REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

„Fetele vesele de pe centură taxează cu 50 de lei o prestaţie, medicul de familie este plătit cu 11 lei consultaţia“

„Fetele vesele de pe centură taxează cu 50 de lei o prestaţie, medicul de familie este plătit cu 11 lei consultaţia“

Replica API 4 ianuarie 2018 | 16:51 507

De ce refuză medicii de familie să mai elibereze rețete compensate:

De ce refuză medicii de familie să mai elibereze rețete compensate:

Situație alarmantă: medici de familie din întreaga țară au anunțat că, începând de miercuri, 3 ianuarie a.c., nu vor mai acorda pacienților trimiteri și rețete medicale compensate. În schimb, vor acorda consultații, cu titlu pro-bono. La fel se întâmplă și la Constanța, după cum a precizat dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis” Constanța, pentru cotidianul „Replica de Constanța”. După cum a punctat dr. Condur, aceasta este însă doar o „recomandare” pentru medicii de familie, până la urmă decizia finală asupra modului cum vor să procedeze aparținând fiecăruia în parte.

„Recomandarea asociației către medicii de familie este de a consulta pacienții perioada aceasta, care sperăm să fie cât mai scurtă, dar fără a elibera acte privind relația cu Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat dr. Laura Condur.

Situația a apărut întrucât o bună parte dintre medicii de familie nu au semnat încă actele adiționale la contractul cadru 2017 cu relația cu CNAS, care reprezintă cadrul legal în baza cărora pot fi eliberate acte medicale, respective rețete compensate și trimiteri către specialiști, până în luna aprilie, când va apărea contractul cadru pe 2018.

În schimb, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) atrag atenția că la nivelul județului Constanța nu este nicio grevă, iar rețetele medicale compensate sunt eliberate fără nicio problemă.

„Doar în presă este această ceartă şi supărare, pentru că la nivelul CJAS, sau mai bine zis, în relaţia noastră cu medicii de familie, nu este aşa. Medicii de familie au venit şi au semnat. Poate sunt câţiva care nu au venit, dar din cauza timpului sau a distanţei. Reţete compensate se pot elibera în continuare, fără nici o problemă, sunt servicii care au fost acirdate chiar şi astăzi.Nu am primit reclamaţii sau plângeri nici săptămâna trecută, de când au apărut acele zvonuri, informaţii sau anunţuri, precum că nu vor încheia contracte cu noi sau că nu vor acorda servicii medicale. Nu am primit nimic de la nici un medic şi nici de la asiguraţi care să ne spună că nu i-au primit medicii”, ne-a declarat Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa.

Sunt medici de familie care vor să renunțe la cabinetele medicale

Însă, voci din rândul medicilor de familie au anunțat deja că se gândesc serios dacă să își mai desfășoare activitatea, având în vedere modificările legislative care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Motivul: costurile pentru întreținerea cabinetelor și plata salariilor asistentei medicale și femeii de servicii vor fi prea ridicate pentru veniturile cabinetelor, care nu se vor modifica.

„Din păcate, eu sunt unul dintre medicii care închid complet cabinetul începând cu „1 ianuarie 2018. Asistente și femeia de serviciu au actele de șomaj întocmite, am notificat toate firmele despre încheierea contractelor (Actis, Telekom, Firam etc). Din poziția de outsider, pot să-mi exprim dezamăgirea referitoare la colegii care au semnat adiționalele. Era dreptul lor, nu îi acuz, dar este o lipsă de solidaritate cu colegii învinși de noile prevederi fiscale. Din ianuarie, eu am trecut pe minus cu bilanțul contabil. Salariul minim pe economic de 1.900 de lei înseamnă un fond de salarii de cca. 5.000 de ron (1.900 lei femeia de serviciu, 2.300 – 2.500 lei asistenta – în condițiile în care nu suntem obligați să respectăm salariul pe ramură, caz în care e mult mai rău, și medicul minimum 700 lei viramente – chiar dacă are venituri 0. Ca PFA, din 2018 trebuie să achite obligatoriu taxe măcar la valoarea salariului minim pe economie. Adăugând cca. 1.000 de lei cheltuieli de întreținere și consumabile, puteți porni să vă calculați venitul brut începând cu cheltuieli sigure de la 6.000 de lei lunar. Vă este bine? Umilința socială și financiară la care suntem supuși e intolerabilă. Glumeam cu prietenii că fetele vesele de pe centură taxează cu 50 de lei neimpozabili o prestație, în timp ce medicul de familie este plătit cu 11 lei impozabili pentru o consultație, care durează tot 15 minute. Din cei 11 lei, care nu sunt banii medicului, o parte se duc la salarii și consumabile și cheltuieli curente. În anul 2000, aveam cinci pagini de rapoarte lunare, neasiguratul era clar, aveam buget de practică diferit de veniturile medicului, eram respectați”, este mesajul unuia dintre medicii de familie care a decis să tragă obloanele cabinetului medical.

De menționat că, la ora actuală, la nivelul județului Constanța este un deficit de aproximativ 20 de medici de familie, în mediul rural. În municipiul Constanța, nu este deficit de medici de familie!

Ministrul Sănătății, Florin Bodog, a declarat miercuri că situația se va soluționa în curând, căci deja aproximativ 60% dintre medicii de familie de la nivelul țării au semnat actele adiționale respective, pentru a putea elibera rețete compensate și trimiteri către specialiști.

