REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Fregata Regina Maria a ajuns în Portul Militar - IMAGINI EMOŢIONANTE!

Fregata Regina Maria a ajuns în Portul Militar - IMAGINI EMOŢIONANTE!

Replica API 4 noiembrie 2013 | 00:00 352

Lacrimi de fericire în Portul Militar din Constanţa. Încă de la orele dimineţii, familiile celor plecaţi în misiune, pe fregata Regina Maria, au sosit pentru a-şi întâmpina persoanele dragi. Copiii au adus daruri speciale pentru tătici, precum desene făcute cu mânuţele lor. La eveniment a participat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Fregata a participat în luna octombrie la Operaţia Active Endeavour, acţiune desfăşurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO, parcurgând 5791 de mile marine, 604 ore de marş, a monitorizat 198 de nave şi a interogat 81 dintre ele.

Agitaţie, lacrimi şi emoţii, aceasta a fost atmosfera de luni dimineaţă, din Portul Militar Constanţa. Fregata Regina Maria a sosit acasă, fiind întâmpinată de oficialităţi militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere, precum şi membri ai familiilor echipajului, dar şi de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. "La început a fost mai dificil pentru că nu înţelegea de ce a plecat tata. De regulă, copiii mai mici o percep ca pe o despărţire, ca pe o fugă a tatălui de acasă, dar datorită comunicării dese, pe care am avut prin email, telefoane, a înţeles că aşa este serviciul, că pleacă să aducă bani acasă. Darurile de la reîntoarcere o încurajează să aştepte", a spus Roxana Alexandru, soţia căpitanului comandor. Fiica acestora aştepta nerăbdătoare să-şi vadă tatăl, ţinând în mână un desen. "Am desenat delfini şi apă multă, dar şi plajă. M-am gândit la tati pentru că mi-a fost foarte dor de el", a spus Mara Lucia. După ce fregata a intrat în port, iar membrii echipajului au ieşit pentru a saluta, ministrul Mircea Duşa le-a adresat câteva cuvinte de bun venit. "Aţi purtat simbolul cel mai de preţ al unei ţări, drapelul naţional şi ne-aţi dat încă un motiv să fim mândri de dumneavoastră şi de felul în care vă îndepliniţi atribuţiile de marinari militari. Sunteţi la a patra misiune pe mare, cu fregata Regina Maria şi aţi demonstrat că orice obstacol poate fi îndepărtat printr-o bună pregătire, printr-o bună coordonare cu aliaţii noştri. Prin rezultatele excepţionale obţinute pe timpul acestei misiuni, Forţele Navale Române au completat în mod strălucit performanţele demonstrate de forţele terestre, aeriene, demonstrând că armata noastră a atins nivelul de maturitate şi pregătire conform standardelor NATO. România are astăzi o voce mai puternică şi o poziţie mai importantă în alianţă. Active Endeavour este una dintre cele mai lungi operaţiuni executate de NATO în istoria sa, fiind activată la scurt timp după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001. Aţi îndeplinit nenumărate misiuni, aţi atins obiective pe care le-aţi avut în această perioadă. Aţi parcurs aproape 6.000 de mile marine. Vă felicit pentru ceea ce faceţi atunci când reprezentaţi România, când reprezentaţi armata României. Sunteţi profesonişti desăvărşiţi.", a declarat Mircea Duşa.

Militarii nu au fost complexaţi de dotările navei

"Modul lor de operare a fost unul cunoscut, ce a fost necunoscut e mediul, să zicem, de operare, dar ne-am obişnuit şi din punctul meu de vedere a fost o mare reuşită. Ne-am mai îmbunătăţit cunoştinţele într-un mediu de operaţii cu parteneri NATO şi UE. Cred că ne-am îndeplinit activităţile cu succes şi, cel mai important lucru este că ne-am întors sănătoşi acasă.", a spus pilotul căpitan Petre Pavlov. Printre militari s-au aflat şi şapte femei, care au menţionat că li s-a părut şi greu dar şi uşor. "A fost şi uşor şi mai greu, dar am ajuns cu bine acasă. Din câte am văzut acum, mă aşteaptă o mare surpriză. Mama mea a venit să mă întâmpine.", a spus una dintre acestea. În timpul misiunii au fost depistate şi activităţi ilegale pe mare, potrivit comandorului fregatei. "Misiunea s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, acest lucru vi-l pot spune în mod cert. Am îndeplinit toate ordinele primite de la comandamentul acestei misiuni. Am îndeplinit toate obiectivele, toţi oamenii au fost în siguranţă. Misiunea a constat în patrularea liniilor de comunicaţii maritime, monitorizarea traficului comercial în principiu, pentru depistarea unor eventuale activităţi ilegale pe mare. Sunt lucruri pe care nu le pot spune acum, dar să spunem că ne-am îndeplinim misiunea în cele mai bune condiţii. Nu avem un complex de inferioritate faţă de alte nave. Nu se pune problema. Am dori să fim mai bine echipaţi, dar acestea sunt posibilităţile şi încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Mai avem nevoie de multe lucruri. La bord sunt 224 de oameni, dintre care 7 femei.", a adăugat şi comandorul fregatei Regina Maria, Bogdan Vochiţu. Acesta a relatat şi faptul că pe navă au fost şi momente de relaxare: "În afara de momentele de patulare, au fost şi momente de relaxare, momente frumoase, am făcut botezul marinăresc pentru cei care au fost prima dată în această misiune. Am organizat un grătar aici şi am socializat. Zilele de naştere le-am sărbătorit la sfârşitul misiunii, am făcut un tort. De Sfântul Dumitru am avut învoire în oraş.".

L.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108