REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Firma fostului şef de la Apele Române, înţelegeri de zeci de milioane de euro cu statul

Firma fostului şef de la Apele Române, înţelegeri de zeci de milioane de euro cu statul

Replica API 4 septembrie 2017 | 00:00 454

Utilnavorep-ul lui Mitrea, încă un contract bănos cu DRDP Constanţa

Utilnavorep-ul lui Mitrea, încă un contract bănos cu DRDP Constanţa

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) SA, prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa a mai atribuit un contract de milioane firmei Utilnavorep SA, deţinută de Marian Mitrea, fostul director al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea- Litoral (ABADL), susţinut atât de PDL, cât şi de PSD. Judecat pentru corupţie, după ce a primit milioane de lei şpagă ca şef ABADL pentru a oferi contracte cu dedicaţie, Mitre rămânea cu satisfacţia că afacerile îi merg brici: are profituri impresionante an de an, iar firma sa a primit aproape 200 de contracte de la stat, în valoare de 35 de milioane de euro.

CNAIR a încheiat pe 18.08.2017 un “Acord Cadru - Servicii de reparaţii cu înlocuire piese de schimb şi ITP – Lot 1 autovehicule cu masă > 3,5 tone şi Lot 2 - remorci”, beneficiară fiind DRDP Constanţa. Câştigătoare a fost singura firmă din România şi Uniunea Europeană capabilă să repare maşinile DRDP Constanţa, din moment ce a fost unica acceptată la licitaţie. Utilnavorep SA va primi pentru serviciile sale 2.325.715,12 lei, fără TVA. Societatea patronată de Marian Mitrea, afacerist agreat atât de fostul PDL, unde avea şi funcţii de conducere, cât şi de PSD-ul care nu s-a grăbit niciodată să-l dea jos din funcţia politică de la Apele Române, are un parcurs economic de invidiat. Utilnavorep SA are ca domeniu de activitate construcţiile hidrotehnice şi a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 35.840.978 lei şi un profit net impresionant, de 4.074.839 lei, cu 208 angajaţi, dar şi datorii totale de 32.768.660 lei.

Contracte de 35 de milioane de euro cu statul

Utilnavorep SA a primit în ultimii ani aproape 200 de contracte cu statul, în valoare de circa 35 de milioane de euro, fără TVA. Cel mai mare i-a fost atribuit în aprilie 2013, de către UM 02133: peste 4,7 milioane de euro pentru modernizarea unei nave. Cele mai multe şi, per total, cele mai bănoase pentru firma lui Mitrea, au fost zecile de înţelegeri parafate cu Administraţia Porturilor Maritime SA, Administraţia Canalelor Navigabile SA şi DRDP Constanţa.

Milioanele de la Apele Române

În aprilie 2017, Marian Mitrea, a fost trimis în judecată de către DNA pentru luare de mită. Patronul Utilnavorep ar fi furat bani de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral prin intermediul unei societăți care încheiase contracte cu direcția. Şpăgile ajungeau la Mitrea prin alte firme, administrate de persoane de încredere, iar banii erau scoși din cont și ambalați în calupuri a câte 10.000 de lei, înfoliate în plastic sau băgate în plicuri. "Comisionul" pentru contracte se negocia la sediul Utilnavorep, în prezența fratelui lui Mitrea, Sorin, iar șpaga era primită fie la domiciliul mamei, fie în alte locuri stabilite de inculpat.

Procurorii au reținut că, în perioada martie - aprilie 2010, Marian Mitrea, în calitate de director al Direcției Apelor Dobrogea Litoral, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale un procentaj de 8% din sumele pe care respectiva societate urma să le încaseze de la Direcția Apelor Dobrogea Litoral, din cele trei contracte de execuție lucrări aflate în curs de derulare. Banii, reprezentând echivalentul sumei de 3.630.392 lei, au fost pretinși de inculpat pentru a nu le crea oamenilor de afaceri probleme în derularea contractelor și pentru efectuarea la timp a plăților.

Valoarea cumulată a celor trei contracte încheiate de societatea respectivă cu Direcția Apelor Dobrogea Litoral a fost în valoare totală de 90.415.021 lei fără TVA. "Fondurile băneşti aferente celor 3 contracte au fost prevăzute în listele obiectivelor de investiţii pe anii 2009 -2012 cu finanţare integrală sau parţială de la bugetul de stat repartizate pentru Administraţia Naţională Apele Române aprobate de ministrul mediului şi pădurilor (...) şi propuse pentru aprobare de secretarul general adjunct Lorant Para.

Cele două sunt societăţi comerciale care au ca obiect principal de activitate lucrări de instalaţii electrice sau comerţul cu amănuntul în magazine, nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (...) şi erau reprezentante de (...) (asociaţi în cadrul societăţii figurând (...) şi (...), soţia respectiv fratele lui (...) iar ca administrator (...)), şi (...) (asociaţi şi administratori în cadrul societăţii figurând (...) şi soţia acestuia, (...) )", se arată în rechizitoriul DNA.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De aceea comunistii ii inpusca pe hoti!
3
0
adela mihalcea sora primarutului
5
2
ce pretentii sa ai de la directori numiti politic si care vin la apele romane numai ptr .a se imbogati pe ei si pe apropiatii lor..actualul l-a imbogatit pe tata..hahaa..si pe cele 2 directoare..le-a eliberat din familiile lor..acum sunt libere sa asculte numai de el
5
0
Un porc mitrea asta!
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218