REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
10.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

FOCAR de rubeolă în două judeţe din ţară! Ce se întâmplă la Constanţa

FOCAR de rubeolă în două judeţe din ţară! Ce se întâmplă la Constanţa

Replica API 2 aprilie 2016 | 01:04 726

Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor Direcţiilor de Sănătate Publică să se mobilizeze începând cu vineri, 1 aprilie, pentru a desfăşura campanii de vaccinare împotriva rubeolei-rujeolei-oreion, în contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa şi Cluj. Şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, Cristina Mihai, a menţionat că nu există cazuri de copii cu rubeolă în unitatea sanitară. Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi.

De asemenea, Ministerul avertizează părinții să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la unitățile sanitare pentru a se vaccina. Cadrele sanitare susțin că vaccinul reprezintă cel mai important act de prevenție în apariția principalelor boli transmisibile.

Specialiștii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistrița Năsăud situate la granița cu județul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinați. Pe toată perioada evoluției focarului, direcțiile de sănătate publică implicate au întreprins măsurile necesare pentru identificarea cazurilor, contacților acestora și prevenirea îmbolnăvirilor. Astfel, au fost organizate acțiuni de vaccinare cu vaccin ROR a copiilor incomplet vaccinați sau nevaccinați.

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. Este necesar ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul. Oreionul este o boală infecţioasă acută, contagioasă, produsă de un virus care determină inflamarea glandelor salivare, cea mai frecventă localizare fiind la nivelul parotidelor.

Simptomele includ durerea în gât sau urechi, pierderea poftei de mâncare, febră moderată, și tumefierea glandelor parotide. Una din complicațiile majore ale oreionului este afectarea glandelor sexuale ale băieților, complicații ale pancreasului și ale sistemului nervos (meningita). Rubeola este o boală infecţioasă acută eruptivă, în general benignă când este contractată după naștere. Dacă boala apare în primul trimestru de sarcină, infecția fetală determină malformații congenitale ale fătului sau avort spontan. Singura modalitate de prevenire a celor trei boli, rujeola, oreionul și rubeola este vaccinarea cu vaccinul ROR.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212