REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.5° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Fostul pedist Frâncu nu se lasă: Portul Constanţa angajează avocaţi pentru procesele cu afaceristul care cere daune de 5 milioane de dolari

Fostul pedist Frâncu nu se lasă: Portul Constanţa angajează avocaţi pentru procesele cu afaceristul care cere daune de 5 milioane de dolari

Replica API 2 mai 2014 | 00:00 344

Acţiune în revizuire la Curtea Supremă şi dosar la Iaşi

Acţiune în revizuire la Curtea Supremă şi dosar la Iaşi

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa are rezervat, de ani de zile, un capitol special de cheltuieli pentru procesele cu fostul lider PD Vasile Frâncu, care s-a aflat la un pas, anul trecut, de a câştiga daune de 5 milioane de dolari de la compania portuară. Astfel, în convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) de pe 26.052014, unul din punctele de pe ordinea de zi se referă la "aprobarea achiziţionării unor servicii juridice de consultanţă, asistenţă şi/sau reprezentare pentru susţinerea dosarului nr. 5706/1/2013 aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a dosarului nr. 9676/99/2003 aflat pe rolul Tribunalului Iaşi precum şi achiziţionarea unor servicii de consultanţă şi asistenţă pentru demararea şi finalizarea procedurilor privind închirierea domeniului public al statului (...) şi demararea (...) procedurilor de subconcesiune a infrastructurii de transport naval domeniu public al statului".

În ambele dosare sus-menţionate, este vorba despre litigii între APC şi Vifrana SA, firma deţinută de controversatul afacerist Vasile Frâncu. La Curtea Supremă, Vifrana are calitatea de revizuent, în timp ce compania portuară şi statul român sunt intimaţi, primul termen fiind stabilit pe 23.01.2015. Pe rolul Tribunalului Iaşi, este vorba despre un proces intentat din 2003 de către APC firmei Vifrana, de această dată portul fiind cel care solicită pretenţii. Reamintim că ÎCCJ a respins, pe 25.11.2013, acţiunea firmei Vifrana, care solicita daune de 5 milioane de dolari de la APC, pe baza unui contract de concesiune a unui teren din Constanţa Sud- Agigea, încheiat de cele două părţi în 2005 şi reziliat ulterior de către compania de stat. Curtea Supremă a salvat, practic, portul şi statul de la plata celor 5 milioane de dolari către Frâncu, în condiţiile în care Curtea de Apel Bucureşti îi dăduse dreptate afaceristului. Coincidenţă sau nu, chiar în perioada în care fostul lider PD pare a merge până-n pânzele albe pentru cele 5 milioane de dolari ale statului, procurorii l-au trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, din cauza tranzacţiilor ilegale cu motorină pe Dunăre, descoperite de "Replica" încă din 2012. Revenind la şedinţa AGA de pe 26.05.2014, acţionarii mai au pe ordinea de zi următoarele puncte: aprobarea repartizării profitului pe 2013 (Primăria Constanţa urmând să primească 20% din cele 8 milioane de euro câştigate de port); raportul administratorilor şi de audit pe anul 2013, descărcarea de gestiune a administratorilor, înregistrării încetării mandatului preşedintelui CA Răzvan Bădălicescu, prin denunţare unilaterală (informaţia prezentată, de asemenea, în premieră de "Replica") şi numirea unui alt administrator; trecerea unor bunuri din administrarea APC în cea ARSVOM, raportul Curţii de Conturi- Camera de Conturi Constanţa întocmit asupra activităţii din port; aprobarea realizării unui audit extern cu tema "Identificarea şi analizarea tarifelor practicate de către CN APM SA Constanţa. Redimensionarea politicii tarifare în vederea atragerii de traficului de mărfuri/pasageri în porturi"; stabilirea remuneraţiei pentru directorul general, ţinând cont că acesta ocupă şi funcţia de administrator.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272