REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

FILMĂRI și ANCHETĂ DNA Constanța! ȘPĂGI de MII de EURO învârtite în portul Midia: Martori AMENINȚAȚI!

FILMĂRI și ANCHETĂ DNA Constanța! ȘPĂGI de MII de EURO învârtite în portul Midia: Martori AMENINȚAȚI!

Replica API 12 februarie 2020 | 22:49 1666

Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a demarat o anchetă în portul Midia. Astfel, mai multe nereguli au ieșit la iveală, iar rechizitoriul a ajuns deja în instanță. Mai exact, Radu Ioan Hristovici, controlor vamal superior în cadrul biroului Vamal de Frontieră Constanţa, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Acesta este acuzat că a primit, în mai multe rânduri, bani de la cetățeni arabi care au afaceri în domeniului transportului de animale, fiind vorba chiar și de 5.000 de euro pe transport. Rolul lui era de a pune la punct repede actele, ca navele să plece cât mai repede din portul Midia. Alături de acesta au mai fost cercetate două persoane, dar cu ele vor fi încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Procurorii DNA Constanța, examinând conţinutul materialului de urmărire penală privind pe inculpatul Hristovici Radu Ioan, cercetat pentru săvârşirea a două infracţiunii de luare de mită, Nasreddin Aswad, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, și Naim Jabanou, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, au reținut că, la data de 5 mai 2018, în calitate de funcționar vamal în cadrul Punctului Vamal Midia, în incinta birourilor instituției, inculpatul Hristovici Radu Ioan a primit în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Nasreddin Aswad suma de 3.000 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea formalităților vamale pentru exportul de animale vii efectuat în ziua respectivă. Totodată, la data de 12 mai 2018, în calitate de funcționar vamal în cadrul Punctului Vamal Midia, în incinta birourilor instituției, inculpatul Hristovici Radu Ioan a primit în mod direct, pentru sine, de la inculpatul Naim Jabanou suma de 2.500 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea formalităților vamale pentru exportul de animale vii efectuat în ziua respectivă. Acesta a fost trimis în judecată, iar cei doi cetățeni străini au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Menționăm că, la data de 11.04.2018, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța s-a sesizat din oficiu cu privire la speța de față.

Andrei Bodean

Ce a declarat Andrei Bodean, șeful DNA Constanța

”Colegii mei au dispus, în 2019, trimiterea în judecată a unui funcționar vamal, care își desfășura activitatea în portul Midia pentru săvârșirea a două infracțiuni de luare de mită, în legătură cu operațiuni de export de animale vii. Cei doi mituitori, cetățeni străini, au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită”, a declarat Andrei Bodean, șeful DNA- Serviciul Teritorial Constanța.

MARTOR AMENINȚAT, AUDIAT de DNA!

Din analiza coroborată a întregului material probator administrat a rezultat că exporturile de animale vii realizate de societățile comerciale din România sunt efectuate, cu precădere, prin Portul Midia. Animalele sunt aduse de exportatori cu mijloace de transport auto după care sunt încărcate în mijloace de transport naval. Țările de destinație sunt, în proporție covârșitoare, cele cu populație musulmană, precum Arabia Saudită, Iordania, Siria, Irak, Libia sau Liban. Ocazional sunt exportate animale vii în Israel sau chiar în țări europene. Exportul presupune efectuarea unor formalități care implică, în special, contactul cu funcționarii vamali, funcționarii poliției de frontieră Informația care a stat la baza sesizării a fost furnizată de o persoană care lucrează în incinta Portului Midia. Din declarația acestei persoane, audiată ca martor amenințat, rezultă că, lucrând în incinta Portului Midia, a luat cunoștință în mod nemijlocit de multiple ilegalități săvârșite de personalul vamal din cadrul Punctului Vamal Midia. Concret, prin Portul Midia sunt exportate în mod regulat animale vii, respectiv berbecuți și tăurași. În mod obișnuit, există un număr limitat de nave maritime care încărcă această marfă și o transportă în țări cu populație arabă (Liban, Siria, Irak, Libia, Turcia, Israel, etc). Aceste nave revin apoi în Portul Midia pentru a încărca din nou. ”Pentru ca activitatea de vămuire și export să decurgă bine, fără probleme, persoanele care se ocupă de export plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, cca. între 2.000-5.000 euro, în funcție de numărul de animale încărcat. Când nava sosește la încărcare, după efectuarea controlului vamal, agentul navei depune la Punctul Vamal Midia un permis vamal de încărcare, respectiv o declarație vamală de export preliminară. Încă din această fază medicul veterinar, care are biroul chiar în Portul Midia, vizează la rândul lui acest permis. După această procedură marfa poate fi, teoretic, încărcată. Marfa este adusă în Port cu camioanele, din diverse zone ale țării. Medicul asistă la încărcare încă de la aducerea mărfii. Vameșii verifică documentele de proveniență a mărfii dar nu asistă la încărcare”.

