REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Firma fondată de un fost secretar de stat a încercat să blocheze o licitație la Constanța

Firma fondată de un fost secretar de stat a încercat să blocheze o licitație la Constanța

Ana Maria LIPAN 28 martie 2023 | 00:00 2025

O firmă controversată, care a obținut de-a lungul timpului zeci de contracte cu statul, e nemulțumită că nu are șanse să câștige licitația pentru atribuirea serviciului de elaborare a documentației tehnico-economică, aferent proiectului de achiziție de autobuze electrice al Primăriei Constanța. Aceasta a formulat o contestație împotriva documentației, susținând că cerințele prevăzute de aceasta sunt excesive/abuzive. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins însă cererea societății SC Intergroup Engineering SRL ca fiind nefondată.

Firma fondata de un fost secretar de stat a incercat sa blocheze o licitatie la Constanta
Societatea SC Intergroup Engineering SRL, cunoscută la nivel națională după obținerea a zeci de contracte cu statul, e nemulțumită că nu poate pune mâna pe unul și la Constanța. Motivul supărării ar fi cerințele prevăzute în documentația de atribuire a contractului de achiziție publică, ce are ca obiect „Serviciul de Elaborare documentație tehnico-economică (studii de teren - geotehnic și topografic, studiu de trafic, SF, proiect tehnic pentru autorizarea lucrărilor, POE, PT și DE, altele, cerere de finanțare) aferentă obiectivului de investiții «Achiziția de autobuze cu emisii de carbon scăzute, destinate transportului public și crearea infrastructurii aferente-garaj CTBUS».

Firma fondata de un fost secretar de stat a incercat sa blocheze o licitatie la Constanta
Drept urmare Aceasta a formulat o contestație către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, solicitând „modificarea în tot a cerințelor excesive/abuzive expuse de autoritatea contractantă în documentația de atribuire, cerințe care constituie obiect al contestației”. Cererea le-a fost însă respinsă ca fiind nefondată.

Compania Integroup, fondată de un fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii

Compania Intergroup, cu sediul social în București, a fost fondată în anul 2000 de Vasile Lupu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și apropiat al fostului ministru al agriculturii Gheorghe Flutur. În 2005 Lupu se retrage din firmă pentru a ocupa funcția de secretar de stat în minister, însă revine un an mai târziu, când se lansează în afaceri de proiectarea a depozitelor de deșeuri.

Firma fondata de un fost secretar de stat a incercat sa blocheze o licitatie la ConstantaVasile Lupu, sursa foto: agerpres.ro

Un nou scandal aduce societatea în atenția publicului, după ce obține un contract cu oficialitățile din Bistrița Năsăud. Aceștia au proiectat un depozit de deșeuri, amplasat pe un teren în pantă, sub care se aflau izvoare de apă freatică. 

Mai târziu, în parteneriat cu o firmă din Olanda, Intergroup oferă aceleași servicii în Vrancea, Maramureș, Covasna, Harghita și Giurgiu. Colaborează și cu autoritățile din Ialomița, unde au obținut 22 de contracte de lucrări publice fără licitație de la CJ Ialomița și primăria Amara.

Sub ocrotirea lui Victor Moraru, fost primar al localității Amara și președinte al Consiliului Județean Ialomița, SC Intergroup Engeneering SRL obține și un contract de achiziţie cu încredințare directă, pentru realizarea studiilor tehnice privind reabilitarea Palatului Victoria, și primeşte astfel  de la SGG suma de nu mai puțin de 160.650 lei cu TVA inclus (32.000 de euro). Firma s-a înscris în procedura de achiziție a lucrărilor de proiectare și construire a Sălii Polivalente, nereușind însă să obțină contractul.

De-a lungul timpului au apărut mai multe nemulțumiri cu privire la calitatea serviciilor oferite de Intergroup, cât și în legătură prețurilor percepute.

În anul fiscal 2021 societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 7.053.782 de lei, profit în valoare de 1.681.717 de lei și datorii ce se ridică la suma de 7.539.243 de lei. Capitalul social este deținut de Noval II Silviu Florin și Baciu Ion, fiecare cu câte 50%. Ambii sunt asociați în cadrul mai multor firme cu figuri politice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108