REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Firma din pricina căreia Dănuț Căpățână a ajuns la pușcărie a fost radiată!

Firma din pricina căreia Dănuț Căpățână a ajuns la pușcărie a fost radiată!

Ana Maria LIPAN 3 iunie 2023 | 00:00 2680

Firma lui Dănuţ Căpăţână, fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, condamnat în decembrie 2016 de Tribunalul București la 13 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni de spălare de bani și a cinci infracțiuni de luare de mită, a fost radiată, după încheierea procedurii de insolvență, solicitată de o altă societate deținută de acesta. Debitoarea Picus Consulting SRL este cea implicată în dosarul penal.

Firma din pricina careia Danut Capatana a ajuns la puscarie a fost radiata!
Performance Profile SRL a depus la Tribunalul Constanţa o acţiune prin care, în calitate de creditor, a cerut falimentul debitorului Picus Consulting SRL, judecătorii stabilind un prim termen de judecată pe 08.05.2017. Ambele firme sunt deţinute de soţii Simona şi Dănuţ Căpăţână, iar una din ele i-a adus fostului manager al Spitalului Judeţean Constanţa ani grei de puşcărie.

Firma din pricina careia Danut Capatana a ajuns la puscarie a fost radiata!

Performance Profile SRL are ca domeniu de activitate consultanţa pentru afaceri şi management şi a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 266.428 lei şi un profit net de 66.174 lei, cu doar un singur angajat. Debitoarea Picus Consulting se ocupă de studierea pieţei şi de sondarea opiniei publice şi a înregistrat în 2015 afaceri de 421.558 lei şi un profit net de 195.274 lei, tot cu un singur angajat. Pe 22 mai a.c., Tribunalul Constanța a dispus încheierea procedurii de insolvență și radierea firmei Picus Consulting.

Condamnat la ani grei de puşcărie

Reamintim că Dănuț Căpățână, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, a fost condamnat în decembrie 2016 de Tribunalul București la 13 ani și 4 luni închisoare pentru săvârșirea unei infracțiuni de spălare de bani și a cinci infracțiuni de luare de mită. Dănuț Căpățână mai are o condamnare de 4 ani și 4 luni închisoare, dată în august 2016 de Tribunalul Constanța, într-un dosar în care este acuzat că a fraudat un contract de concesiune a serviciului de producție, distribuție și monitorizare a oxigenului medical din spital. Fostul manager a fost trimis în judecată de DNA în august 2016, alături de Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăți, precum și persoanele juridice SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuț Căpățână) și SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL, având ca acționar și administrator pe Dănuț Căpățână). Potrivit DNA, în perioada iulie 2009 — mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpățână a pretins, de la mai mulți reprezentanți de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei, din care a primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD și peste 4,7 milioane lei.

Primea şpaga prin firma pe care vrea acum s-o bage în faliment

"Banii au fost primiți atât în mod direct, cât și prin intermediul SC Picus Consulting și patru firme off-shore deținute de inculpat sau de amici ai acestuia, în schimbul încheierii, derulării în bune condiții și plății la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cu acele societăți. Aceste contracte vizau achiziția de servicii IT și ulterior de mentenanță IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaților spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de reprezentanții societăților care au încheiat contracte cu spitalul în conturile SC Picus Consulting și al firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanță fictive", susțin procurorii. DNA precizează că, din totalul banilor primiți cu titlu de mită, peste 4,7 milioane lei au provenit de la Virgil Ivan, fiind remiși în perioada iulie 2009 — mai 2016, în vederea derulării în bune condiții a două contracte și a plății la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăți lunare aferente unor servicii de consultanță neefectuate.

Ticăloşie: Căpăţână a fost corupt din prima zi de mandat

"Căpățână și-a început activitatea infracțională imediat după numirea sa în funcția de manager. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deținuse funcția de manager la o societate cu activitate în domeniul medical, el a negociat cu directorul general al acelei societăți, Virgil Ivan, menținerea unui contract încheiat anterior între firmă și SC Picus Consulting, prin care Căpățână își încasa salariul aferent funcției de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpățână se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care spitalul le emitea către această firmă și că imaginea societății va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul știa că firma de servicii medicale dorea să-și extindă activitatea în județul Constanța", mai spune DNA. Ulterior, în perioada 2010 — 2011, activitatea infracțională a lui Căpățână s-a extins, el propunând colaboratorilor apropiați care dețineau societăți încheierea unor contracte de consultanță fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/ menținerii/ reînnoirii contractelor cu spitalul, plății la timp a facturilor și derulării fără incidente a acestora.

Firma din pricina careia Danut Capatana a ajuns la puscarie a fost radiata!
"Toate firmele de la care inculpatul a pretins și primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanți îi cunoscuse, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunț este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care și-a derulat activitatea infracțională. Inițial, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din 2011, el a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acționar. La sfârșitul anului 2013, inculpatul a mai înființat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie. Ulterior, din banii primiți drept mită, o parte au fost virați către SC Performance Profile, iar altă parte au fost retrași, fiind folosiți pentru achiziționarea a diverse bunuri și servicii (locuințe, excursii în străinătate)", mai arată procurorii.

Contractele de consultanță încheiate de Căpățână cu societățile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleași rapoarte de consultanță întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme, menționează DNA.

Achitat în 2020

Curtea de Apel Constanța a decis în 2020 achitarea definitivă a lui Dănuţ Căpăţînă. Decizia a fost luată de judecătoarele Valentina Boboc şi Iulia Cezara Suciu, de la Curtea de Apel Constanța. Magistrații au respins pe 16 ianuarie 2020 apelul formulat de procurori, decizia fiind definitivă.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Capatana un Tradator de Tara, din cauza la talharii astia avem inflatie si saracie
4
0
Adica penalul asta are doua condamnari una de 4,4 ani si inca una de 13 ani si patru luni si furturi din banul public de milioane de euro prin tot felul de infractiuni fiscale plus spaga"adica omul era si corupt"iar judecatoarele Valentina Boboc si Cezara Suciu il declara nevinovat in 2020 dupa care magistratzi de la Curtea de Apel Constantza au respins contestatia formulata de procurori,va datzi seama cum au calcat judecatoarele astea legea in picioare dupa care altzi ecscroci au respins apelul procurorilor si astia totzi de care vorbim au niste salarii uriase si vor si pensii de serviciu la varste mici pentru ca au avut o munca grea.O bataie de joc la adresa romanilor in toata regula aprobata tacit de toate organele de conducere si control al aplicari legi din Romania.
10
0
Un cretinoid sadea, lingau si de o lacomie incredibila.
12
2
E inadmisibil domne....
8
0
javra nu om
12
0
Omul serviciilor ca nu putea sa faca el cu nevasta sa toate astea. A stat putin la racoare si are bani pentru 10 generatii.
16
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218