REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

FMI nu se aşteaptă la recesiune în economiile dezvoltate

FMI nu se aşteaptă la recesiune în economiile dezvoltate

Replica API 26 mai 2022 | 00:00 548

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat luni că nu se aşteaptă la o recesiune a marilor economii globale, dar de asemenea nu o poate exclude, transmite Reuters.

Kristalina Georgieva

Întrebată la Forumul economic mondial (WEF) de la Davos dacă se aşteaptă la o recesiune, şeful FMI a răspuns: "Nu, nu în acest moment. Dar asta nu înseamnă că iese din discuţie".

Perspectivele economiei mondiale s-au înrăutăţit de când FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei globale în 2022, din cauza războiului din Ucraina, a încetinirii Chinei şi a şocului preţurilor pe plan mondial, în special la produsele alimentare. "Pe termen scurt, orizontul economic a devenit mai sumbru", a declarat Georgieva, citează Agerpres.

Numărul doi din FMI, Gita Gopinath, a declarat pentru Reuters că, deşi economia mondială se confruntă cu dificultăţi, actualele previziuni economice oferă un buffer (rezervă) faţă de o potenţială recesiune pe plan mondial.

În rândul principalelor ameninţări la adresa creşterii economice se află posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina. "Ar putea exista sancţiuni şi contra-sancţiuni", a avertizat Gopinath. Alte dificultăţi includ inflaţia, majorarea dobânzilor de către băncile centrale şi încetinirea creşterii economiei chineze, a adăugat Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional.

În ianuarie, FMI estima că în 2022 economia mondială va înregistra o creştere de 4,4%, iar luna trecută previziona un avans de doar 3,6%.

"Aşadar, toate acestea influenţează negativ previziunile noastre. Aş spune că o creştere a economiei globale de 3,6% anul acesta este un buffer", chiar dacă riscurile sunt inegal distribuite pe glob, a apreciat oficialul FMI.

"Sunt ţări care sunt puternic afectate ... ţări din Europa lovite puternic de efectele războiului, unde s-ar putea înregistra recesiune tehnică", a susţinut Gopinath.

Oficialul a atras atenţia că "inflaţia va rămâne o perioadă la un nivel ridicat, mult pete obiectivele băncilor centrale, iar condiţiile financiare s-ar putea înăspri mult mai rapid decât am văzut deja. Iar creşterea economiei chineze încetineşte".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102