Fermierii sunt nevoiți să arunce tone de legume din cauza... campaniei electorale și a samsarilor!
Fermierii sunt nevoiți să arunce tone de legume din cauza... campaniei electorale și a samsarilor!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestÎntr-un context marcat de intensificarea controalelor fiscale ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), fermierii români au fost puși în situația neplăcută de a arunca marfa rămasă nevândută, din cauza incapacității de a-și vinde produsele către samsari. Este o chestiune politică, vine campania electorală iar cineva are interes să incite foarte mult populația, să voteze invers de cum ar vota, spun unii fermieri.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/fermierii-arunca-tone-de-legume-in-timp-ce-samsarii-din-piete-vand-marfa-cu-200-mai-scumpa-de-trei-zile-arunc-2767019
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
întețit și sunt obligați să prezinte acte
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/agricultura/fermierii-arunca-tone-de-legume-in-timp-ce-samsarii-din-piete-vand-marfa-cu-200-mai-scumpa-de-trei-zile-arunc-2767019
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Producțiile autohtone de legume și cereale au fost deja afectate din cauza vremii schimbătoare, dar de parcă acest lucru nu ar fi suficient, fermierii constănțeni s-au mai lovit și de samsarii care nu mai doresc să le cumpere marfa din cauza controalelor ANAF, care s-au întețit și sunt obligați să prezinte tot felul de acte de proveniență a mărfii. Această măsură ar contribui la stabilizarea pieței și ar permite consumatorilor să beneficieze de prețuri mai apropiate de cele de producție, în prezent existând discrepanțe semnificative de preț între fermieri și rafturile magazinelor.
„Samsarii nu mai au voie să mai ia decât o anumită cantitate de marfă de la noi. Nu știu exact care este regula. Nu ne-a afectat încă, dar s-a dat o lege nouă. Samsarii nu își pot adăuga decât un anumit adaos și din cauza asta nu ar mai cumpăra marfa de la fermieri. Ei nu pot să o vândă mai departe decât cu un anumit preț“, a declarat fermierul Gheorghe Lămureanu.
Gheorghe Lămureanu, fermier român
Faptul că era oricum o concurență acerbă între produsele românești și cele de export se știe, cele din urmă fiind vândute de obicei la prețuri mai accesibile, iar mulți oameni nu se mai uită la țara de proveniență a alimentelor din cauza bugetului redus. Împinși de sărăcie, din ce în ce mai mulți constănțeni aleg să cumpere strict cât au nevoie, fără să arunce banii pe alimente, care poate fiind produse în România sunt mai gustoase, dar prețurile mari ne fac pe mulți dintre noi să acceptăm cea mai ieftină variantă. Din cauza aceasta toată piața are de suferit pentru că producătorii români nu mai au practic cui să vândă, fiind nevoiți să arunce o mare cantitate din marfă. Scandalul pare a fi unul politic, zic unii fermieri.
„Este o chestiune politică. Vine campania electorală iar cineva are interes ca să incite foarte mult populația, să voteze invers de cum ar vota. De exemplu, în această zonă micilor producători de lapte nu li s-a mai luat laptele pentru că s-a importat o cantitate foarte mare de lapte din Polonia, iar din această cauză prețurile nu au mai corespuns, iar fermierii români nu au mai vândut laptele. Fabricile nu și-au mai vândut produsele și nu au mai cumpărat de la micii producători. Același lucru s-a întâmplat și cu producătorii de legume. Este o problemă pe piață deoarece oamenii nu mai au bani. Cumpărătorului îi e frică să mai cumpere. Oamenii își reduc cumpărăturile și cumpără doar cu cât poate să trăiască și în cazul ăsta noi fabricăm și nu putem să vindem, trebuie să aruncăm producția sau să o donăm. Există într-adevăr o problemă și sunt afectați numai micii producători.” a declarat fermierul Nicu Cireașă.
Un fermier a fost nevoit să își cosească ceapa în loc să o vândă
Un fermier mâhnit de noile reglementări a anunțat cum și-a cosit producția de ceapă deoarece, din cauza controalelor ANAF, nu mai avea cui să o vândă sau ar fi trebui să o vândă la un preț de nimic.
„Acum vă arăt: am cosit ceapa. Decât să mă duc să o dau pe 20 de bani, am cosit-o și o fac băligar (compost -n.r.). Pe 20-30 de bani nu se merită. Ca să știți cât e prețul pe Pucheni și cât e prețul pe piață. Intră ANAF-ul pe Pucheni și iau degeaba ceapă, usturoi, leuștean, pătrunjel și mărar. Am cosit-o, bag freza în ea și la revedere“, a spus un alt fermier.
În Brașov samsarii au fost eliminați din piețe
De altfel, nu mai este o noutate că piețele din România sunt acaparate de bișnițari care nu fac altceva decât să cumpere produse de la producătorii agricoli și să le vândă, la prețuri mai mari, oamenilor. Legat de samsari precizăm că, la Brașov, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care samsarii vor fi eliminați din piețe, având drept să rămână doar adevărații producători agricoli. Aceștia sunt verificați la fața locului de către angajații serviciului de administrare al piețelor, fiind verificate suprafețele cultivate și cantitățile produse. Și la Constanța s-a încercat o astfel de inițiativă însă până acum nu s-a concretizat.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News