REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 12 Mai 2024
Anul XX Nr. 6727
16.4° Constanța Duminică, 12 Mai 2024 Anul XX Nr. 6727
 

Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice

Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice

Virgil STOIAN 5 septembrie 2023 | 00:00 4746

Nepotul premierului Marcel Ciolacu se află pe lista exclusivistă a celor care vor primi milioane de euro din bani europeni pentru producerea de energie eoliană sau solară. Iar Mihai Cristian Ciolacu va beneficia de fondurile PNRR nu cu una, ci cu două firme, ambele înființate la câteva zile după lansarea schemei de ajutor de stat. Pe de altă parte, doar un singur nume mare din Constanța a primit aprobare pentru finanțarea proiectului său de energie verde, în timp ce „regele eolienelor” se află încă în starea de evaluare cu două proiecte, iar un mare șantier din Mangalia - cu un proiect.

Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaiceCristian Ciolacu

Cristian Ciolacu, nepotul primului ministru Ciolacu, va primi zeci de milioane de euro din partea guvernului condus de unchiul său, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ciolacu jr. este patronul firmelor Solar Energy Production SRL și Power Solar Energy SRL, ambele din Buzău, aflate pe lista proiectelor aprobate de Ministerul Energiei pentru finanțare din bani europeni.

Solar Energy Production SRL a fost înființată pe 26 aprilie 2022, iar Power Solar Energy SRL pe 29 aprilie 2022, la puțin timp după ce Guvernul României anunța lansarea apelului de proiecte pentru producție de energie din surse regenerabile (eolian și solar), cu un buget de 457.700.000 euro, cu finanțare din PNRR.

Ambele firme au depus rapid proiecte perfect realizate la Ministerul Energiei, iar acum se află pe lista scurtă a câștigătorilor, cu precizarea ”Notă de aprobare transmisă – precontractare” trecută în dreptul ambelor societăți.

Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice

Cele două firme pot primi maximum 30 de milioane de euro, împreună

Atât Solar Energy Production SRL, cât și Development Power Solar Energy SRL au primit în martie anul acesta, de la Transelectrica, avize de racordare pentru două proiecte de construire de parcuri fotovoltaice în comuna Stâlpu din județul Buzău, cu putere instalată însumată de peste 84 MW – CEF Stâlpu 1 (37,273 MW) și CEF Stâlpu 2 (47,114 MW), scriu cei de la Profit.

În documentațiile PUZ ale proiectelor sunt menționate puteri instalate de 38 MW, respectiv 48 MW ale parcurilor. Acestea sunt gândite să aibă și instalații de stocare în baterii a energiei, de 27 MW, respectiv 19 MW, iar data estimată de punere în funcțiune a celor 2 parcuri fotovoltaice este 31 decembrie 2025.

Pentru racordarea lor la rețeaua electrică de transport este nevoie de întărirea acesteia, prin trecerea la tensiunea de 400 kV a stației de transformare 220/110/20 kV Stâlpu, investiție a Transelectrica preconizată a fi finalizată în 2025.

Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaiceÎmprumutul dat nepotului de către Marcel Ciolacu

Terenurile amplasamentelor celor două proiecte, aflate în proprietatea companiilor dezvoltatoare, au o suprafață totală de circa 90 de hectare. Primăria comunei buzoiene Stâlpu a emis certificate de urbanism pentru PUZ-urile proiectelor în mai 2022, la circa o lună după înființarea firmelor, iar Consiliul Județean Buzău a dat avize de oportunitate în iulie anul trecut.

Legislația schemei de sprijin PNRR prevede un ajutor de stat în valoare maximă de 15 milioane euro/întreprindere/proiect, astfel că cele două firme pot primi în total cel mult 30 milioane euro nerambursabili.

Marcel Ciolacu l-a împrumutat personal pe nepotul său pentru cofinanțarea proiectelor fotovoltaice plătite de stat

Pe de altă parte, beneficiarii trebuie să dovedească că dispun de fonduri pentru cofinanțare, adică pentru asigurarea diferenței dintre valoarea totală a investițiilor propuse și sprijinul primit de la stat.

În declarațiile sale de avere din 2022 și 2023, șeful Guvernului coaliției PSD-PNL, Marcel Ciolacu, menționează un împrumut de 490.000 lei acordat în nume personal lui Mihai Cristian Ciolacu. Acesta a fost consilier la cabinetul ministrului PSD al Fondurilor Europene din Guvernele Ponta, Eugen Teodorovici, în perioada 2013-2015.

Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice
Revenind la lista proiectelor aprobate de Ministerul Energiei, interesant este faptul că o singură mare companie din Constanța a primit aprobare pentru finanțarea proiectului său din banii PNRR. Este vorba despre Șantierul Naval Constanța SA, căruia i s-a aprobat un proiect privind o „Centrală Electrică Fotovoltaică 3,2 MWp”.


Firmele lui Ciolacu vor primi zeci de milioane de euro prin PNRR pentru fotovoltaice
Pe lista proiectelor în evaluare se mai află unul depus de Eolenerg Project SRL, care construiește deja o centrală eoliană la Săcele. Firma cu sediul în București a fost recent preluată de grupul portughez GreenVolt, în asociere cu grupul românesc Terravis.

De asemenea, pe lista proiectelor în evaluare se află și cele două documentații depuse de Monsson Alma SRL Constanța, prin care „regele eolienelor” Emanuel Muntmark speră să primească finanțare pentru o unitate eoliană și încă una fotovoltaică, ambele la Gălbiori.    

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
e interesul partidului sa mareasca averile celor care l sustin !cotizatiile se dau functie de ele, cum nu te ...incadrezi cum ...esti falit sau la ...!
2
0
MAFIA CORUPȚIA HOȚIA E MODEL r*mÂNIA TARA TE VREA SCLAV TÂLHARI CU EURO FAC JAF
11
0
Pai asha fac politicieni pentru ca sa profite de avantajul functziei pe care o au,lafel ca si judecatori,politzisti sau securisti care spun ca dasta au salarii mari si pensii de serviciu pentru ca nu pot sa ishi faca firma,pai daca tot suntetzi voi atat de capabili dativa ma demisia din functziile astea si apucatziva de afaceri caci nu va tzine nimeni cu fortza,dar voi ecscrocilor atzi ales varianta asta cu neamurile asha luatzi si bani multzi de la stat,va folositzi si de functzie in interesul copiiilor,nevestelor,parintzilor sau a altor rude"adica voi respectatzi legea"canci",cu putzin timp in urma au fost fii primarului PSDist Caracal,mai inainte a fost drogalaul criminal cu avocata PSDista care a spus ca drogatul provine dintro familie normala,mai inainte au fost azilele Groazei cu protectie de la Pandele,Firaea si Budai tot PSDisti si astia,adica P.S.D.este in toate,cum se spunea odata"partidul e-n toate"si a ramas P.C.R. in toate partidele din Romania de dupa 1990.
10
0
Și DNA cu siguranță doarme , nu are curajul sa cerceteze !
9
0
Nu este vorba de tara de cand a murit Ceausescu!Precum e condusa intreaga planeta si in Romania e aceeasi poveste!Asa se vrea!In Constanta din 1989 in coace ce s-a mai construit pentru popor?Nimic!Din contra se tot demoleaza!Ce nu avea Constanta?Pana si bazinul olimpic de langa hotelul Parc l-au distrus leprele astea care fura pentru ei si familiile lor!
10
1
in zona km5 se aud focuri de arma !!! stie cineva despre ce e vorba ?
5
1
nepotismul, spaga ,coruptia ,minciuna si multe alte ...insusiri ale politicului nu vor disparea niciodata, asa i peste tot !
13
0
Multa Muiiiiiie ptr PSD,sleahta de corupri analfabeti dpdv economic in frunte cu PM acestei Tari, impreuna cu betivul fruntas Tudose si cu consilierul lui Ponta!!!! Daca astia ne conduc Tara ce drak va mirati ca singura scremere a lor sunt taxe,taxe cat mai mari pe IMM uri, pe capitalul autohton in timp ce Bugetarii se lefaie in pensii,tichete de vacanta,bonuri da masa...... halal Tara mai panaramelor!!
11
2
Oarba şi căcatul să vă bată de rasă spurcată.
13
0
La Bruxelles să aducă bani din pnrr.Avea interes gaganul a se citi țiganul neberberiti.
24
0
aveam dubii dar acum sunt convins. votez Ciolacu. cel mai cinstit, de departe.
12
13

REPLICA

LOTO

6/49
194341463540
5/49
302723465
joker
2345344389