REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Fifor: Vom modifica în Parlament ordonanţa privind şomajul tehnic

Fifor: Vom modifica în Parlament ordonanţa privind şomajul tehnic

Replica API 24 martie 2020 | 00:00 1097

Mihai Fifor

Preşedintele PSD Arad, senatorul Mihai Fifor, anunţă că social-democraţii vor modifica în Parlament ordonanţa cu privire la şomajul tehnic, afirmând că "Guvernul PNL a copiat prost de la PSD măsura susţinerii cu 75% a salariilor celor trimişi în şomaj tehnic".

Fifor arată, într-un comunicat de presă remis luni, că Guvernul "a pus plafon la maxim 3/4 din salariul mediu, nu a inclus oamenii trimişi în şomaj tehnic imediat după instituirea stării de urgenţă, a impus proceduri birocratice şi obligă firma să plătească în continuare taxele pe muncă".

Conform senatorului social-democrat, măsurile luate de PNL în sprijinul economiei "sunt prea puţine, au venit prea târziu şi sunt inaplicabile din cauza condiţiilor puse şi a birocraţiei".

"Firmele nu au resurse de lichiditate. Firma, deşi nu mai are activitate sau activitatea i-a fost restrânsă drastic, trebuie să plătească din banii proprii suma de 75% din salariile angajaţilor, dar şi impozitul şi contribuţiile sociale. Primeşte abia peste câteva luni banii plătiţi, însă numai echivalentul a 75% din salariu, nu şi taxele. Sunt două probleme, care determină firmele mai degrabă să trimită oamenii în şomaj decât să obţină de la guvern acest sprijin. Spre deosebire de varianta propusă de PSD, Guvernul PNL a introdus un plafon acestui ajutor care se acordă doar până la 75% din salariul mediu pe economie. PSD va face modificările necesare în Parlament, astfel încât această ordonanţă să sprijine cu adevărat românii şi firmele afectate de criză", anunţă Fifor.

Senatorul spune că PSD doreşte ca "măsura să se aplice tuturor angajaţilor trimişi în şomaj tehnic de la instituirea stării de urgenţă, nu doar la cei trimişi după intrarea în vigoare a OUG".

"Să eliminăm plafonul raportat la 75 din salariul mediu. Firmele să fie scutite şi de plata contribuţiilor şi impozitelor aferente salariilor. Dorim să eliminăm condiţia obţinerii certificatului de situaţie de urgenţă. O variantă de lucru este ca firmele afectate să trimită ştatele de salarii direct la ANOFM (AJOFM) cu toate datele necesare inclusiv conturile necesare, pentru ca banii - cei 75% din salariu - să fie plătiţi direct angajaţilor", mai arată Mihai Fifor, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt magazine din Mall-uri, care au lasat salariatii acasa, fara sa le spuna nimic, fara sa semneze un act aditional. Nu se stie daca le-au incetat sau suspendat CIM. Nu stiu daca este prostie sau rea vointa din partea angajatorilor.....
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212