Florentina BOZÎNTAN, Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa intelegem ca...ce? Dk merg la medicul de fam pot sa o fut?! Cum vreau eu?! Supeer! O sa merg mai des, daca ele se considera curve sa le tratam ca atare! nu mai platesc asigurarea de sanatate ca am futai garantat! Mai e si tanara! Ole!!!
0
0
Medicii de fam nu sunt repetenti, dar sunt cam cei mai slab pregatiti dintre cei ce dau rezidentiatul. Adica sunt cam Vay de Mamma Lorr!
1
1
Foarte urat medicilor de familie ca va comparati cu prostitustele,in tarile civilizate si la spitalele private se folosesc asigurarile voi vreti sa FITi HOTI.Cersiti ca tiganii .Voi medicilor de famolie,nu aveti sau salarii?Rusine sa va fie
1
1
medicii de familie nu sunt repetentii facultatii de medicina, ar fi frumos sa te documentezi inainte sa mananci cc, dupa ce ti ai terminat facultatea se da un rezidentiat care multi il iau ca invata altii ca sunt arabi cu bani si multe altele, concurenta e mareeee cat casa, si degeaba ai punctaj bun daca altii au si mai bun sau chiar la fel, se scot 10 posturi de medicina x si 10 de familie, sunt 40 de admisi, care s repetentii ma, idiotule... hazna de om mai esti tu
1
2
Care mqnanca cacat pe aici!
2
2
Care e problema , daca nu le convine sa treaca pe centura. Ia vedeti pe unde-si fac vacantele medicii de familie.11 lei prestatia ori numarul de pacienti nu e acelasi lucru cu centurista care poate intr-o zi nu are nici un client si'i mai ingheata si pasarica.Aici e vorba de cerere si oferta si se negociaza, pe cand la ei e cu programare si tarif fix.
6
1
Toti medicii se pling , dar cind mergi la cabinet fetze acre au , asistentele la fel fiecare pas pe care il faci in spitale sau cabinete trebuie sa il faci cu mina in buzunar altfel nu se uita la tine.
5
6
Asta prima din stanga face fata pa centura la bordura da ai trebuie peshte smeker ca mina sa astepte sa ies si o bag la treaba cu 50 da franci scurtu 20 da klienti pa zi la garantie asta anseamna sa ai peshte bazat
5
5
Le doresc medicilor de familie sa presteze si ei pe centura. Astfel vor obtine venitul corect. Multi dintre ei nici 11 lei nu merita. Nu-i mai plangeti pe medici. Toti au cabinete private si masini scumpe. Asa ca...stati linistiti ca se descurca.
16
5
Deci e un moment propice de a schimba medicul de familie fara sa-ti fie rusine ca urmare a seviciilor slabute.Zici ca muti dosarul la un medic ce a semnat contractul cu ,CAS daca el e ocupat cu razmerita!
10
4
Pe centura functioneaza economia de piata vs economia de spaga , la voi in cabinet .....
6
5
Foarte important pentru un regim ce-si vrea poporul indobitocit si supus,este sa-i ucida indirect pe cei ,,slab productivi'' ,sa faca tot ce e posibil in a anihila traditii,credinta ,empatia,iubirea,intelegerea adevaratelor valori prin promovarea agresiva a javrelor pe post de insi din ,,lumea buna''.Medicii sunt din cei cu studii inalte,ei trebuiesc nimiciti si umiliti,goniti din tara ! Ce nu intelegeti,fascistoizii ce vor supusenie totala din partea majoritatii a ce a ramas in tara va manipuleaza si nu e vorba de rahaturi gen ciuma rosie,ci de insi fara mila,malefici,cruzi,apatrizi sufletes
8
4
Dar de afacerile dintre doctorii de familie si farmaciile care le intorc comisioane de ce nu scrieti?
15
3
Medicina de familie este cea mai importanta.Medicul de fam este primul la care ajungi excluzand urgentele.Dar cine sa inteleaga ,haiosii de mai jos sunt doar niste cercopiteci imbracati.
4
11
va doresc ca atunci cand veti avea nevoie de asistenta medicala la un cabinet medical,sa aveti parte de atata ingrijire,cat respect le aratati voi unor oameni care au scoala cat tot neamul vostru de kkt ,la un loc.
10
9
sunt doar o capusa in sistem. Tehnic, el nu face decat sa dea trimitere la specialist. Un intermediar intre specialist si pacient!
16
8
Medicii de familie, care sunt de fapt repetentii de la facultatile de medicina, uita sa spuna ca banii astia ii iau per pacient indiferent daca il consulta sau nu
22
7
Sa fiti voi vesele cat sunt fetele de pe centura! Apropo,i-a priviti in foto cum arata jigodiile protestatare! Ele nici pe centura nu aduna 50 de ron cu mutrele alea! Sunt invidioase pt ca ele cu cururile prin cabinete arata mai nasparlii decat amaratele de pe centura
10
9
Atunci pe centura cu voi, este o tara libera si asa nu vad rolul acestor doctori de familie
16
10
Medicii de familie practica medicina vocal in timp ce fetitele practica medicina oral. Si unii si altii vindeca. Si unii si altii transmit boli daca nu esti atent. Pestele medicului este statul in timp ce pestele curvelor este ...
15
5
fetele de pe varianta stau dezbracate si fac poftele barbatilor, unele dintre ele mai sunt si batute, prin ce boli au trecut ele numai ele stiu, tot impaiatii de pensionari vin sa si faca poftele cu astea tinere, au amenzi sa si puna si in cap, cine a facut comparatia medic - fata de pe varianta e un idiot ce nu cred ca are mai multe clase ca trenul... si as putea sa mai continui cu comparatiile dar nu se compara una cu alta si chiar nu are rost
23
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614