REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
19.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Filipine: Jurnalista Maria Ressa, care a criticat controversatul război antidrog al preşedintelui Duterte, arestată pentru defăimare

Filipine: Jurnalista Maria Ressa, care a criticat controversatul război antidrog al preşedintelui Duterte, arestată pentru defăimare

Replica API 14 februarie 2019 | 00:00 308

Maria Ressa

Jurnalista filipineză Maria Ressa, una dintre "personalităţile anului" 2018 conform revistei Time, a fost arestată miercuri pentru defăimare, delict pasibil de 12 ani de închisoare, informează AFP, Reuters şi dpa.

Maria Ressa a fost reţinută la Manila, la sediul site-ului ei, Rappler, cunoscut pentru linia sa critică la adresa controversatului război antidrog lansat de preşedintele Rodrigo Duterte în cadrul căruia au fost ucişi mii de oameni. Ea a plecat de la sediul publicaţiei sub escorta poliţiştilor.

Arestarea survine după ce acum o săptămână Parchetul filipinez a anunţat declanşarea de urmăriri penale împotriva ei pentru defăimare. Maria Ressa a denunţat atunci o nouă "hărţuire" menită să reducă la tăcere site-ul său. "Este ridicol, sigur că este o hărţuire", a declarat jurnalista, deja inculpată într-un dosar de evaziune fiscală, în care riscă de asemenea o pedeapsă cu închisoarea.

Noile acuzaţii împotriva Mariei Ressa, precum şi a fostului jurnalist de la Rappler, Reynaldo Santos Jr., au la bază un articol scris în 2012 privind presupuse legături între un om de afaceri şi preşedintele de la acea vreme a Curţii Supreme a Filipinelor. Plângerea omului de afaceri a fost iniţial respinsă în 2017, însă ulterior dosarul a fost transmis Parchetului.

Arestarea ei a fost condamnată de Uniunea naţională a jurnaliştilor filipinezi, care a denunţat "un act cinic de persecuţie" din partea guvernului, care demonstrează că "poate merge foarte departe pentru a reduce la tăcere media critice". Reţinerea jurnalistei a fost de asemenea denunţată de Amnesty International Filipine ca fiind "motivată politic", potrivit unei declaraţii semnate de directorul secţiei filipineze a AI, Butch Olano.

Mai multe mass-media, printre care revista Daily Inquirer şi postul ABS-CBN, sunt în colimatorul guvernului filipinez pentru materialele lor critice. Preşedintele Duterte a ameninţat cu urmăriri penale împotriva proprietarilor acestora, pentru fraudă fiscală, sau cu blocarea reînnoirii licenţei pentru postul de televiziune.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108