Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice
Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestNepotul premierului Marcel Ciolacu se află pe lista exclusivistă a celor care vor primi milioane de euro din bani europeni pentru producerea de energie eoliană sau solară. Iar Mihai Cristian Ciolacu va beneficia de fondurile PNRR nu cu una, ci cu două firme, ambele înființate la câteva zile după lansarea schemei de ajutor de stat. Pe de altă parte, doar un singur nume mare din Constanța a primit aprobare pentru finanțarea proiectului său de energie verde, în timp ce „regele eolienelor” se află încă în starea de evaluare cu două proiecte, iar un mare șantier din Mangalia - cu un proiect.
Cristian Ciolacu, nepotul primului ministru Ciolacu, va primi zeci de milioane de euro din partea guvernului condus de unchiul său, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ciolacu jr. este patronul firmelor Solar Energy Production SRL și Power Solar Energy SRL, ambele din Buzău, aflate pe lista proiectelor aprobate de Ministerul Energiei pentru finanțare din bani europeni.
Solar Energy Production SRL a fost înființată pe 26 aprilie 2022, iar Power Solar Energy SRL pe 29 aprilie 2022, la puțin timp după ce Guvernul României anunța lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile (eolian și solar), cu un buget de 457.700.000 euro, cu finanțare din PNRR.
Ambele firme au depus rapid proiecte perfect realizate la Ministerul Energiei, iar acum se află pe lista scurtă a câștigătorilor, cu precizarea ”Notă de aprobare transmisă – precontractare” trecută în dreptul ambelor societăți.
Cele două firme pot primi maximum 30 de milioane de euro, împreună
Atât Solar Energy Production SRL, cât și Development Power Solar Energy SRL au primit în martie anul acesta, de la Transelectrica, avize de racordare pentru două proiecte de construire de parcuri fotovoltaice în comuna Stâlpu din județul Buzău, cu putere instalată însumată de peste 84 MW – CEF Stâlpu 1 (37,273 MW) și CEF Stâlpu 2 (47,114 MW), scriu cei de la Profit.
În documentațiile PUZ ale proiectelor sunt menționate puteri instalate de 38 MW, respectiv 48 MW ale parcurilor. Acestea sunt gândite să aibă și instalații de stocare în baterii a energiei, de 27 MW, respectiv 19 MW, iar data estimată de punere în funcțiune a celor 2 parcuri fotovoltaice este 31 decembrie 2025.
Pentru racordarea lor la rețeaua electrică de transport este nevoie de întărirea acesteia, prin trecerea la tensiunea de 400 kV a stației de transformare 220/110/20 kV Stâlpu, investiție a Transelectrica preconizată a fi finalizată în 2025.
Împrumutul dat nepotului de către Marcel Ciolacu
Terenurile amplasamentelor celor două proiecte, aflate în proprietatea companiilor dezvoltatoare, au o suprafață totală de circa 90 de hectare. Primăria comunei buzoiene Stâlpu a emis certificate de urbanism pentru PUZ-urile proiectelor în mai 2022, la circa o lună după înființarea firmelor, iar Consiliul Județean Buzău a dat avize de oportunitate în iulie anul trecut.
Legislația schemei de sprijin PNRR prevede un ajutor de stat în valoare maximă de 15 milioane euro/întreprindere/proiect, astfel că cele două firme pot primi în total cel mult 30 milioane euro nerambursabili.
Marcel Ciolacu l-a împrumutat personal pe nepotul său pentru cofinanțarea proiectelor fotovoltaice plătite de stat
Pe de altă parte, beneficiarii trebuie să dovedească că dispun de fonduri pentru cofinanțare, adică pentru asigurarea diferenței dintre valoarea totală a investițiilor propuse și sprijinul primit de la stat.
În declarațiile sale de avere din 2022 și 2023, șeful Guvernului coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu, menționează un împrumut de 490.000 lei acordat în nume personal lui Mihai Cristian Ciolacu. Acesta a fost consilier la cabinetul ministrului PSD al Fondurilor Europene din Guvernele Ponta, Eugen Teodorovici, în perioada 2013-2015.
Revenind la lista proiectelor aprobate de Ministerul Energiei, interesant este faptul că o singură mare companie din Constanța a primit aprobare pentru finanțarea proiectului său din banii PNRR. Este vorba despre Șantierul Naval Constanța SA, căruia i s-a aprobat un proiect privind o „Centrală Electrică Fotovoltaică 3,2 MWp”.
Pe lista proiectelor în evaluare se mai află unul depus de Eolenerg Project SRL, care construiește deja o centrală eoliană la Săcele. Firma cu sediul în București a fost recent preluată de grupul portughez GreenVolt, în asociere cu grupul românesc Terravis.
De asemenea, pe lista proiectelor în evaluare se află și cele două documentații depuse de Monsson Alma SRL Constanța, prin care „regele eolienelor” Emanuel Muntmark speră să primească finanțare pentru o unitate eoliană și încă una fotovoltaică, ambele la Gălbiori.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News