REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.3° ConstanÈ›a Mar., 14 Mai 2024
Anul XX Nr. 6729
7.3° ConstanÈ›a MarÈ›i, 14 Mai 2024 Anul XX Nr. 6729
 

Firma care deține afaceri în Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Firma care deține afaceri în Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Andreea POPA 29 aprilie 2024 | 00:00 5025

Firma din ConstanÈ›a care deÈ›ine afacerile din Portul Midia a devenit acÈ›ionara majoritară a uneia dintre cele mai vechi societăți de la malul mării, Utilaj Greu SA Murfatlar, aflată timp de decenii în proprietatea fostei SIF Transilvania, actuala Transilvania Investments Alliance SA BraÈ™ov. În spatele afacerii se află È™i fostul comisar È™ef de la PoliÈ›ia Transporturi, controversatul Remus Budur. Acesta îÈ™i extinde astfel business-urile de la pilotaj maritim, IFN-uri, imobiliare È™i reciclarea deÈ™eurilor până la exportul de animale vii È™i azotat de amoniu. 

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

 

Utilaj Greu SA Murfatlar a anunÈ›at pe 23 aprilie 2024 Bursa de Valori BucureÈ™ti (BVB) că Prodexport Logistics SA a atins pragul de 70,3865% din acÈ›iunile sale, devenind astfel acÈ›ionarul majoritar al societății înfiinÈ›ate în 1991 prin preluarea fostei Întreprinderi de Utilaj Greu Basarabi, cea care a construit Canalul Dunăre-Marea Neagră. În urma acestei tranzacÈ›ii, Alliance Investments Alliance SA nu mai deÈ›ine nicio acÈ›iune la Utilaj Greu SA Murfatlar. 

Mutarea este surprinzătoare È™i implică o asociere ciudată de personaje, aparent fără nicio legătură între ele È™i cu domeniul maritim. Utilaj Greu Murfatlar este condusă de directorul general Alexandru Sandrea, activează în închirierea de spaÈ›ii È™i utilaje grele pentru construcÈ›ii È™i a raportat pentru anul 2023 o cifră de afaceri de 1.177.182 lei È™i pierderi nete de 213.630 lei, cu 7 angajaÈ›i.  

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Cine sunt acționarii Prodexport Logistics SA

Mult mai spectaculos este profilul noului patron al firmei din Murfatlar. Prodexport Logistics SA a fost înfiinÈ›ată în 2014, are ca domeniu de activitate manipulări È™i sediul în Hotel Turist din Mamaia.

AcÈ›ionar majoritar este Marius Lucian Lisandru, cu 44%, un afacerist fără notorietate, dar implicat în business-uri interesante, în timp de Elena Lisandru este administrator. Lisandru a deÈ›inut producătorul de rezervoare, cisterne È™i containere Metalica DG SA din Năvodari- falimentată între timp, iar recent a obÈ›inut un certificat de urbanism pentru producătorul de energie electrică Water Power Energy SA (cu sediul tot în Hotel Turist), prin care vrea să construiască un terminal de ulei vegetal în Dana 64 a Portului ConstanÈ›a. 

Alături de Marius Lucian Lisandru, mai apar ca acÈ›ionari în Prodexport Logistics SA È™i persoana juridică Epsilon Vision SRL (înfiinÈ›ată în 2021, de asemenea cu sediul în Hotel Turist), deÈ›inătoarea a 26% din acÈ›iuni, avocata Carmen Maxim (10%), Teodora Moraru (9%), medicul dentist Nicoleta Vîrlănuță (9%) È™i Remus Alfredo Budur, cu 2%.  

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Afaceri zero, cu profituri de milioane și datorii de și mai multe milioane

Ultimul pe listă este însă È™i personajul cel mai cunoscut din această afacere. Vorbim aici despre celebrul fost poliÈ›ist de la Transporturi, controversatul comisar È™ef Remus Budur, cu o vastă experiență în afaceri de zeci de milioane de euro, astfel încât e greu de crezut că rolul său în această firmă se reduce la dimensiunea celor 2% din acÈ›iuni. 

