REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

FMI estimează că economia Ucrainei ar putea să se contracte cu 35% în 2022 dacă războiul se prelungeşte

FMI estimează că economia Ucrainei ar putea să se contracte cu 35% în 2022 dacă războiul se prelungeşte

Replica API 16 martie 2022 | 00:00 317

Guvernul ucrainean continuă să funcţioneze, sistemul bancar este stabil iar plata datoriilor este viabilă pe termen scurt, însă invazia declanşată de Rusia ar putea arunca Ucraina într-o recesiune fără precedent iar conflictul pune de asemenea în pericol securitatea alimentară mondială, a avertizat luni Fondul Monetar Internaţional, scrie Agerpres.

În cel mai optimist scenariu, Produsul Intern Brut al Ucrainei se va contracta cu aproximativ 10% în 2022, plecând de la ipoteza unei soluţionări rapide a conflictului şi graţie unui ajutor internaţional substanţial, arată a prima estimare a FMI cu privire la impactul invaziei ruseşti asupra economiei Ucrainei.

Cu toate acestea, Fondul atrage atenţia asupra incertitudinilor enorme cu privire la prognozele sale, avertizând că situaţia se va înrăutăţi dacă conflictul se va prelungi. Utilizând ca bază de comparaţie războaiele din Irak, Liban, Siria şi Yemen, FMI avertizează că PIB-ul Ucrainei ar putea să se contracte în acest an cu 25% până la 35%, adică semnificativ mai mult decât contracţia de 10% înregistrată în 2015, în contextul războiului din Crimeea.

Comparativ, anul trecut economia Ucrainei a înregistrat un avans de 3,2%, graţie unei recolte record de cereale şi cheltuielilor de consum.

Însă, în urma invaziei declanşate de Rusia la data de 24 februarie, "economia ucraineană s-a schimbat dramatic", a subliniat Vladyslav Rashkovan, directorul executiv pentru Ucraina în boardul FMI. "La data de 6 martie, 202 şcoli, 34 de spitale şi peste 1.500 de locuinţe, inclusiv blocuri, zeci de kilometri de drumuri şi numeroase infrastructuri critici în mai multe oraşe ucrainene au fost distruse parţial sau total de trupele ruseşti", susţine Vladyslav Rashkovan.

Săptămâna trecută, Oleg Ustenko, consilier economic al preşedintelui ucrainean a oferit o primă estimare a pagubelor provocate de războiul din Ucraina: 100 de miliarde de dolari.

În pofida pagubelor semnificative, Guvernul de la Kiev şi ţara continuă să funcţioneze. "Băncile sunt deschise şi funcţionează chiar şi în week-end", subliniază Rashkovan. De asemenea, Fondul apreciază că, pe termen scurt, viabilitatea datoriei externe a Ucrainei nu este ameninţată. La începutul acestei luni, rezervele valutare ale Ucrainei se situau la 27,5 miliarde de dolari, "acoperind 3,8 luni de importuri actuale, o sumă suficientă pentru ca Ucraina să îşi respecte angajamentele", a adăugat Rashkovan.

Dincolo de pierderile umane şi economice, FMI este îngrijorat de consecinţele războiului din Ucraina asupra economiei mondiale. La doar trei săptămâni de la izbucnirea conflictului, preţurile la energie, materii prime şi agricole au explodat. În cazul grâului, efectele ar putea fi chiar mai dramatice, avertizează instituţia de la Washington. "Perturbările din sezon agricol de primăvară ar putea frâna exporturile şi ar pune în pericol securitatea alimentară mondială", sunt de părere autorii raportului. Ucraina şi Rusia se numără printre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, împreună fiind responsabile pentru aproximativ o treime din comerţul mondial.

Această evaluare economică a fost elaborată pentru a fi luată în considerare de boardul FMI, care săptămâna trecută a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. "Nevoile de finanţare sunt importante, urgente şi ar putea creşte semnificativ pe măsură ce războiul continuă", a reacţionat atunci directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272