REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fost director al Muzeului de Istorie, trimis în judecată de DNA, declarat NEVINOVAT

Fost director al Muzeului de Istorie, trimis în judecată de DNA, declarat NEVINOVAT

Replica API 28 decembrie 2017 | 00:42 671

Instituţia pe care o conducea Chera, pusă la plata cheltuielilor judiciare

Instituţia pe care o conducea Chera, pusă la plata cheltuielilor judiciare

Cum au fost achitaţi fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Constantin Chera, şi Fostul şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Virgil Lungu, după ce au fost găsiţi vionvaţi şi condamnaţi, în primă instanţă?! Ori DNA Constanţa a trimis în judecată doi oameni care nu au făcut nimic din infracţiunile reţinute în sarcina lor, ori, pe undeva, actul de justiţie are ceva lacune. Cert este că, după patru ani de proces, cei doi inculpaţi, Chera şi Lungu, au fost declaraţi nevinovaţi.

Cei doi oameni de cultură au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, fiind acuzaţi de fapte de corupţie, mai exact abuz în serviciu. Procurorii susţin că, în perioada 2008 - 2011, Chera şi Lungu au încheiat unele contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară, deschizând "uşa", în mod nejustificat, unei firme de profil, fapt care a dus la prejudiciul menţionat.

Situaţia de fapt

Mai exact, DNA susţine că, în luna noiembrie a anului 2008, în calitate de director al MINAC, Chera a refuzat, în mod nejustificat, încheierea unui contract ce avea ca obiect supravegherea şi cercetarea arheologică pe traseul lucrărilor la Autostrada A2 şi la centura ocolitoare a municipiului Constanţa, direct cu beneficiarul acestor servicii, împrejurare care a produs un prejudiciu patrimoniului muzeului de 4.406.056 de lei.

Chera a permis însă ca o altă persoană juridică, respectiv SC Deprom SRL, să se interpună şi să încheie contractul. În acest mod, potrivit DNA, MINAC a devenit prestator de servicii în beneficiul societăţii comerciale menţionate, primind, în cadrul acestor relaţii contractuale, sume inferioare celor pe care le-ar fi dobândit dacă ar fi contractat direct cu beneficiarul lucrărilor prestate.

Pe de altă parte, Lungu, şef al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (D.J.C.C.P.C.N.) Constanţa, a înlesnit efectuarea unor activităţi comerciale de către SC Deprom SRL, societate asupra căreia avea atribuţii de control, atât sub aspectul activităţii prestate în domeniul arheologiei, cât şi sub aspectul încasării şi virării timbrului monumentelor istorice datorat din activitatea de librărie.

Potrivit DNA, Lungu a făcut recomandări scrise şi verbale persoanelor interesate de încheierea de contracte de supraveghere arheologică, cercetare arheologică şi conservare primară cu SC Deprom SRL, a întocmit, a semnat şi a afişat o lungă perioadă de timp, în interiorul sediului D.J.C.C.P.C.N. Constanţa, pe uşa compartimentului care elibera avize, un înscris prin care comunica terţilor împrejurarea că SC Deprom SRL efectuează lucrări de cercetare şi supraveghere arheologică.

Mai mult, în perioada 08.06.2010 - 09.12.2011, Lungu a emis mai multe certificate de descărcare de sarcină arheologică (14 acte materiale), în baza rapoartelor de cercetare arheologică întocmite de MINAC, unitate la care era angajat în acelaşi timp. În temeiul acestor acte, susţine DNA, s-a realizat un folos material în favoarea muzeului care presta activităţile de cercetare în baza unor contracte încheiate cu beneficiarii.

Nevinovaţi irevocabil

În aprilie 2016, cercetarea judecătorească a ajuns la final, iar Tribunalul Constanţa i-a condamnat pe cei doi inculpaţi la 2,8 ani de detenţie pentru Constantin Chera, pentru abuz în serviciu, respectiv 1,6 ani pentru Virgil Lungu, pentru conflict de interese. Pedepse au fost suspendate, prin hotărârea instanţei de fond, iar fostul director al MINAC era obligat să muncească timp de 60 de zile, în folosul comunităţii, în cadrul muzeului sau al Bibliotecii Judeţene şi, totodată, să achite unele despăgubiri în cunantum de 224.627 lei către Muzeul de Istorie.

Numai că hotărârea Tribunalului, care nu a fost definitivă, a fost atacată cu apel, atât de procurori, cât şi de inculpaţi. Dosarul odată ajuns pe rolul Curţii de Apel Constanţa, judecătorii acestei instanţe au desfiinţat în parte sentinţa de pe fond şi, rejudecând, au dispus, definitiv, achitarea celor doi, declaraţi nevinovaţi după patru ani de proces. Prin aceeaşi hotărâre, instanţa a mai obligat Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa la plata unei sume de 6000 lei, cheltuieli de judecată.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mda si gura nui miroase panakotului PSDist
1
4
Cum naiba sa trimiti la puscarie un barbat care poarta bentitza?
0
2
Asta este la Curtea de apel Ionel are multi prieteni machedoni ca el.
3
4
dar de unde aveti voi certitudinea ca solutia curtii de apel e cea corecta si nu cea a instantei de fond, respectiv a tribunalului??? e???
9
6
Procurorilor si eliminarea acestora din randul magistratilor trebuie realizate de urgenta! De asemenea si reglementarea raspunerii judecatorilor trebuie introdusa de urgenta. Nu trebuie bagati in seama cretinii care protesteaza sau comenteaza fara sa cunoasca realitatea juridica, dar si numarul de condamnari la CEDO, ale Romaniei, pentru abuzurile justitiei de aici!
7
7
Inca o gherla marca DNA. Acest Gestapo modern trebuie de urgenta desfiintat, distruge vieti nevinovate.
10
9
Valoarea namolului sapropelic din Techirghiol este mai mare decat valoarea aurului de la Rosia Montana si nu trebuie decat sa-l extragi. Exista studii dar cine sa le citeasca?!
4
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367