REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fondurile europene de pensii se joacă cu preţurile alimentelor

Fondurile europene de pensii se joacă cu preţurile alimentelor

Victor ROTARU 13 octombrie 2022 | 09:19 561

Unele dintre cele mai mari fonduri de pensii din Europa investesc miliarde de euro pe pieţele volatile ale materiilor prime, punând în pericol veniturile câştigate cu trudă ale milioane de muncitori şi alimentând în paralel o criză mondială a foametei provocată în parte de astfel de investiţii.

Aceasta ridică de asemenea semne de întrebare dacă nu cumva e­fortul continuu al UE de deregle­men­tare a pieţelor sale financiare nu va agrava situaţia pe viitor. Regle­mentările ce guvernează pieţele de capital ale blocului sunt în prezent în proces de revizuire, arată o nouă investiga­ţie, potrivit EUobserver.

Lighthouse Reports, o entitate eu­ropeană non-profit, a analizat conturile a peste 70 de fonduri de pensii importante din Spania, Italia, Germania, Olanda, Germania, Marea Britanie, Finlanda şi Danemarca.

În timp ce unele fonduri interzic în mod explicit speculaţiile cu materii prime, în special alimentare, 15 in­vestesc în prezent în acestea, cele din Olanda, UK şi Danemarca având de­ţineri totale de 37,6 miliarde de euro la finalul anului trecut.

Potrivit lui Jayati Ghosh, profe­sor de economie la University of Massachusetts Amherst, cele desco­pe­rite în urma anchetei arată că fon­durile de pensii se numără printre instituţiile financiare care au agravat problema speculaţiilor investitorilor ce determină direcţia preţurilor ali­men­telor. Faptul este „revoltător“ pen­tru că aceste fonduri sunt fi­nan­ţate de mun­citori şi totuşi „se anga­jează în acţiuni care distrug nivelul de trai al acestora“.

În plus, pieţele materiilor prime sunt riscante pentru investiţii, arată Ann Pettifor, unul dintre economiştii care au prevăzut criza financiară mon­dială din 2008. Fondurile îşi apără ac­ţi­u­nile ca neavând nicio legătură cu scumpirea dramatică a alimentelor.

BpfBOUW, al patrulea mare fond de pensii din Olanda, cu inves­tiţii de 150 milioane de euro în mate­rii pri­me agricole, spune că este „prac­tic im­posibil“ ca piaţa contractelor futures să împingă în sus piaţa fizică.

Alţii, însă, au o poziţie fermă îm­potriva unor astfel de speculaţii. Yaneer Bar-Yam, autorul unei lu­crări din 20211 care arată că specu­laţiile sunt cauza primară a scumpirii alimentelor, arată că investiţiile fon­durilor de pensii în materii prime pen­tru industria alimentară submi­nea­ză poziţia acestora ca susţinătoa­re ale binelui public.

Vina pentru inflaţia scăpată de sub control este dată pe războiul din Ucraina, însă potrivit Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) deşi războ­iul a contribuit la această situaţie, „o atenţie insuficientă este acordată rolului speculatorilor şi freneziei de pariuri în contracte futures, swapuri şi ETF-uri“.

Aceasta face apel la guverne să „includă o reglementare mai strictă a pieţelor materiilor prime ca parte a mixului de politici pentru reducerea creşterilor de preţuri“.

Şi totuşi, Europa pare decisă să dereglementeze în continuare pieţele financiare, potrivit lui Sirpa Pietikainen, membru finlandez al Parlamentului European, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218