IMAGINI: NEGOCIERI, MII de EURO și PUPĂTURI pe OBRAZ!

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Constanța se arată că, pe de o parte, personalul vamal a fost surprins în mai multe rânduri aducând în mod disimulat, în incinta punctului vamal, și împărțind cartoane de țigarete ce provin de la vasele maritime care sunt operate în Portul Midia. Cele mai importante aspecte sunt însă cele ce privesc primirea, în două rânduri, de către funcționarul vamal Hristovici Radu Ioan a unor sume de bani, în incinta birourilor instituției. Astfel, la data de 5 mai 2018, începând cu ora 23.52, funcționarul vamal Hristovici Radu a purtat discuții, în incinta Punctului Vamal Midia, cu o persoană de etnie arabă identificată ca fiind cetățeanul sirian Nasreddin Aswad, despre operațiuni de încărcare în Portul Midia. Inculpatul Nasreddin Aswad, aşa cum a fost suprins în imaginile puse la dispoziţie anchetatorilor, l-a întrebat pe incupatul Hristovici cât trebuie să-i dea, acesta răspunzând 35. Nasreddin Aswad a afirmar că nu are decât 20 de milioane (2.000 lei), moment în care numără o sumă de bani. După o scurtă negociere (vameșul nu acceptă 25 ci pretinde 30), cetățeanul sirian acceptă să-i remită suma totală de 3.000 lei pe care funcționarul vamal o ia, o numără apoi îi mulțumește în limba engleză. Inculpatul Aswad poate fi observant în timp ce numără ambele sume, întâi 2.500 lei apoi încă 500 de lei. Totodată, imaginile surprind remiterea consecutivă a celor două sume de bani. Cei doi își strâng mâinile și se sărută pe obraz. În același context, inculpatul Hristovici îl asigură pe inculpatul Nasreddin Aswad că el va rezolva tot.

Cetățean arab: Eu dau, da' să nu mai cere nimeni!