Prodexport Logistics SA are un profil interesant È™i când vine vorba despre afacerile propriu-zise pe care le raportează la ANAF. Astfel, firma a declarat încă de la înfiinÈ›area sa, în 2014, numai cifre de afaceri zero- cu excepÈ›ia lui 2016, când raporta o cifră de afaceri simbolică, de 1.500 lei. ObÈ›ine în schimb profituri sănătoase pe linie, în total peste 6 milioane de lei net în intervalul 2018-2022. Ultimul an raportat, respectiv 2022, a adus însă cel mai mic profit de până acum, 519.458 lei, dar È™i o explozie a datoriilor, de la circa 1,6 milioane lei în 2021 până la 11.840.556 lei. Totul cu un singur angajat. 

Prodexport Logistics SA, cu fostul poliÈ›ist Remus Budur ”ascuns” după 2% din acÈ›iuni, urmează exemplul comisarului È™ef È™i activează în cele mai diversificate domenii. 

Astfel, firma care a preluat acum utilajele grele de la Murfatlar se află în stadiul de obÈ›inere a autorizaÈ›iilor pentru construirea unui complex în zona On Plonje din Mamaia, care va conÈ›ine un apart-hotel, centru SPA, restaurant, spaÈ›ii comerciale, birouri È™i apartamente de locuit. 

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Controversele din jurul Portului Midia

Principala afacere a pestriÈ›ului patronat de la Prodexport Logistics SA îl reprezintă însă Portul Midia, ca acÈ›ionar majoritar (99,55%) al Midia International SA din Năvodari. Societatea înfiinÈ›ată în 1992 are ca domeniu de activitate manipulări È™i a raportat pentru 2022 o cifră de afaceri de 20.081.318 lei È™i un profit net de 3.320.984 lei, cu 73 de angajaÈ›i, dar È™i datorii totale de 22.131.806 lei. 

În anul 2020, Midia International era amendată de Garda de Mediu ConstanÈ›a pentru depozitarea ilegală a 523 de tone de azotat de amoniu destinat exportului, în urma controale efectuate după tragedia din capitala libaneză Beirut, unde explozia uriașă de pe 5 august 2020 a peste 2.700 de tone de azotat de amoniu a ucis È™i a rănit mii de oameni È™i a ras de pe suprafaÈ›a Pământului o parte din oraÈ™. 

Interesant este că la acea dată, în august 2020, Prodexport Logistics SA SA era deÈ›inută de Ștefania Mămăligă, o doamnă în vârstă atunci de 81 de ani.

Firma care detine afaceri in Portul Midia a preluat Utilaj Greu SA Murfatlar

Polițistul Budur făcea afaceri cu cei din Portul Midia și pentru serviciile de pilotaj

CâÈ›iva ani mai devreme, în 2017, Prodexport Logistics SA se afla pe lista firmelor din România cu acÈ›iuni la purtător, înfiinÈ›ate de regulă special pentru operaÈ›iuni precum spălarea de bani, corupÈ›ie È™i alte activități infracÈ›ionale. Interesul public din acea perioadă era alimentat de uriaÈ™ul scandalul Panama Papers, stârnit după ce scurgerea a 11,5 milioane de documente secrete a dezvăluit în 2016 o reÈ›ea globală de sute de mii de firme off-shore È™i cu acÈ›iuni la purtător.

Este greu de crezut că vorbim despre o coincidență dacă adăugăm că pe aceeaÈ™i listă de societăților cu acÈ›iuni la purtător din România se afla atunci È™i Black Waters SA, o firmă care a preluat brusc în 2015 serviciile de pilotaj (o afacere de 5 milioane de euro în doar doi ani) prestate în Portul ConstanÈ›a de către Euroest Pilot SA, firmă deÈ›inută de avocata Carmen Maxim (menÈ›ionată anterior ca acÈ›ionară la Prodexport Logistics SA) È™i Lavinia Budur, soÈ›ia comisarului È™ef Remus Budur. Budur care apare acum în Prodexport Logistics SA, noul patron al Portului Midia È™i al Utilaj Greu Murfatlar. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numar record de semnaturi. Davan plm
1
0
daca astia fac ceea ce fac fara sprijin politic ....chiar sunt experti!
6
0
Jigodia de militian budur si altii ca el ,taiate pensiile ca au lucrat pt ei nu pentru populatie ,defapt au fost infractori
8
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407