REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 9 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6877
17.4° Constanța Miercuri, 9 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6877
 

Firma unui fost general de Securitate a prins un contract la Unitatea Militară din Mamaia Sat

Firma unui fost general de Securitate a prins un contract la Unitatea Militară din Mamaia Sat

Ana Maria LIPAN 29 noiembrie 2023 | 00:00 6238

Ministerul Apărării continuă să pompeze bani publici în compania înființată de unul dintre foștii directori ai Serviciului de Telecomunicații Speciale. Recent, Unitatea Militară 02052, din Mamaia-Sat, i-a atribuit firmei Marctel-S.I.T., un contract în valoare de 173.100 de lei, pentru achiziționarea unei centrale telefonice hibride analogice/VoIP. Menționăm faptul că atribuirea acordului-cadru s-a realizat, bineînțeles, prin cumpărare directă.

Firma unui fost general de Securitate a prins un contract la Unitatea Militara din Mamaia SatTudor Tănase

Ministerul Apărării, prin Unitatea Militară 02052, din Mamaia-Sat, a atribuit recent un contract pentru achiziționarea unei centrale telefonice hibride analogice/VoIP. Valoarea acestuia se ridică la suma de 173.100 de lei, iar câștigătoarea este o firmă cu un vechi istoric de colaborare cu statul român, fondată chiar de unul dintre foștii directori ai Serviciului de Telecomunicații Speciale. Atribuirea contractului a fost realizată prin cumpărare directă, acordul-cadru alăturându-se palmaresului vast al companiei, de înțelegeri încheiate cu instituțiile publice. Având în vedere originea societății, nu este de mirare faptul că multe dintre acestea au fost înconjurate de controverse. 

Marctel funcționează încă 1998, fiind înființată de către generalul Tudor Tănase

SC Marctel S.I.T. SRL a fost înființată, în anul 1998, de către controversatul general de Securitate Tudor Tănase, care a ocupat ani mai târziu funcția de șef al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). Despre activitatea și cariera acestuia s-au spus multe, grăitoare fiind declarațiile istoricului Marius Oprea, care a lăsat să se înțeleagă că loialitățile lui Tănase au fost cel puțin îndoielnice și l-a categorisit ca fiind un principal pion în relațiile cu URSS-ul.

Firma unui fost general de Securitate a prins un contract la Unitatea Militara din Mamaia SatUnitatea Militară 02052, din Mamaia-Sat

„Tudor Tănase, general, fost om de nădejde al Securității, reactivat de Ion Iliescu în funcția de director al STS, a fost și un abonat la creditele preferențiale ale BANCOREX, pentru a-și cumpăra un imobil. Prima lui misiune importantă, primită de la Iliescu, a fost inițierea și «punerea în operă» a Hotărârii CSAT nr. 0048 din 5 octombrie 1993, prin care s-a aprobat «reînnoirea convenției bilaterale româno-ruse în domeniul legăturilor criptate telefonice și telegrafice internaționale» cu Moscova, prin care se refăcea «firul roșu» dintre tovarășii din România și cei din fosta URSS”, a scris acesta.

Tudor Tănase a părăsit totuși firma în anul 2001, odată cu preluarea rolului de comandă a Serviciului de Telecomunicații Speciale, după ce, în 1997, el a fost trecut pentru prima dată în rezervă, ca urmare a faptului că ar fi folosit camioanele instituției pentru a transporta materiale de construcții la imobilul pe care îl construi, o vilă impozantă. Și-a încheiat cariera în 2005, activitatea sa, pe lângă numeroasele controverse care o înconjoară, fiind marcată de inițierea și implementarea a două proiecte importante: Serviciul 112 – Sistemul național pentru numărul unic de apel de urgență și Rețeaua WAN de mare capacitate (faza conexiunilor interjudețene).

Firma unui fost general de Securitate a prins un contract la Unitatea Militara din Mamaia SatTudor Tănase a fost unul dintre oamenii lui Ion Iliescu

După ieșirea lui Tănase din firmă SC Marctel S.I.T. SRL, majoritatea acțiunilor au fost preluate de către afaceristul Petru Călin, care 87% din capital, restul fiind împărțit de Gheorghe Ștefănescu, Ivana Cătălin Marin, Mihai Iakab, Ion Ștefănoiu, Ion Vancea, Marius Dinescu, Dorin Daniel Iovu, Mihăiță Gabriel Mitrea, Mariana Alina Popescu au câte un procent. 

Au fost asociați cu o firmă a lui Claudiu Florică, mituitorul din celebrul dosar Microsoft, într-un contract al STS

Marctel S.I.T. cu are un lung istoric de colaborare cu IGPR. Poliția de Frontieră a mai contractat în trecut firma, pentru furnizarea serviciilor de mentenanță corectivă a sistemelor fixe de supraveghere ATTICA, pentru echipamentele electronice și optoelectronice din aflate în dotarea instituției. Concret, este vorba despre o platformă cu înclinare și rotire, un sistem TX, un sistem RX, un video recorder digital Dallmeier și o consolă de control cu joystick. Acordul-cadru semnat a avut valoarea de nu mai puțin de 39.686.920 de lei fără TVA, respectiv de 47.227.434,8 lei cu TVA, adică circa zece milioane de euro. Durata acordului-cadru a fost de 48 de luni, urmând apoi să fie semnate mai multe contracte subsecvente. 

Firma unui fost general de Securitate a prins un contract la Unitatea Militara din Mamaia SatClaudiu Florică

Unul dintre contractele care a adus societatea în atenția publicului a fost cel semnat în 2019 cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituția la cârma căreia, așa cum am precizat a fost chiar fondatorul firmei, obiectul acestuia fiind prestarea de servicii de mentenanţă pentru centre de date. Atunci, asocierea Synotech Global Services România SRL - Marctel S.I.T. SRL a încasat de la STS 1.112.160 de euro, fără TVA. Synotech Global Services România SRL este administrată de Manuela Carolina Popescu, dar este deţinută de Claudiu Florică, celebrul mituitor din dosarul Microsoft.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Minciuni sfruntate. Nici nu exista contracte directe. Mai cititi fratilor legea achizitiilor. Articol pentru fazani sa creada ca ii fura mereu cineva.
8
2
Nu este nicio noutate că un general de servicii a "prins" un contract cu statul , noutate ar fi când o persoană fără influență ar prinde un astfel de contract , atunci înseamnă că țara este pe drumul cel bun , până atunci genul acesta de "afaceriști" au confiscat mediul de afaceri și țara și au trecut-o pe persoană fizică .
15
8

REPLICA


LOTO

6/49
3153042226
5/49
1113510417
joker
15424182817