De asemenea, în ziua de 12 mai 2018 între inculpatul Hristovici și inculpatul Naim Jabanou au avut loc două întâlniri, se mai arată în rechizitoriu. În prealabil, inculpatul Hristovici a discutat cu medicul veterinar de tură despre exportul ce urma să fie făcut de firma în cauză. La sfârșitul programului de lucru al inculpatului Hristovici Radu, puțin înainte de ora 19.00, la sediul Punctului vamal Midia a revenit inculpatul Naim Jabanou, între cei doi având loc o conversație. Se poate observa că funcționarul vamal îi explică interlocutorului că s-a uitat pe declarații, că ”nea agentul trebuie să modifice ceva la acestea și apoi liber verde. Exact în acest moment, cetățeanul sirian scoate din buzunar o sumă de bani pe care i-o remite vameșului. Concomitent cetățeanul arab spune ”să nu mai cere nimeni …” iar vameșul îl asigură că nu. La întrebarea vameșului Hristovici Radu ”cum sunt aici?” ținând ridicată mâna în care are banii, sirianul răspunde ”dușcinci”. Funcționarul vamal mulțumește și îl asigură pe inculpatul Naim Jabanou că nici nu mai este necesar să treacă pe la birourile Punctului Vamal, că el răspunde de ce trebuie făcut și că declarațiile vor fi aduse în seara următoare. Astfel, din actele dosarului rezultă că, în ziua de 12 mai 2018 firma în cauză a exportat 14.100 de ovine, acestea fiind încărcate pe o navă comercială. Marfa era importată de (.....) Ltd Iordania. Potrivit inculpatului Naim Jabanou, patronii societății pentru care lucra în perioada mai 2018, dețineau și această societate cu profil similar în Iordania.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Incarcatura falsa invocata pe asa zisa pasune a Harsovei poate fi de fapt supraincarcatura de pe vaBoarele alea. Get it ? Andi si Adi
0
0
martorul amenintat este de fapt un sifon pe care tot portul il stie si care lucreaza la vama...
2
0
Pe Dumitrache Ion asociatul lui Felix Stroie cand il luati vedeti cat TVA " a recuperat de la stat pentru luctrari fictive facturate la arabi !
1
1
Un amarat de vames si unul de la ANR capitania Macin condamnat pentru 50 de euro. Bai fratilor, pestii mari cand ??? La ei nu puteti ajunge ? Ne fluturati pe sub nas captura de guvizi?
12
0
Un singur functionar vamal? Este de rasul curcilor. Ha, ha ha.
3
0
LA RAJA NU AI VOIE? CEVA.....SPAGUTE DE LA stroe?
7
0
La ANR trimiteti 2-3 procurori ca acolo este volum mare de munca ! Chiar si in teritoriu este mare nevoie.
12
0
Si pesti, mai mari, cand prindeti? Asta nu este activitate! Treceti peste grade si luati si voi balenele!
8
0
Vama, ANR, Apc, DSV, pilotaj... Stiti pe cineva care sa plece cu mana goala din Midia? Sa se afle care era traseul banilor, al cartoanelor se tigari, etc. Omul impartea si era protejat, nu?
20
1
Uraaaa ..s-a gasit fisura !
3
0
de spagile date la dsv nu spune nimeni nimic?
11
0
nenorociti!!!!
5
0
Amenintati dar nu ne este frica va dam pe topogan gata cu mita
2
1
fata lui bodean stii ca ai in fata ta un infractor !!! Si cu ranfularea pulii cum ramane ??? E apa inca prea rece ??? Sau sufa prea subtire ???
13
1
Mereu Nimeni nu stie nimic Doar cind se intimpla ceva La midia Spaga se da Si se ia de ani de zile De la capitanie Vama Si toate autoritatile de acolo
7
1
Din moment ce arabii au turnat, de ce banii nu erau marcati, daca nu prima data de ce nu au fost marcati a doua oara? De ce nu a fost realizat un flagrant?De ce dupa 2 ani apare dosarul? Pana la urma se pare ca vamesul nu a cerut nimic, practic arabul il manjeste fara voia lui.Oare de ce? Nu cumva vamesul acela a deranjat siatemul mafiot?
16
0
bei penelisti scapati l pe dumitrache de chinuri. puneti l pe mezei inapoi ca si asa el conduce pe acolo
2
7
Vamesi cinstiti nu veti gasi in Romania. Astia contra cost sunt gata sa bage si coronavirusii in tara.
13
4
Bine ca am iesit la pensie, ca si acum mulgeam arabii de bani, pacat ca am reusit sa imi termin vila de la Navodari din cartoanele de tigari adunate de la nave!
10
2
Alo DNA. Adica Mezei si Sincan care au raspun s in totalitate de siguranta navei nu patesc numic? Ei nu intra in lantul cercetarii procurorilor? De ce oare..
16
2
Acel vapor a fost rasturnat i tentionat pt a avea temei sa intre dna ul. Lantul trofic al spagii este mare.iar ancheta asta este doar apa de ploaie.o sa cada numa trepadusii sagetile cozile de topor. Vreti sa mi spuneti mie ca sefii directorii samd nu stiau si nu s manjiti?fiti serioai oameni buni.fiti seriosi.stie toata lumea la fel cum toata lumea e manjita.daca se vrea curatenie se poate face in sec 2 dar nu se vrea pt ca politicul este implicat si manjit!
11
3
Spagile astea sunt mici, adevaratele spagi sunt in Portul Agigea unde mafia a stabilit tarife pentru fiecare transport.
25
3
S-a gasit acarul paun .. vamesul. Dar oile alea multe se numara de niste firme de survey, care intocmesc niscai documente pe care le prezinta la vama, cand se intocmeste exportul. Daca erau oi mai multe si nava era supraincarcata, atunci de ce nu s-a vazut la controlul de plecare ca marca de pescaj e disparuta sub apa? Toti sunt in cirdasie, pana nu rupi lantul...
26
0
Ete na s-a trezit cineva sa ia la suturi pe astia...cat o sa tina,doar pana o sa ajunga la adevaratii spagari care asta fac, si nu de acuma ci din totdeauna...,apoi se va sista totul la indemnul cuiva de sus,si va ramane doar o stire,asa sa stim si noi cum se procedeaza,de parca nu am fi stiut...hai ca am o lehamite...
15
0
Bravo Andrei Bodean.
7
8
Pana ce nu se va schimba legea cu care Fiscul va lua la puricat toate averile si veniturile dubioase nu se va schimba nimic.Se va fura intr-o veselie.Dar cine sa o schimbe ? Politicienii care sunt primii la furat ? Era treaba procurorilor sa se bage pe fir din timp.In fond au prins numai un vames amarat,a 7 a mana la mafia de acolo.Bine ca statul le da pensii si salarii nesimtite la procurori. Parca aud:nu a existat nicio sesizare.
19
0
Spagile sunt mult mai mari, dar mai exista si alte ziare care spun tot, nu ca voi, 5000e 2500lei
15
0
Hai, hai si pe la ANR ! Hai ca aveti si acolooo !
32
1
Daca nu se scufunda barcuta cu berbeci nu se afla de spagi. Serviciilii numarau oile si le dadea cu virgula. Au ziarele straine ce sa scrie despre vapoare si berbeci in Romania.
25
0
cine,securistul? vedeti averile vamesilor si intrebati.i de unde aubanii? tot comertulnilegal cu tigari este sprijinit de ei,cta,mangalia!
22
0
La Midia se fsc magarii de 30 ani. Nicu.Naziru e cel mai.mare sifon. Dar la Agigea? La capitanie? Aia care cersesc motorina de la.nave si cer tigari...toata ziua la.nave.....cu.cersitul.
32
1
Martorul amenintat, mai bine zis sifonul este vames Nicu Naziru. Un om de bine !
21
2
Cam tarziu v ati trezit, baietii in speta sau umplut de euroi de la arabitoi...murit multe oi si miei...
29
1

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369