REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Filmul ''Civil War'' descrie experienţa ''sfâşietoare'' a jurnaliştilor din zonele de război

Filmul ''Civil War'' descrie experienţa ''sfâşietoare'' a jurnaliştilor din zonele de război

A.F. 12 aprilie 2024 | 00:00 132

Actorii Kirsten Dunst şi Wagner Moura au încercat să înţeleagă modul în care jurnaliştii reuşesc să lucreze în zonele de război în timp ce se pregăteau pentru a interpreta rolurile principale din filmul "Civil War", care va fi lansat vineri în cinematografele din America de Nord, informează Reuters.

Filmul ''Civil War'' descrie experienta ''sfasietoare'' a jurnalistilor din zonele de razboi

"Civil War" este un thriller intens cu o acţiune plasată în viitorul apropiat, când societăţile se prăbuşesc în Statele Unite şi izbucneşte războiul. Lee (Kirsten Dunst), o fotografă fictivă a agenţiei Reuters, şi reporterul Joel (Wagner Moura) pornesc la drum cu scopul de a ajunge la Washington înainte ca acesta să cadă în mâinile unei facţiuni rebele.

"Ceva s-a întâmplat, ceva cu adevărat trist şi periculos s-a întâmplat şi care are legătură cu jurnalismul", a declarat cineastul britanic Alex Garland, regizorul şi scenaristul filmului "Civil War", într-un interviu.

"Motivul pentru care i-am plasat în centrul filmului este acela că există încă jurnalişti foarte buni în lume şi care fac o treabă bună. Dar ei nu mai au influenţa pe care au avut-o în trecut", a adăugat el, citând drept cauze subminarea rolului jurnaliştilor de către politicieni, reţelele de socializare şi companiile media profund părtinitoare. "Mi-am spus: 'Ei bine, eu voi face ceva complet opus'", a adăugat Alex Garland.

Actorul brazilian Wagner Moura, care l-a interpretat în trecut pe Pablo Escobar în serialul "Narcos", produs de Netflix, consideră că jurnalismul are un rol de jucat pentru a combate polarizarea societăţii.

"Oamenilor le place să îşi ia informaţiile de pe reţelele de socializare, unde există toate acele fake-news (ştiri false - n.red.) şi 'bule' (grupuri de utilizatori cu opinii similare - n.red.). Progresiştii citesc doar lucruri progresiste, iar conservatorii sunt la fel (citesc doar ştiri conservatoare - n.red.)... Rolul jurnalismului în lume este, cred eu, foarte, foarte important", a declarat el.

Pregătindu-se pentru acest rol, a fost important pentru el să înţeleagă felul în care reporterii reacţionează pe teren, a mai spus Wagner Moura.

"A te afla pe teren, într-o zonă de război, este un lucru complet diferit, aşadar, în principal, ceea ce am vrut să aflu nu a fost nici măcar, din punct de vedere intelectual, cum îşi făceau ei treaba, ci mai degrabă cum se simţeau atunci când se aflau într-o zonă de război", a adăugat artistul sud-american.

Ca parte a pregătirii pentru aceste roluri, actorii din distribuţia filmului au vizionat un documentar despre regretata Marie Colvin, o jurnalistă a ziarului Sunday Times, care a fost ucisă în Siria în 2012, a dezvăluit Kirsten Dunst.

"Camaraderia lor în acele circumstanţe a fost cel mai sfârşietor şi frumos lucru pe care l-am văzut", a spus cunoscuta actriţă hollywoodiană.

"Ceea ce simţeau ei a fost exact lucrul pe care noi voiam să îl captăm", a adăugat ea, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272