REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fostul director general al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul director general al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Replica API 24 mai 2022 | 18:05 1848

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, acuzat, alături de alții, că face parte „dintr-un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”.

Ce spune DNA!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

DULCEA GHEORGHE, la data faptei îndeplinind succesiv funcțiile de director economic (01.01.2008 – 17.05.2012) și ulterior director general (18.05.2012 – 28.03.2013) în cadrul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (R.A.A.N),

CONSTANTIN GHEORGHE-SILVIU, la data faptei director economic adjunct/șef serviciu financiar contabilitate în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo,

TRĂILESCU MIHAI, la data faptei șef Serviciul investiții în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo,

în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

doi reprezentanți ai unei societăți comerciale în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada februarie - iulie 2012, inculpații Dulcea Gheorghe și Constantin Gheorghe-Silviu, în calitățile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activități Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalți doi inculpați.

S-a reținut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum și penalități, dobânzi și taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispozițiilor legislației primare, iar la o parte din plățile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit și Trăilescu Mihai, șef Serviciul investiții, care ar mai fi semnat și alte documente ce ar fi generat plăți nelegale suplimentare de 11 598,580 lei .

Prejudiciul reținut în dauna Regiei Autonome pentru Activități Nucleare ca urmare a activităților desfășurate de inculpați este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaților.

Plățile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activități Nucleare - ROMAG-TERMO și o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a instalației de evacuare a deșeurilor (zgură și cenușă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, județul Mehedinți. Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator și agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Modernizarea instalației de tratare a deșeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică și de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deșeurilor.

În condițiile derulării contractului mai sus menționat, din probele administrate a reieșit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activități Nucleare ar fi ajuns în situația de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpați din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalități nejustificate.

Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvență și, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare.

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză față de inculpați.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aceeasi Marie cu alta palarie la CET Mintia
0
0
De ce niciun interlop nu este urmarit penal in Romania?.Exista o EXPLICATIE?.
1
0
au facut ceva pentru aceasta tara.Sa ne scrieti ce faci pestii,interlopii fara nicio zi de m munca protejati chiar de sistem?Si care nu ii intreaba nimeni de unde isi fac imperii?
2
0
Ce cauta poza lui Alexandru Mironov in articol? Voi sunteti tampiti?
0
0
si ce legatura are fotografia cu subiectul?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108