nu va mai satura Dzeu
1
0
cine a furat sistemele de irigatii?dati grinele pe nimic si apoi va plingeti ca n.avetibani si cersiti,foarte inteligent,nu?mocangiilor!
0
0
Toti fermierii au milioane de euro in conturi, acum cand vine timpul sa plateasca arenda au probleme cu seceta.Absolut toti detin masini de sute de mii de euro.
2
0
Investiti in sisteme de irigat in plm, asteptati ba sa ploua, ba ajutoare. Toti fermierii sunt mari dezvoltatori imobiliari, atunci nu va mai plangeti . Nu Vb. aici de omul de la tara
3
0
Astia si cu cei din HORECA se plang mereu , primesc o gramada de ajutoare si subventii dar ofera prea putin inapoi cetatenilor care platesc taxe si impozite la bugetul de stat . Asigurarea culturilor impotriva calamitatilor ar fi o solutie de bun simt , dar asta-iar obliga sa investeasca in sisteme de irigatii si utilaje moderne .
3
0
Vapoarele vor fi goale
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367