REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Firma care a reabilitat Piața Ovidiu, acum 10 ani, cere Primăriei Constanța să-i returneze garanția

Firma care a reabilitat Piața Ovidiu, acum 10 ani, cere Primăriei Constanța să-i returneze garanția

Ana Maria LIPAN 22 aprilie 2023 | 00:00 4314

În anul 2008, Primăria Constanța dădea startul unui concurs de soluţii pentru reamenajarea urbanistică si arhitecturală a Pieţei Ovidiu din zona peninsulară. Prin acest proiect se dorea sporirea atractivităţii zonei peninsulare atât din punct de vedere turistic cât şi cultural. La sfârşitul anului 2012, începeau lucrările, firma câștigătoare fiind Ro-Mat-Construct SRL. Astăzi, aceeași societate, intrată în insolvență în anul 2016, cere Primăriei Constanța să-i returneze garanția de bună execuție a lucrărilor, în valoare de 108.406,05 lei.

Firma care a reabilitat Piata Ovidiu, acum 10 ani, cere Primariei Constanta sa-i returneze garantia

La 10 ani de la finalizarea lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Restaurarea si reamenajarea integrata a zonei istorice Piața Ovidiu”, demarat în anul 2012, constructorul contractat pentru executarea acestora încă nu și-a recuperat garanția de bună execuție, în valoare de 108.406,05 lei. Pentru a-și putea revendica banii, societatea, intrată în insolvență în anul 2016, a chemat în instanță Municipiul Constanța, solicitând obligarea acesteia la emiterea procesului verbal de recepție finală, aferent contractului încheiat. Nu este de mirare că garanția nu a fost returnată. La doar câțiva ani de la inaugurare, pavajul a început să cedeze, stâlpii de susţinere şi cei de iluminat au ruginit, în concluzie proiectul dovedindu-se a fi un adevărat fiasco.

Firma care a reabilitat Piata Ovidiu, acum 10 ani, cere Primariei Constanta sa-i returneze garantia

Municipalitatea a precizat în instanță faptul că societatea a înaintat solicitat eliberarea garanției de bună execuție, procedură pentru care este necesară organizarea unei recepții finale a obiectivului de investiții. Drept urmare, a fost stabilită o vizită de lucru în teren, pe 19 iunie 2020, care avea ca scop, printre altele, și clarificarea aspectelor legate de comportarea în timp a obiectivului de investiţii, cât şi pentru remedierea deficiențelor constatate. În urma vizitei, constructorului i s-au adus la cunoștință deficiențele identificate. Întrucât Ro-Mat-Construct nu le-a soluționat, aspect reţinut şi în cadrul Dispoziţiei nr. 3010/2021, municipalitatea nu a dispus finalizarea recepției şi nu a încheiat Procesul verbal de recepție finală.

Firma care a reabilitat Piata Ovidiu, acum 10 ani, cere Primariei Constanta sa-i returneze garantia

Cererea de chemare în judecată a fost respinsă de Tribunalul, prin Hotărârea din noiembrie 2022, urmând să se judece apelul, înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, pe data de 20 aprilie a.c.

Reamintim faptul că, obiectivul de investiții a finanțat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ce a contribuit cu 15 milioane lei, Uniunea Europeană, care s-au ridicat la suma de aproximativ 10 milioane lei, Guvernul României,  cu 2,1 milioane lei, și Primăriei Constanța, care a pus la bătaie 3,1 milioane lei. Stadiul final al lucrărilor a fost criticat încă din 2013, când după încheiere, antreprenorul a schimbat unele dintre plăci, înlocuindu-le pe cele de culoare gri, deja montate, cu altele roșii. Deficiențele au fost observate încă de la acea vreme, în 2020, când a avut loc vizita de lucru în scopul recepției finale, problemele observate inițial fiind deja agravate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La ora actuala Chitac cata garanție a oprit la lucrările de azi , ar trebui sa aibă un buget foarte mare din garanți, sau bugetul e parandarat?
1
0
La un contract de 30 de milioane, garantia de buna executie este de 108000 !!!!!
0
0
Auzi ce ia trecut lui Fagadau prin cap sa faca acum 10 ani,sa semneze ca in caz ca lucrarea este de calitate primaria ii da patronuli privat peste 100.000 de lei,mai Fagadau tie cand iti face cineva o lucrare la tine acasa tot asa procedezi sau faci contract prin care cel care ti-a facut lucrarea daca lucrarea este de p*****a calitate plateste despagubire,spun si eu caci aici unde locuiesc eu asha este,constructorul garanteaza pentru lucrarea facata si daca ceace a facut nu dureaza cat timp a garantat atunci primaria Constanta in cazul asta face lucrarea cu alta firma pe bani aluia care i-a dat teapa si il si amendeza caci asha scrie in contract si numai pupa privatul ala contract cu vreo institutie de stat niciodat pentru ca este bagat in computer si oriunde se duce ii apare numele.
3
0
Lucrările pe care le-a făcut sunt de p*****a calitate, așa ca nu merita garanția înapoi!!
6
0
Garanție de bună execuție.
3
0
Vine unul, iti violeaza fata, iti ia si banii din geanta si dupa 10 ani iti mai cere si deranjul! Intr-o tara cu oameni normali erea ridicat in teapa, demult!
9
0
stilpii de metal mai devreme sau mai tirziu vor rugini, nu si cei de beton , pe care chitac ii schimba. cei de beton se pot repara cu dry-pack, unde au fisurat si mai rezista 50 de ani. dar de unde onestitate si gindire tehnica? constanta parca este blestemata: unii pensionari (pomanagii) au pus botul ca le zugravea mazare blocurile si uite asa orasul a fost calarit 16 ani de o gasca. acum pnl a adus un amiral-pensionar(gen ciuca), caruia ii cade caciula pe ochi, vai mama lui sa conduca orasul.
6
0
si tupeu, asta este Constanta! Aici, s-a distrus totul, pe bani grei. Nicaieri nu gasesti atatia localnici neinteresati de viitorul urbei lor.
7
0
Va place ce-a ieșit, nu va place, socru-meu si-a luat banii! V-am pupat pe portofel! Ne vedem la următoarea praduiala, în altă viață, că în asta mi-am făcut suma.
8
0
ABC val a inchiriat lucarea la subcontractor
3
0
Tupeu de borfas. Orasul vechi e distrus
11
0
ABC Val ce a facut? A desenat benzile de circulatie? Vasile Costea nu a avut nicio implicare in aceasta poveste?
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468