REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fosta CONDUCERE a CNE Cernavodă își află SENTINȚA pe 28 ianuarie

Fosta CONDUCERE a CNE Cernavodă își află SENTINȚA pe 28 ianuarie

Replica API 19 ianuarie 2021 | 23:37 3799

Fosta conducere a CNE (Centrala nuclearoelectrică) Cernavodă a fost trimisă în judecată, într-un dosar de infracțiuni de corupție, de către DNA Constanța, în 2016. Magistrații Tribunalului Constanța au decis, pe 18 ianuarie, ca pronunțarea în dosar să fie amânată pentru 28 ianuarie.

Ionel Bucur (Sursa foto: tvdobrogea.ro)

Potrivit procurorilor DNA Constanța, în perioada ianuarie 2008 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurențiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcții de conducere din cadrul Societății Naționale Nuclearelectrica (SNN) și a sucursalei CNE Cernavodă, prin acțiuni sau inacțiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce țin de atribuțiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecție fizică și monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă. Acțiunile sau inacțiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferențial, a serviciilor menționate către o societate controlată de inculpatul Dărămuș Victor, prin eludarea legislației în domeniul atribuirii contractelor de achiziție publică și a legislației speciale în domeniul încheierii și derulării contractelor ce necesită autorizații speciale din partea Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informații clasificate.

De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condițiile necesare pentru negocierea și derularea acordului-cadru și a contractelor subsecvente, în lipsa autorizației de securitate industrială și a certificatului de securitate industrială emis ORNISS.

Concret, cei patru inculpați au urmărit sau după caz, au acceptat ca ceilalți participanți la procesul de achiziție (membrii ai Consiliului de Administrație, directori generali ai SNN, membrii ai serviciilor de achiziții) să îndeplinească defectuos acte ce țin de atribuțiile de serviciu, fără vinovăție, prin invocarea, de către compartimentul de specialitate, cu girul directorilor sus menționați, a unor false motive tehnice, pe fondul unei false urgențe, generată tocmai de inacțiunea anterioară a inculpaților.

Această conduită infracțională a avut scopul de a atrage în mod fraudulos posibilitatea contractării cu un singur agent economic (sursă unică), ceea ce a condus în final la atribuirea contractului printr-o procedură neconcurențială, discriminatorie și lipsită de eficiență în cheltuirea banilor publici, contrar dispozițiilor exprese ale prevederilor legale privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Consecința directă a favorizării acestei societăți a fost autorizarea la plată, de către inculpații Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, a sumei totale de 3.471.463 euro către societatea omului de afaceri, plăți care reprezintă prejudiciul adus Societății Naționale „Nuclearelectrica”/CNE Cernavodă, concomitent cu obținerea unui folos patrimonial necuvenit pentru firma respectivă.

În perioada noiembrie 2010 – mai 2014, inculpații Bucur Ionel Negulici Elena-Marinela și Encică Ionel, în calitate de proprietari ai unor apartamente dintr-un complex rezidențial situat în municipiul Constanța, au beneficiat gratuit de servicii de pază din partea firmei inculpatului Dărămuș Victor, în condițiile în care societatea omului de afaceri avea în derulare contractul mai sus amintit.

În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2015, inculpații Bucur Ionel, Encică Ionel și Negulici Elena-Marinela au procedat la întocmirea documentației tehnice și ulterior la derularea unui alt acord-cadru de prestări servicii încheiat între SNN/CNE Cernavodă și o altă firmă de pază, având ca obiect servicii de pază civilă pentru obiectivele exterioare ale CNE Cernavodă.

În acest document, conform caietului de sarcini, erau incluse și servicii de pază la Centrul de Control al Urgențelor Alternativ, al cărui sediu este situat într-un imobil unde locuiau cei trei inculpaţi. Prin urmare, cei trei inculpaţi, ca persoane fizice, erau beneficiarii direcți ai serviciilor de pază.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
culmea tupeului este ca acest individ are o dubla calitate: inclulpat cu daune materiale serioase aduse NuclearElectrica si angajat in continuare al CNE Cernavoda impreuna cu toate neamurile sale. Iar statul ROramane: si futut si cu banii luati. De s-ar fi nascut in China sfarsea de mult spanzurat.
2
2
Angajez slugii personale cu contract de munca la GC!
10
1
Un moldovean securist pus ptr a imparti spaga cu partidu asta este domnu doctor inginer bucur
6
6
stai sa vezi pedepsele, o sa fie cu ani multi de executare
5
5
Asa e, nici tara nu o sa mai aiba batrani fara curent electric, care trebuie sa creasca gaini sa isi plateasca lemnele. Vor muri de foame si intuneric in final, intr un sistem unde porci cu salarii enorme de la stat sunt nesatuli. RUSINE ROMANIA!
2
2
face presiune mediatica pe instant, inante de pronuntare. o practica a sistemului paralele care ia avant sub patronaju guvernului galben. rusinos. specialistii nu cresc pe marginea drmului ca buruienile din dna.
12
2
N o sa mai aiba niciodata centrala un conducator ca Bucur.
27
6
Curvele trebuie sa isi rupa pizda 30 de vieti pentru 3000000 euro. Baetii astia s au crezut destepti si au vrut sa dea un tun... Oricum banii nu ii mai recupereaza nimeni. Hoti borati primi incaltati instruiti de un fost sistem cancerigen.
9
10
De ce DNA nu se ocupa de interlopii si proxenetii orasului Cernavoda sa vedem de unde au acestia bani de vile si de autoturisme de lux fara sa munceasca ???.Persoanele numite mai sus in acest articol au avut servici si isi poate justifica averile.De ce justitia romana se ocupa de toate maruntisurile si de cei care peste noapte si-au construit imperii ?.Deci justitia romana da tot in cel care munceste,in cel care se ocupa de trafic de femei,droguri,trafic de masini este lasat sa isi faca jocurile si inchide ochii.In concluzie este bine sa faci trafic si esti protejat de sistemul corupt.
23
3
Verificati contractele cu cne ale urmatoarelor firme elcomex general concrete yovemed gemini ddd energotech toti contractorii dau parandarat la snn la bucuresti care fac presiuni ptr cne cernavoda sa castige tot firmele de casa
14
8

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367