REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Firmele care promit locuri de muncă în strainătate, înşelatorie la nivel naţional

Firmele care promit locuri de muncă în strainătate, înşelatorie la nivel naţional

Replica API 26 iulie 2016 | 00:08 157

Atenţie, constănţeni!

Atenţie, constănţeni!

sursa foto observatorulph.r

Ajunşi într-o situaţie în care nu mai pot face faţă financiar, tot mai mulţi constănţeni se gândesc să îşi caute de muncă in strainătate. Site-urile cu anunţuri de angajări sunt actualizate mereu cu oferte de angajări în ţări ca Germania, Spania, Anglia, salariile fiind foarte atractive, comision 0 la semnarea contractului şi alte condiţii de angajare greu de refuzat. Însă, aşa cum se întamplă de cele mai multe ori, în spatele acestor anunţuri se află escroci care încearcă doar să profite de oamenii dornici de un trai mai bun.

Bogdan D. şi Anca, un cuplu tânăr din Constanţa, ne-au relatat experienţa cu o firmă de recrutare, sperând că vor trage un semnal de alarmă pentru toţi cei care se gândesc sa plece la muncă în strainătate. „Ne-am împrumutat de bani ca să putem să plătim un avans, cerut de o firmă din Constanţa. Ne-au promis cazare, salariul foarte bun şi un program de muncă normal.

Când am ajuns acolo, am avut parte numai de probleme şi de o situaţie total diferită faţă de ce ni s-a promis. Nu am rezistat prea mult din cauza condiţiilor de muncă grele. Dormeam 3 într-o cameră mică, munceam foarte mult şi eram trataţi inuman. Pot să spun ca a fost o experienţă foarte proastă şi că am venit acasă fară prea mulţi bani. Sunt şi firme de încredere, noi nu ne-am documentat prea mult şi am plecat cu prima pe care am găsit-o. Mare grijă!”.

Unele firme s-au reorganizat şi au renunţat la comision

Mărturia altui constănţean ne-a făcut să ne gândim că firmele s-au adaptat şi recurg la alte metode. Dincă M. ne explică cum firmele vă abordează prietenos şi încearcă să vă convingă de „inocenţa” lor. “Vă spun din start despre comision 0, despre miile de oameni pe care ei i-au trimis la muncă în strainătate, şi care acum şi-au construit case în ţară. De ce credeţi că încearcă să vă convingă atât de mult? Când ajungeţi acolo, o să vă convingeţi de fapt şi o să întelegeţi cât trebuie să munciţi pentru banii respective şi în ce condiţii.

Ei primesc bani frumoşi de la firmele din strainătate şi nu vă prezintă adevarata situaţie pe care o veţi întalni acolo”, a relatat Dincă. În acest moment, firme dubioase sunt prezente la nivel naţional, în majoritatea oraşelor din Romania, ele făcând recrutări din orice loc al României. Ţintele sunt de obicei oamenii cu probleme financiare, în special cei care locuiesc la sate. „Înainte îşi vindeau animalele din curte ca să faca rost de bani pentru comision”, ne mai spune constănţeanul.

„Eu am fost înşelat de o firmă care trebuia să mă trimită în Germania, la o fabrică de textile. Mi-au cerut 50 euro pentru contract şi alte acte. Le-am trimis banii prin bancă, iar când am sunat a doua zi, nu au mai răspuns la telefon”, ne-a povestit un alt constănţean. În situaţii de acest gen, este indicat să vă adresaţi Poliţiei. Dacă ajungeţi în altă ţară şi nu vă sunt respectaţi termenii contractuali, atunci trebuie să vă adresaţi instituţiilor de acolo.

Gabriel GÎRBACI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108