REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fotbal: FC Barcelona, anchetată de UEFA în legătură cu scandalul arbitrajului

Fotbal: FC Barcelona, anchetată de UEFA în legătură cu scandalul arbitrajului

A.F. 26 martie 2023 | 00:00 509

UEFA a anunţat deschiderea unei anchete privind o "posibilă încălcare a cadrului legal" al acestei organizaţii de către FC Barcelona în contextul scandalului de arbitraj în care este implicat clubul catalan, informează AFP.

 Fotbal: FC Barcelona, anchetata de UEFA in legatura cu scandalul arbitrajului

Luna trecută, ziarul El Mundo a dezvăluit că FC Barcelona a plătit peste şapte milioane de euro între 2001 şi 2018 companiei Dasnil 95, deţinută de Jose Maria Enriquez Negreira, fostul vicepreşedinte al Comisiei tehnice a arbitrilor spanioli (CTA), între 1994 şi 2018, pentru a consilia clubul în probleme de arbitraj.

După aceste dezvăluiri, clubul FC Barcelona, mai mulţi foşti oficiali ai săi şi Jose Maria Enriquez Negreira au fost puşi sub acuzare de justiţia spaniolă pentru "corupţie", "abuz de încredere" şi "fals în înscrisuri comerciale", citează Agerpres.

Aceste proceduri, decise de parchetul din Barcelona, vizează Barca ca persoana juridică, precum şi pe Josep Maria Bartomeu, şeful clubului între 2014 şi 2020, şi Sandro Rosell, preşedinte între 2010 şi 2014. Oscar Grau şi Albert Soler, membri ai fostei echipe a lui Bartomeu, sunt de asemenea urmăriţi penal.

Sesizat de fisc cu privire la posibile nereguli în plata impozitelor de către o companie aparţinând lui Negreira, parchetul a deschis o anchetă preliminară în primăvara anului 2022 pentru a verifica motivul şi cadrul acestor plăţi.

Plăţile, efectuate de Barca s-au încheiat în 2018, când Negreira a încetat să fie numărul 2 în arbitrajul spaniol, iar CTA a fost restructurată.

Potrivit FC Barcelona, care neagă orice nereguli, Dasnil 95 a fost plătită pentru a consilia clubul în probleme de arbitraj, însă justiţia spaniolă consideră că acele sume ar fi putut fi folosite pentru coruperea arbitrilor.

Pe plan sportiv, FC Barcelona nu riscă nimic în Spania: faptele, vechi de mai bine de cinci ani, sunt considerate prescrise, potrivit preşedintelui Ligii spaniole de fotbal (La Liga), Javier Tebas.

Pe plan penal, oficialii implicaţi riscă pedepse de la şase luni până la patru ani de închisoare.

Potrivit presei spaniole, UEFA ar putea exclude echipa FC Barcelona din toate competiţiile europene, în sezonul viitor, în urma afacerii Negreira.

Clubul catalan, ar putea fi declarat "ineligibil pentru a participa la competiţiile europene pentru sezonul viitor", conform El Confidencial, care precizează totodată că forul fotbalistic continental a trimis o scrisoare Federaţiei spaniole pentru a solicita informaţii mai complete în acest sens.

FC Barcelona, aflată la un pas de câştigarea campionatului Spaniei şi de calificarea în viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, s-ar afla astfel în dificultate. În condiţiile în care situaţia sa financiară este în continuare una delicată, catalanii îşi pot permite cu greu să ignore alocaţiile financiare acordate de UEFA pentru participarea la cea mai prestigioasă competiţie continentală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218