REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

FRUSTRARE în rândul MOAȘELOR: „Nu știm ce salarii avem de la 1 martie! Ori ne mutăm la asistente, ori plecăm peste hotare!”

FRUSTRARE în rândul MOAȘELOR: „Nu știm ce salarii avem de la 1 martie! Ori ne mutăm la asistente, ori plecăm peste hotare!”

Replica API 12 martie 2018 | 23:57 768

Imagine cu rol ilustrativ

Moașele din România acuză că sunt neîndreptățite de recentele modificări ale salarizării din sistemul sanitar de stat. Deși rolul lor în sistemul sanitar este unul important, de multe ori asistând la nașterile naturale și fără medici, deși au absolvit o facultate, deși integrarea României în Uniunea Europeană a impus recunoașterea profesiei lor prin legislație, în prezent, în Legea salarizării unitare, nu sunt cuprinse! „Până și cei de la Resurse Umane sunt în ceață totală, nimeni nu a știut să îmi spună ce salariu am eu începând cu 1 martie”, a afirmat o moașă pentru „Replica de Constanța”. Drept pentru care, Asociația Moașelor din România este hotărâtă să sesizeze Comisia Națională pentru Combaterea Discriminării, sens în care au lansat o petiție online, pentru strângerea de semnături de susținere.

„Ultima lege a măririi salariilor personalului medical exclude moașele, asimilându-le asistentelor medicale (soră medicală, tehnician radiologic, altele). Este o mare nedreptate, care se face în acest moment moașelor din România. Se pare că cei cu putere de decizie de la sindicat și Comisia de Muncă și Protecție Socială de la Camera Deputaților nu știu încă cine este moașa ca profesionistă și legea care reglementează statutul și practicarea acestei profesii în România. Recunoașterea acestei profesii prin legislație și educație în conformitate cu directivele UE pentru moașe, dar și a titulaturii de MOAȘĂ, a fost una dintre cerințele obligatorii ale aderării României la UE. Pentru a putea să ne adresăm Comisiei Naționale pentru Combaterea Discriminării, dar și altor organizații naționale și internaționale care ne-ar putea ajuta, avem nevoie de o listă de semnături”, este textul petiției online, inițiată de Vania Limban, purtător de cuvânt al Asociației Moașelor din România.

„Nașterea naturală aparține moașei. Ba chiar am curajul să spun că în România medicii ginecologi nu vor să renunțe la nașterea naturală, deși în străinătate moașa este cea care asistă la această naștere, nu medicul”, a subliniat Vania Limban pentru „Replica de Constanța”.

Salarii cu aproximativ 1.000 de lei mai mici decât colegele asistente pe secțiile de ginecologie

Concret, dacă până în prezent, moașele, care sunt absolvente de facultate primeau un salariu similar cu asistentele de ginecologie cu studii superioare, după recentele modificări de salarizare, se pare că vor avea un salariu cu 1.000 de lei mai mic. Deja, după cum ne-au precizat moașele, voci din rândul lor spun că le vor lăsa pe asistentele de ginecologie să intre în locul lor în sala de nașteri, dacă statul tot le pune mai presus!

„Sunt mâhnită, frustrată chiar aș putea spune! Noi ne închipuim poate că oamenii, chiar și din alte domenii, știu aspecte precum diferența dintre moașă și asistentă medicală. Vreau să cred că s-a ajuns în această situație din neștiință, nu din reavoință și că se va soluționa. Noi, în acest moment, nu știm ce salarii vom primi. Am întrebat și la personal, au ridicat din umeri, sunt într-o ceață totală. Dar, dincolo de diferența salarială, este și dezamăgirea pentru profesia mea. Este frustrant să faci tot posibilul să fii un bun profesionist, să urmezi o facultate, să urmezi cursuri de perfecționare, să te dedici meseriei tale, și să constați că ...ești ignorat total! Ce ne rămâne de făcut? Fie să ne mutăm la asistente medicale, unde sunt salariile mai mari, sau să plecăm în străinătate!”, ne-a mărturisit, cu tristețe, una dintre moașele neîndreptățite, care practică această meserie de 29 de ani.

Petiție online poate fi găsită la următorul link: https://www.petitieonline.com/sustinem_moasele_pentru_includere_in_noua_grila_de_salarizare.

De altfel, sindicaliștii din cadrul SANITAS Constanța au tot atras atenția, în ultima perioadă, asupra faptului că discrepanțele și „erorile” făcute de guvernanți, va duce la disensiuni în rândul cadrelor medicale.

Nașterea naturală, promovată doar în teorie?

Pe de altă parte, nu se poate să nu remarcăm un aspect: deși autoritățile sanitare tot promovează, prin campanii de imagine, ideea că România are o rată a nașterilor prin cezariană prea mare, că cezariana trebuie realizată numai în situații de urgență medicală, concret, nu se realizează prea multe pentru a crește numărul nașterilor naturale. De exemplu, din 2004, de când a fost recunoscută profesia de moașă în țara noastră și până în prezent, nu au fost realizate normele de aplicare. Mai mult, facultățile de moașe, înființate înainte de aderare la UE, au început să fie desființate. Lucru de înțeles, o recunosc și moașele, în condițiile în care, după absolvirea facultății, multe descoperă că în spitale nu sunt atât de multe locuri de muncă scoase la concurs.

În Constanța, Facultatea de Moașe a devenit instituție de sine stătătoare în 2005. A avut „succes” în primii doi-trei ani. Ulterior, numărul doritoarelor de a urma cursurile acestei instituții a tot scăzut; pe de o parte, pentru că multe erau conștiente că nu își vor găsi loc de muncă, iar altele din cauza salariile nemotivante. Într-un final, facultatea a fost desființată. În prezent, la nivelul țării mai sunt doar trei facultăți de moașe.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Moasa este o profesie veche, nu invechita! O profesie pe care nu am inventat-o noi si care intr-adevar nu poate nu poate fi practicata de oricine!!! Sunt mandra ca sunt moasa!
5
1
Cei care ati comentat de rau moasele, va rog sa nu le includeti pe toate in aceeasi oala. Nu stiti ce afirmati.
4
0
In conexiune si cu nedreptatile saalriale, ati surprins f bine situatia actuala a moaselor din Romania, ca si faptul ca nu se face nimic concret ptr scaderea numarului de nasteri prin op cezariene, a mortalitatii materno-infantile la nastere, a naserilor la adolescente.
2
2
Sa plece sanatoase!!!! Nici nu le trebuie marire de salariu!!! Ele cer bani de la obraz gravidelor, altfel nici nu se uita la pacienta!!!!Rusine sa le fie!!!!@
3
2
Daca nu imi permit sa nasc la privat ma duc in spital,nu am bani in buzunar moasa nici nu ma baga in seama! Sa va fie rusine,plecati din tara sa vedem cine va mai da spaga!
14
8
da sa se duca in strainatate ca nu le opreste nimeni....moasele ....sa fie sanatoase ...zici ca au facut studii la sorbona
17
10
aia facuta la CERNAVODA..la individa MORARU MADALINA...o nasparlie,care aduna banii de la toti prostii..cae au bani,sunt fericiti...peste 4 ani,primesc in cutia postala.diploma de absolvent al unei facultati,,,,dar el nici nu stie cum se numeste facultatea...cine are nevoie de asemenea absolventi???
11
8
Meseria de MOASA...ar trebui sa dispara..e o meserie invechita...nu se mai poarta
13
9
moase cu facultate,asistente cu facultate,paznici cu facultate cat de curand si polarisul va solicita diplome gunoierilor
16
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218