REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
17.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Filmul 'Quo Vadis, Aida?', câştigătorul Premiului Publicului LUX 2022

Filmul 'Quo Vadis, Aida?', câştigătorul Premiului Publicului LUX 2022

Replica API 10 iunie 2022 | 00:00 636

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a decernat Premiul Publicului LUX 2022 filmului "Quo vadis, Aida?" al regizoarei Jasmila Zbanic în timpul unei ceremonii organizate la Strasbourg.

"Acest film reprezintă un apel puternic la justiţie pentru femeile şi mamele din Srebrenica care au fost martore la uciderea atroce a peste 8.000 de persoane dragi. Astfel de atrocităţi şi crime împotriva umanităţii nu trebuie uitate niciodată", a declarat preşedinta Metsola la ceremonia care a avut loc în hemiciclul de la Strasbourg.

"Premiul Publicului LUX creează punţi între activitatea noastră politică şi activitatea creativă a cineaştilor din Europa. Filmele LUX reflectă, prin artă, sentimentul luptei pentru drepturile civile, drepturile omului, justiţie, democraţie şi libertate", a adăugat aceasta.

Acceptând premiul, regizoarea Jasmila Zbanic din Bosnia şi Herţegovina a declarat: "Când pregăteam un film despre genocidul din Srebrenica, m-am gândit că războiul din Bosnia, din Croaţia, din regiunea noastră, a fost ultimul din Europa. Am fost atât de şocată să aflu că noi, europenii, am permis existenţa războiului în Ucraina. Vă solicit tuturor să găsiţi o modalitate de a opri acest război".

Invitată de onoare la Strasbourg, preşedinta Asociaţiei mamelor din Srebrenica, Munira Subasic, supravieţuitoare a masacrului din Srebrenica, s-a adresat eurodeputaţilor cerând, de asemenea, oprirea războiului.

"În Ucraina, mamele plâng, căutând oasele fiilor lor. Prin urmare, vă rog să opriţi războiul din Ucraina, astfel încât cât mai puţine mame din lume să fie nevoite să sufere".

Celelalte două filme selecţionate pentru premiu au fost "Flee" al regizorului danez Jonas Poher Rasmussen şi "Great Freedom" al regizorului austriac Sebastian Meise.

Filmul câştigător a fost ales prin combinarea votului publicului şi a votului eurodeputaţilor, fiecare având o pondere de 50%. Votul publicului a fost deschis până la 25 mai, iar eurodeputaţii au putut vota până la 7 iunie.

"Quo vadis, Aida?" al regizoarei Jasmila Zbanic a fost produs în colaborare de Bosnia şi Herţegovina, Austria, Olanda, Franţa, Polonia, Norvegia, Germania, România şi Turcia. Aida este translator pentru forţele de menţinere a păcii din Srebrenica în vara anului 1995. Familia acesteia se află printre miile de civili care îşi caută adăpost în tabăra ONU. Aida află că o soartă teribilă îi aşteaptă pe ai ei şi pe ceilalţi refugiaţi. Poate ea să facă ceva să oprească tăvălugul?

Începând din 2020, Premiul Publicului LUX a fost decernat de Parlamentul European şi de Academia Europeană de Film. Prin Premiul LUX, Parlamentul sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 şi oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii. Comisia Europeană şi reţeaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri în cadrul Premiului LUX.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212