REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Firmă din Constanța, AMENDATĂ pentru că îşi supraveghea angajaţii cu camere video în birouri și la vestiar

Firmă din Constanța, AMENDATĂ pentru că îşi supraveghea angajaţii cu camere video în birouri și la vestiar

Replica API 24 ianuarie 2020 | 09:14 1792

În baza legislației de protecție a datelor personale

În baza legislației de protecție a datelor personale

O firmă din Constanța a fost amendată cu 10.000 de euro pentru că și-a amprentat angajații și îi supraveghea cu camere video în birouri și la vestiar, a anunțat Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP). Sancțiunea, una din cele mai mari aplicate în România, a fost dată în baza Regulamentului de protecție a datelor personale (GDPR).

foto: cameracctv.in

Autoritatea a primit o reclamație și s-a dus în control la Entirely Shipping & Trading SRL din Constanța, în decembrie 2019, unde a constatat că firma avea montate camere video în birourile angajaților și în „locurile în care există dulapuri unde aceștia își depozitează hainele de schimb (vestiare)”.

Pentru asta, firma a fost amendată cu 5.000 de euro, autoritatea arătând că societatea nu a îndeplinit anumite condiții:

- „operatorul nu a făcut dovada unui interes legitim justificat în ceea ce privește sistemul de supraveghere video instalat la sediul său, care să prevaleze asupra intereselor sau drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor vizate, nu a făcut dovada consultării sindicatului sau, după caz, a reprezentanților angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare, precum și nici a faptului că alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența;

- operatorul nu a făcut dovada existenței unor politici adecvate de protecție a datelor și a implementării unor măsuri tehnice și organizatorice adecvate în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător acestui risc;

- datele biometrice colectate prin intermediul sistemului de control acces nu erau colectate în scopuri adecvate, relevante și limitate la ceea ce era necesar în raport cu scopurile în care erau prelucrate;

- operatorul nu a efectuat o evaluare a impactului asupra protecției datelor”.

Și-a amprentat angajații ca pe infractori

Entirely Shipping & Trading SRL a mai luat o amendă de 5.000 de euro și pentru că a prelucrat date biometrice (amprente) ale angajaților, deși ar fi putut folosi și mijloace mai puţin intruzive în viața privată” a acestora, mai spune ANSPDCP.

De asemenea, s-a reclamat că firma s-a folosit de identitatea unui fost angajat în transmiterea unor e-mail-uri în interes de serviciu, fără ca acesta să fi fost informat. Pentru asta, compania a primit doar un avertisment, fiind acuzată că a prelucrat ilegal datele cu caracter personal ale fostului angajat, „prin utilizarea acestora în cadrul corespondenței prin poșta electronică, în scopul desfăşurării activităţii societăţii”, deși omul nu mai lucra acolo.

Reclamații și pentru țepele date navigatorilor

Firma Entirely Shipping & Trading SRL a fost înființată în 1999 și este deținută de Daniel Căpușan. În trecut, societatea amendată că își amprenta angajații și îi filma la vestiare a mai fost reclamată pentru țepele date navigatorilor cu care încheia contracte. Entirely Shipping & Trading SRL a raportat pentru anul 2018 afaceri de 4,2 milioane lei și un profit net de 65.000 lei, dar și datorii de peste 3 milioane de lei. Numărul angajaților umiliți de firmă prin amprentare și supraveghere video la vastiare este de 40, potrivit ultimului bilanț fiscal depus.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce firma de shipping este? Dupa numele firmei nu imi dau seama
1
0
Eu sunt deacord cu asa ceva. Atata timp cat intrii intr-o proprietate ptivata casa sau firma sunt reguli de interior. Cred ca nimanui nu ii convine sa bage bani undeva si altii sa isi bata joc sau sunt multi bani in acea locatie si totul trebuie supravegheat. Legat de amprente, nu este bine, doar organele abilitate ai dreptul la asa ceva. Si sa ii raspund lui Liviu, camere sunt legale la apartamente ,filmezi domeniu public. Acolo ai voie sa filmezi non-stop. Suntem un neam de frustrati si ipocriti. Daca dai de belea imediat scoti teleofnul sa filmezi, chiar daca esti in loc public nu.
1
10
Este foarte bine.
2
4
Bine i-ati facut !
9
3
Cat de legale sunt camerele de supraveghere montate pe cladiri de persoane fizice sau cele din mall-uri, magazine, etc? Unde se stocheaza imaginile? Cine are acces la imagini? Cine garanteaza dreptul la imagine? Sub auspiciul protectiei persoanei si proprietatii am devenit persoane supravegheate permanent.
13
4
dinsurse mia mult decat sigure: din frageda tinerete animalul a fost turnator la securitate , dupa care a fost preluat de catre alte organe , care l-au ajutat sa nu intre la puscarie...
17
3
Trebuia si in penal dat capusa asta!
14
7
Vrem sa ne dati imagini din vestiarul femelelor !
14
5
Sa vedeti ce este la Canal Sea Services pe digul de Nord. Zici ca este baza NATO sau mai bine zis, lagar de concentrare nazist.
22
1
capusan asta e un escroc de mult trebuie saltat .si bagat la zdup urgent
27
2
fara de pic de respect pentru angajati sa le fie rusine
38
4

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218