REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° ConstanÈ›a Vin., 17 Mai 2024
Anul XX Nr. 6732
11.4° ConstanÈ›a Vineri, 17 Mai 2024 Anul XX Nr. 6732
 

Fotbal: Campionatele Ucrainei şi Rusiei se reiau în weekend, la un an de la începerea războiului

Fotbal: Campionatele Ucrainei şi Rusiei se reiau în weekend, la un an de la începerea războiului

A.F. 4 martie 2023 | 00:00 342

Campionatele de fotbal ale Ucrainei ÅŸi Rusiei se reiau la sfârÅŸitul acestei săptămâni, după mai multe luni de pauză hibernală, la un an de la începerea războiului, chiar dacă luptele nu au încetat niciun moment, la ordinul "generalului iarnă", scrie agenÅ£ia EFE.

Fotbal: Campionatele Ucrainei si Rusiei se reiau in weekend, la un an de la inceperea razboiului

Fotbalul, ca şi restul ucrainenilor, doreşte cu nerăbdare instaurarea păcii, dar nu mai aşteaptă să fie declarat un armistiţiu pentru a reveni pe teren.

În mod curios, ambele campionatele, rus ÅŸi ucrainean, încep la aceeaÅŸi dată: 3 martie. Rusia, cu Zenit Sankt Petersburg ca lider incontestabil, iar Ucraina cu surprinzătoarea Dnipro-1 în fruntea clasamentului.

Liga ucraineană, care a început în luna august ÅŸi s-a încheiat în decembrie 2022, începe vineri cu meciul dintre Krivbas ÅŸi Kolos, echipe aflate pe locurile 8, respectiv 6. Meciul se va disputa pe un stadion mic, cu o capacitate de mai puÅ£in de 3.000 de spectatori, în Krivoi Rog, locul de naÅŸtere al preÅŸedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Liderul, Dnipro-1, care are 35 de puncte, va juca sâmbătă în deplasare cu ocupanta poziÅ£iei a cincea, Oleksandria, pe Nika Stadium (7.000 de locuri).

Clubul din Dnipro a fost înfiinÅ£at în 2017, pe ruinele fostului club Dnipro, care a jucat în finala Europa League în 2015, împotriva formaÅ£iei Sevilla FC, înainte de a dispărea, patru ani mai târziu.

Dinamo Kiev, echipa antrenorului român Mircea Lucescu, va disputa primul său meci pe stadionul olimpic din Kiev, în compania formaÅ£iei FC InguleÅ£ Petrove, după ce în tur a evoluat pe vechea arenă Valeri Lobanovski din capitala Ucrainei, care împlineÅŸte 90 de ani de existenţă în 2023, citează Agerpres.

Rivala Åžahtior DoneÅ£k, care a pierdut în iarnă principala sa vedetă, Mihailo Mudrik, transferat la Chelsea pentru 100 de milioane de euro, va evolua în deplasare duminică, împotriva formaÅ£iei FC Metalist Harkov.

Patronul lui Åžahtior, Rinat Ahmetov, a anunÅ£at că va dona un sfert din banii rezultaÅ£i în urma vânzării lui Mudrik la Chelsea pentru a-i ajuta pe răniÅ£ii de pe front, precum ÅŸi familiile victimelor războiului.

În Rusia, cu treisprezece runde până la final, atotputernicul Zenit Sankt Petersburg are un avans de ÅŸase puncte faţă de Spartak Moscova, ocupanta locului secund, ÅŸi ÅŸapte faţă de FC Rostov, aflată pe poziÅ£ia a treia.

Echipa sponsorizată de consorÅ£iul Gazprom s-a întărit în această iarnă cu fundaÅŸul central brazilian Roberto Renan de la Corinthians.

Spartak, care nu a mai câÅŸtigat titlul naÅ£ional din 2016, a anunÅ£at la rândul său în ianuarie recrutarea apărătorului central paraguayan Alexis Duarte ÅŸi a fundaÅŸului portughez Tomas Tavares.

În timp ce fotbalul rus este în război cu FIFA ÅŸi UEFA din cauza excluderii din competiÅ£iile internaÅ£ionale, selecÅ£ionata Ucrainei se pregăteÅŸte pentru faza de calificare la EURO 2024.

Ucraina, care a fost eliminată de Å¢ara Galilor în play-off-ul pentru Cupa Mondială din Qatar, va înfrunta Anglia pe 26 martie, pe legendarul stadion Wembley.

Între timp, potrivit presei, Rusia nu are opÅ£iuni de a participa la Campionatul European 2024 din Germania ÅŸi, de asemenea, riscă să rateze ÅŸi Cupa Mondială 2026 din SUA, Mexic ÅŸi Canada. Deocamdată, întrucât nu prea mai are cu cine să joace meciuri amicale, "Sbornaia" va înfrunta Irakul pe 27 martie, potrivit ziarului rus Sport-Express.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468