REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fostul director Liviu Pătraşcu NU se întoarce la Primăria Constanţa!

Fostul director Liviu Pătraşcu NU se întoarce la Primăria Constanţa!

Replica API 19 iulie 2019 | 00:00 938

Proces pentru reintegrarea în funcţie

Proces pentru reintegrarea în funcţie

Imediat după alegerile din 2016, noul primar (şi vechiul, având în vedere perioada acestuia de interimar la conducerea municipiului Constanţa), Decebal Făgădău a dat de înţeles că ar urma să schimbe din temelii sistemul moştenit de la Radu Mazăre. Edilul urma să se debaraseze de oamenii „lui Mazăre”, ceea ce a şi făcut, de altfel. Mai mulţi directori din cadrul primăriei au fost eliberaţi din funcţii, însă nu înainte de a-şi lua binemeritatele concedii! Unul dintre cei vizaţi a fost şi Liviu Pătraşcu, şeful Direcţia Relaţii Internaţionale şi Organizare Evenimente. Funcţia sa a fost supusă reorganizării, ca urmare a aplicării prevederilor H.C.L. nr. 213/31.07.2017 privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Constanţa. I s-a dat posibilitatea să se orienteze către altă funcţie, însă nu corespundea cerinţelor pentru cea pentru care a optat. A plecat din primărie şi şi-a căutat dreptatea în instanţă, solicitând anularea, în parte, a hotărârii mai sus menţionate şi reintegrarea în câmpul muncii. Recent, Pătraşcu a pierdut procesul, însă a efectuat recurs.

Liviu Pătraşcu a solicitat repunerea în situatia anterioară, în sensul reintegrării pe funcţia anterior, precum şi obligarea primăriei la plata drepturilor salariale de care a fost lipsit de la data încetării raporturilor de serviciu şi până la data reintegrării efective.

Pătraşcu a spus în instanţă că a ocupat functia de şef Serviciu gradul II din cadrul Serviciului Transporturi Locale şi Organziare Evenimente, serviciu care facea parte din Directia Relaţii Internaţionale şi Organziare Evenimente, până în data de 22.11.2017, când a fost eliberat din funcţia publică prin dispoziţia Decebal Făgădău. Îniante de asta, pe 28 septembrie, i s-a comunicat acordarea unui preaviz de 30 de zile calendaristice, începând cu data emiterii acestuia, motivat de faptul că funcţia publică pe care o ocupa a fost supusă reorganizării, ca urmare a aplicarii prevederilor H.C.L. nr. 213/31.07.2017 privind aprobarea organiagramei si a statului de functii ale aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Constanta. De asemenea, prin aceasta notificare, i se aduce la cunoştinţă că are posibilitatea de a opta pentru ocuparea unei funcţii publice vacante, pentru care îndeplineşte condiţiile specifice de ocupare, respectiv condiţii de studii şi vechime în specialitatea studiilor. Pătraşcu a optat pentru ocuparea funcţiei publice vacante de şef Serviciu Management Drumuri şi Transport Public din cadrul Directiei Gestionare Servicii Publice . De precizat că această structura nou înfiinţată are peste 50% din atribuţiile fostului Serviciu Transport Local şi Organizare Evenimente. Serviciul de Resurse Umane i-a comunicat faptul că, pentru ocuparea funcţiei sunt prevăzute la condiţii specifice studii de specialitate superioare de lungă durată, absolvite cu diploma de licenţă sau echivalentă – specializare- inginerie civilă sau ingineria transporturilor. Pătraşcu nu s-a încadrat, întrucât el este licenţiat al Facultăţii de Electromecanică Navală, specializarea Electrotehnică, neîncadrându-se astfel cerinţelor specifice.

Fostul director a relatat judecătorilor că dispoziţia de eliberare din funcţie nu este motivata în fapt, pentru că în cuprinsul actului administrativ a cărui anulare o solicită se menţionează doar eliberarea din funcţie, acordarea preavizului şi termenul în care poate fi contestată, fără a exista motivul care l-a determinat pe conducatorul instituţiei să ia măsura eliberării din funcţie. De fapt, Pătraşcu consideră că în spatele reorganizării a stat altceva, şi anume intenţia de a-l exclude din aparatul de specialitate. „Reorganizarea structurii de personal a avut în sine un caracter subiectiv, pentru că prin eliberarea din funcţia publică s-a urmărit persoana sa, cu intenţia vadită a excluderii din structura de personal, în scopul formării unei noi echipe de către actualul conducator al Primariei şi fără a se avea în vedere rezultatale obţinute pe postul de conducere ocupat. Se observa că în sarcina noului post înfiinţat au fost transferate toate atribuţiile postului desfiintat, însă au fost modificate în mod intenţionat condiţiile de studii, respectiv au fost introduse studii în inginerie civilă şi ingineria transporturilor, cu intenţia vadita de îngrădire a accesului său la această funcţie”, a relatat Pătraşcu în instanţă, potrivit rolii.ro.

Conform expunerii de motive a hotărârii, reorganizarea a survenit ca urmare a „necesităţii consolidării aparatului de specialitate în vederea asigurării cadrului organizatoric optim pentru realizarea obiectivelor stabilite de lege, implementarea strategiilor de dezvoltare locală în vederea reducerii timpului necesar pentru luarea deciziilor şi o superioară coordonare la nivelul întregii structuri.

Pătraşcu a pierdut procesul!

Primăria Constanta a solicitat şi obținut Avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, prin care această autoritate a aprobat reorganizarea activitatea aparatului de specialitate.

Analizând fișele posturilor, instanţa a constatat că atribuțiile postului deținut de Pătraşcu au fost reduse cu mai mult de 75% în urma reorganizării. Astfel, reducerea postului este justificată de reducerea atribuțiilor cu mai mult de 50%, conform art. 100 alin. 4 din Legea nr. 188/1999, dar și ca urmare a modificării condițiilor specifice de ocupare a postului referitoare la studii. Față de aceste considerente, Tribunalul Constanţa i-a respins, pe 3 iunie, cererea. „Respinge ca nefondată acţiunea. Obligă reclamantul la plata sumei de 952 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs ce se va depune la Tribunalul Constanţa în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 28.03.2019, în conformitate cu dispoziţiile art. 396 alin. 2 c.proc.civ., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”, se arată în minuta instanţei. Liviu Pătraşcu a formulat recurs, acesta fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa miercuri, 17 iulie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce-ar fi ca si primarul din Eforie sa stea acasa ca si-asa e cald si praf cat cuprinde.Bai frate,omul asta ABSOLUT NIMIC nu a facut bun.A faramat strazi si atat.Si alea pe bani europeni.Atatea hoteluri si locuitori...Atatea taxe catre primarie dar banii unde ajung frate?Pana unde ajunge bataia asta de joc?
0
0
A adus fagadau la primarie babuinul babu care la anu dupa ce pleca o sa fie futu t bine in cur la cate rele face acum
3
0
sa scriu despre Gabi Stan ca a fost un vice muncitor , foarte muncitor si .....niste angajate ca ziariste nu pot fi , m-au blocat . Probabil urataniile il dusmanesc . Pacat ''replica'' , dati anunt de angajare !
3
0
lasa ca vin alegerile si nu se mai intoarce nimeni acolo
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614