REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.9° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
17.9° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Fiscul scoate la licitaţie maşina afaceristului Vasile Frîncu, judecat pentru evaziune şi spălare de bani

Fiscul scoate la licitaţie maşina afaceristului Vasile Frîncu, judecat pentru evaziune şi spălare de bani

Replica API 30 iunie 2016 | 00:37 695

Executat silit pentru datorii la stat

Executat silit pentru datorii la stat

Vasile Frîncu

Fiscul constănţean organizează pe 21.07.2016 o primă licitaţie pentru vânzarea unei Dacii Sandero, proprietatea debitoarei F&M Bunkering Services SRL Constanţa. Maşina cu numărul de înmatriculare CT 09 FMB este fabricată în 2009 şi se află într-o stare tehnică bună, precizează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, care a stabilit ca preţ de pornire al licitaţiei suma de 13.397 lei, fără TVA. F&M Bunkering Services SRL este executată silit de Fisc pentru datorii la stat de peste 10.000 lei. Firma este patronată de fostul lider PD Vasile Frîncu, un afacerist extrem de controversat.

În iulie 2014, Parchetul Tribunalului Constanţa l-a trimis în judecată pe Vasile Frîncu pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii în interes propriu, cu un prejudiciu adus bugetului de stat de 134.505 lei, prin tranzacţii ilegale de motorină. Este vorba despre cazul prezentat în exclusivitate de „Replica”, încă din mai 2012, în care una din firmele lui Vasile Frîncu era acuzată că făcea parte dintr-o reţea de contrabandă cu motorină pe Dunăre de către europarlamentarul bulgar Dimitar Stoyanov.

Ancheta declanşată de către procurorii constănţeni au confirmat informaţiile, iar fostul lider PD şi complicii săi vor fi judecaţi pentru faptele lor. Din rechizitoriul emis de magistratul Teodor Niţă reiese şi o faţă neştiută până acum a lui Frîncu, afaceristul prezentând un profil de veritabil mafiot în relaţia cu partenerii săi de afaceri. Astfel, în discuţiile aprinse pe care le purta la un moment dat cu unul din inculpaţi, Frîncu l-a ameninţat, metaforic, evident, că trimite rackeţii ucraineni să aibă grijă de el şi familia lui:

„Chem colaboratorii din Ucraina să-ţi servească cafeaua caldă la pat, ţie şi familiei tale”. Parchetul Tribunalului Constanţa a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor, după cum urmează: F&M Bunkering Services SRL Constanţa, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani; Vasile Frîncu, de 62 de ani, din Constanţa, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi folosirea creditului societăţii în interes personal; Teodor Marius Fătu (fost jurnalist, cercetat în trecut pentru falsificare de bani), de 44 de ani, din Constanţa, pentru complicitate la spălare de bani.

În rechizitoriul întocmit pe 14.07.2014, s-a mai dispus clasarea cauzei faţă de inculpaţii Express Shipping SRL Constanţa, suspectată de spălare de bani, întrucât firma a fost radiată, Zoltan Gabriel Gorun, cercetat pentru evaziune fiscală, deoarece nu este permisă o urmărire penală dublă, acesta fiind cercetat deja într-un alt dosar pentru această faptă, Adrian Jean Gorun, suspectat de evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, întrucât nu s-au găsit probe că ar fi comis vreo faptă penală şi F&M Agency Ltd London, reprezentată de agent F&M Bunkering Services SRL Constanţa, cercetată pentru spălare de bani, întrucât nu există probe că a comis o faptă penală.

Potrivit rechizitoriului, prejudiciul adus statului de către Vasile Frîncu, prin omisiunea evidenţierii în actele contabile ale firmei sale, F&M Bunkering Services SRL a operaţiunilor efectuate în numele F&M Agency şi a veniturilor realizate în valoare de 100.000 de euro este de 134.505 lei, din care 67.182 lei TVA şi 67.323 lei impozit pe profit.

Vasile Frîncu s-a dat şmecher în faţa procurorilor pe toată perioada anchetei

Cei 100.000 de euro au fost încasaţi cash pe 05.01.2010 de către F&M Bunkering Services, în biroul firmei, situat în clădirea Romtrans din Portul Constanţa, de către o angajată, Cătălina Machedon, pe atunci Petruc, în prezenţa şi la solicitarea lui Vasile Frîncu, de la Teodor Marius Fătu, ca reprezentant fictiv al Express Shipping SRL, firma lui Zoltan Gabriel Gorun. Angajata lui Frîncu a numărat banii, iar afaceristul i-a băgat în fişetul din birou, aşa zisele documente ale tranzacţiei fiind apoi semnate de către cei doi complici, afaceristul evitând astfel să lase urme care să-l acuze ulterior.

Potrivit procurorilor, banii proveneau din tranzacţii fictive cu 350 tone de motorină, lucru ştiut de toţi cei implicaţi, Frîncu încercând ulterior să-şi acopere urmele cu tot felul de înscrisuri, potrivit cărora banii fie provenea din partea Vifrana SA, o altă firmă de-a sa, cu rol de creditare, fie din bunkerajul de motorină pe Dunăre, afaceristul negând tot timpul că ar fi comis ceva ilegal, în ciuda probelor care i s-au adus la cunoştinţă.

„Inculpatul Frîncu Vasile a avut o atitudine obstrucţionistă şi şicanatorie, demonstrând o atitudine de negare a obligativităţii legii, încercând să creeze confuzie, generând disfuncţii cu ocazia actelor probatorii, fapt ce trebuie avut în vedere ca atare la aplicarea sancţiunii. Acestuia i-a fost prezentat dosarul la studiu, singur sau în prezenţa avocatului în mod repetat, pe parcursul a 6 zile, totalizând un timp alocat acestui drept procedural de cca 14 ore”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Unul dintre cele mai interesante episoade relatate de procurori a fost redat de inculpatul Zoltan Gabriel Gorun, partener de afaceri constrâns de Frîncu să intermedieze tranzacţia ilegală de 100.000 de euro. Gorun a relatat procurorilor că Frîncu îl punea să semneze documente cu promisiunea că aşa va scăpa de acuzaţiile care i se aduc într-un alt dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, ţipând la el şi aducându-i chiar meninţări cu moarte, în cel mai pur stil mafiot cu putinţă. Astfel, într-un moment în care Gorun dădea impresia că nu acţionează cum trebuie la ordinele lui Vasile Frîncu, acesta i-a spus: „Chem colaboratorii din Ucraina să-ţi servească cafeaua caldă la capul patului, ţie şi familiei tale”, după care complicele său a devenit imediat cooperant.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369